Minidatorer kommer med Windows 7

Hittills har minidatorer (netbooks) använt sig av Windows XP som operativsystem. Det har retat Microsoft rätt rejält att Vista var för krävande för att kunna köras på minidatorer, men i och med Windows 7 går det att ta klivet från gamla XP.

Windows XP har utvecklats till standardvalet bland operativsystem för minidatorer. Hos vissa tillverkare finns det möjlighet att välja Linuxversioner, men tyvärr försvann dessa val ganska fort från den svenska marknaden, på grund av att intresset var för lågt. Jag hann också testa HP:s första minidator HP 2133 Mini-Note, som kom med en Vista-installation och som var hopplöst seg. HP bytte snabbt till XP på uppdateringen av datorn.

I och med Windows 7 verkar Microsoft kunna visa hur ett operativsystem ska fungera. Windows 7 går fint att installera även på datorer som inte har så hög prestanda, eftersom man har gjort om delar av systemet som i Vista var väldigt krävande (nämnas kan hanteringen av Tjänster).

Begränsningar för datorerna

Från början var det tänkt att Microsoft skuller erbjuda Windows 7 Starter Edition för installation på minidatorer. Starter Edition hade inledningsvis en begränsning på att köra tre applikationer samtidigt, men efter hård kritik från användare och media valde Microsoft att ta bort spärren. Det är dock fortfarande en rätt begränsad version av det nya operativsystemet.

Point of View Mobii Slim-line

Nu har Microsoft valt att helt plocka bort kravet på att minidatorer måste köra Windows 7 Starter Edition. Datortillverkare kan själva välja vilken version man vill förinstallera sina datorer med. Dessutom har vissa ändringar skett vad gäller gränserna för hårdvara på minidatorer. Skärmarna får numera bara vara 10,2 tum – till skillnad mot tidigare, då gränsen var 12,1 tum.

Internminnet är detsamma, max 1 GB, medan hårddisken får vara 250 GB (alterantivt 64 GB SSD-enhet) vilket kan jämföras med tidigare 160 GB respektive 32 GB.

Man har tagit bort gränsen för grafikkortet, där datortillverkare bara fått ha maximalt DirectX 9. I och med Windows 7 Aero, det nya gränssnittet, behövs mer kräm i datorn, varför tillverkare nu får trycka in vilka grafikkretsar de vill. Och slutligen är det processorn som inte får överskrida 2 GHz, och får inte dra mer än 15W.

Minidatorer med Windows 7

PCOnline har publicerat ett par nyheter om kommande minidatorer som har bättre prestanda än dagens datorer, och som levereras med Windows 7 som operativsystem. Här kommer en lista över de vi skrivit om:

Taggar: minidator, netbook, mini-PC, Windows XP, Windows 7, Windows 7 Starter Edition, Microsoft, Windows, operativsystem, bärbar, ultraportabel, billig bärbar (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *