Ökande phishing-attacker i Sverige: Så skyddar du dig

Under sommaren har antalet så kallade phishing-attacker ökat avsevärt i Sverige. Det har kommit en strid ström av e-post som uppges komma från banker och annat, där man försöker lura till sig inloggningsuppgifter. I den här artikeln får du lära dig grunderna för att skydda mot phishing.

Phishing, eller nätfiske som det ibland kallas på svenska, går ut på att bedragare försöker få dig att lämna ifrån inloggningsuppgifter, kreditkortsnummer och annat. Detta sker ofta genom att du får någon form av varning via e-post eller sociala medier, med en länk till en sajt där du ombeds fylla i dina personliga uppgifter.

Sajterna ser ofta ut som legitima sajter, då bedragarna kopierar originalsajten – exempelvis VISA, en bank eller Paypal – för att invagga besökaren i en falsk tro om att han befinner sig på den riktiga sajten. Uppgifter som fylls i sparas dock i en databas som bedragarna sedan kan använda.

Lämnar du exempelvis ifrån dig inloggningsuppgifter för Paypal kan de logga in på ditt konto och sno pengarna. Är det ditt konto på Facebook eller Twitter, använder de ditt konto för att skicka ut nya spammeddelanden.

Så ser du om det är phishing!

Under sommaren har en våg av phising-mejl strömmat in över Sverige. Jag har fått min mejlbox fullkomligt bombaderad av olika meddelanden från henry@visa.se med flera. De flesta breven har innehållit ett meddelande om att mitt lösenord för Verified by VISA är felaktigt och att jag behöver ange det på en speciell länk.

Verified by VISA, henry@visa.se phising

Jag kan mycket väl förstå hur ovana användare kan skrämmas till att gå på bedrägerierna. Ofta använder man starka varningar om att datorn kan gå sönder eller att ens kontokort kan tömmas om man inte uppdaterar uppgifterna. Men det gäller att inte falla för tricken.

Företag tar inte kontakt med dig via e-post. VISA, din bank eller Microsoft kommer aldrig att ta kontakt med dig via e-post för att få dig att lämna ifrån dina personliga uppgifter eller att ladda ner säkerhetsuppdateringar.

Kontrollera var länken går. Om du håller muspekaren över länken i meddelandet, ser du var den går någonstans. Det är inte till visa.com eller microsoft.com, eller hur? Snarare en lång konstig adress.

Klicka aldrig på länken. Ofta spåras klick baserat på din mejladress, vilket gör att du meddelar spammaren om att din adress används och att du aktivt läser spam. Det gör att din e-postadress blir guld värd hos spammare. Om du väl hamnat i dessa spamlistor kommer du aldrig ur dem.

Microsoft Update Service Pack 6.7.8 scam

Hur är språket? De flesta svenska phishing-attacker innehåller meddelanden som är direktöversatta från engelska, vilket gör att det svenska språket är uselt.

Skaffa antispamskydd. Se till att använda en e-postklient som har skydd mot spam av alla dess slag. De flesta e-postleverantörer sköter om detta på servern, och stora webbtjänster som Hotmail och Gmail har bra lösningar.

Om du råkat falla för tricket…

Hur gör man då om man ändå råkat falla för bedrägeriet? Om du har lämnat ifrån dig inloggningsuppgifter för Twitter, Facebook, Paypal eller någon annan webbtjänst, se till att byta lösenord omedelbart. Om du har lämnat ifrån dig kontokortsuppgifter ska du spärra kortet direkt, innan bedragarna börjar plocka ut pengar från det.

Här kan du läsa mer:

Taggar: phising, nätfiske, bedrägeri (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *