Nostalgi: Minns du OS/2?

      4 kommentarer till Nostalgi: Minns du OS/2?

I dagarna är det 24 år sedan operativsystemet OS/2 lanserades av IBM och Microsoft. När samarbetet gick i stöpet fortsatte IBM att utveckla systemet fram tills dess att man var tvungna att lägga ner det.

Historien om OS/2 börjar i slutet av 80-talet när IBM och Microsoft tillsammans tog fram ett 16-bitars operativsystem som var anpassat för Intels 286-processorer. När IBM och Microsoft gick skiljda vägar utvecklade Microsoft Windows NT medan IBM fortsatte att kämpa på med sitt OS/2.

Redan 1992 släpptes en 32-bitarsversion av operativsystemet som nu hade ett grafiskt användargränssnitt och lämnade Microsoft och DOS på långt avstånd bakom sig rent tekniskt. Operativsystemet erbjöd bland annat multitasking och möjligheten att köra flera DOS-applikationer samtidigt. OS/2 var nämligen kompatibelt med DOS.

1994 var det dags för OS/2 Warp att släppas, också det ett system överlägset Microsofts kommande Windows 95 som var en kompromiss mellan 16- och 32-bitarskod.

Historien har många gånger dock inte alltid belönat de tekniskt bästa lösningarna och så var också fallet i sagan om OS/2. Operativsystemet lyckades aldrig slå igenom riktigt ordentligt, trots att IBM ett tag till och med skickade med systemet gratis med diverse PC-tidningar för att locka nya användare.

Dåligt spelutbud

Mina egna erfarenheter av OS/2 är högst begränsade och det jag främst minns med systemet idag är att det var snyggt och att det imponerade vad gällde multitasking-möjligheterna jämfört med dåtidens Windows 3.1. Jag minns också att det käkade en hel del minne och att det var väldigt segt på den 486:a jag provade det på. Spelutbudet var heller inget vidare, vill jag minnas.

I slutet av 2005 gick OS/2 till sist i graven när IBM slutade att erbjuda support till de användare som då fanns kvar.

Läs mer om OS/2

OS2.org

OS2World.com

OS2 på Wikipedia

Taggar: PC-DOS, MS-DOS, DOS, IBM, Microsoft, OS/2, OS/2 Warp, Windows 3.1, nostalgi (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

4 comments on “Nostalgi: Minns du OS/2?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *