Hårdvara

Vad är Intel NUC – dessa pyttesmå datorer?

NUC, Next Unit of Computing, är ett koncept från Intel som lanserades i slutet av förra året. Det har börjat ta fart i och med att det kommer fler datorer, chassin och annat för dem. NUC-datorer är stationära med chassin i storleken runt 10 x 10 x 5 centimeter. De små lådorna rymmer rätt bra prestanda och har många användningsområden.

Om du är ute efter en dator som inte tar mycket plats, finns det ett par olika alternativ att titta på. Raspberry Pi har fått massor av publicitet – det är i grunden ett pyttelitet moderkort i storleken 8,6 x 5,4 centimeter.

Prislappen ligger på strax under 300 kronor, och dess syfte är främst att engagera användare till att bygga små roliga projekt. Det går att använda en Raspberry Pi till mediaspelare och dylikt men för den prislappen får du ingen superprestanda. Här hittar du information om var du köper Raspberry Pi och tillbehör.

Vad är Intel NUC?

Vill du däremot ha en dator med ordentlig prestanda, en PC som du kan använda som vanlig arbetsdator, är Intels koncept NUC betydligt mer intressant. Det finns ett antal olika chassin till Intels NUC-moderkort, så storleken varierar, men om vi tittar på en modell från Intel mäter datorlådan 10 x 10 x 5 centimeter i storlek.

NUC, de nya stationära minidatorerna

NUC står för Next Unit of Computing, och konceptet är Intels förslag på hur stationära datorer ska se ut anno 2013. Glöm de stora klumpiga tower-modellerna med tonvis av fläktar som dånar. En otymplig låda du försöker dölja under skrivbordet, och som du hela tiden smäller in fötterna i. NUC-datorn kan du utan att skämmas ha uppe på skrivbordet – eller jämte TV:n om du vill använda datorn som media-PC.

Intel började sälja sina första NUC-moderkort redan i slutet av förra året, så det här är ingen nyhetsartikel. I och med att det dök upp ett pressmeddelande från Deltaco, om att de lanserar Akasa Newton – en fläktfri datorlåda för NUC-moderkort – kändes det som hellre sent än aldrig att ta upp NUC.

Akasa Newton NUC-chassi

Intels webbsajt för NUC listar man olika aktuella modeller inom serien, tillsammans med information om konceptet. Man har till exempel en video som presenterar NUC och visar förslag på vad NUC-datorer kan användas till. Mediadatorer för vardagsrummet har jag redan nämnt, och vidare föreslår man system där du behöver använda flera skärmar – till exempel reklamskärmar i butiker eller på mässor.

I dagsläget har Intel fyra olika NUC-moderkort, och lika många paket med moderkort och chassit (ofta kallade barebones). Den enklaste modellen har en Intel Celeron-processor. Två av modellerna har Intel Core i3-processor, varav en har dubbla HDMI-portar och Ethernet, medan den andra har en HDMI-port, en Thunderbolt och WiFi inbyggt. Den kraftfullaste modellen är utrustad med Intel Core i5-processor.

Länk: Intels NUC-serie i jämförande tabell

Samtliga fyra moderkort har Intel QS77 Express-chipset, Intel HD Audio, två platser för minneskretsar av typen DDR3 SO-DIMM med stöd för upp till 16 GB (alla utom Celeron-modellen har hastigheten 1333/1600 MHz; den billiga tickar istället på 1066/1333 MHz), två stycken USB 2.0, en USB 3.0 samt två kortplatser av typen PCIe (en hellängd, en halv).

Man använder olika kontakter på modellerna, men du kan på alla modellerna ansluta upp till två skärmar – och tre skärmar till den kraftfullaste. Det är den här möjligheten som gör att Intel rekommenderar NUC-datorer för att hantera informationsskärmar i exempelvis butiker.

I och med att Intels egna boxar som sagt är barebones, behöver du komplettera med minneskretsar, lagringsenhet (SSD), eventuellt WiFi-kort, strömsladd samt operativsystem.

Läs mer om Intel NUC:

Taggar: NUC, Intel NUC, Next Unit of Computing, minidator, liten dator, stationär dator, Intel, PC, hårdvara, köpa dator (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

3 comments on “Vad är Intel NUC – dessa pyttesmå datorer?

  1. Pingback: Kerstins Blogg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *