Office 365

Microsoft Office 365 Home Premium: En smart lösning

Att köpa Office-paketet kostar en hel del, och för många är det svårt att motivera att lägga ut över tusen kronor för ett programpaket. Nu finns det ett intressant alternativ i form av Office 365, där du istället prenumererar på en tjänst och betalar per månad eller år. För många hemanvändare kan det här rekommenderas.

Microsoft har lanserat tjänsten Office 365 Home Premium i Sverige, och det har varit lite oklart över vad det egentligen är för något. Ingår verkligen de vanliga programmen eller är det en molntjänst? Kortfattat är Office 365 Home Premium ett alternativ till att köpa Office-paketet i box för ett fast pris. Istället betalar du 899 kronor om året (eller 89,99 kronor i månaden) för tjänsten.

Tjänsten innefattar möjlighet att installera Office-paketet på fem datorer (både PC/Windows och Mac) eller mobila enheter. När du aktiverat ditt konto kan du helt enkelt ladda ner Office-programmen till din dator, surfplatta eller smartphone.

Office på alla plattformar

För mobila enheter är det främst Windows Phone som gäller; Microsoft har tagit fram Windows Phone-versioner av Outlook, Word, Excel, PowerPoint och Lync. Har du Android, iPhone (iOS) eller Symbian finns det bara OneNote och Lync. Enligt en webbsida på Office.com skulle det under 2012 komma Symbian-versoner av Word, PowerPoint och Excel, men med tanke på statusen för Symbian skulle jag inte hålla andan i väntan på det.

Såvida du inte har en Windows Phone-mobil så är det alltså datorer med Windows eller OS X som du kan ladda ner programmen till. En prenumeration på Office 365 Home Premium låter dig som sagt köra programmen på upp till fem olika datorer, vilket gör att det här är en intressant lösning för hushåll som har flera datorer.

Office 365 Home Premium - Word för Mac

En annan fördel är att nerladdningarna gäller aktuella versioner av Office-paketet. I skrivande stund är det Office 2013 för Windows och Office 2011 för OS X. Enligt en artikel av Paul Thurrott på Winsupersite kommer vi under 2013 att få se nya versioner för såväl OS X som för surfplattor med iOS och Android. Tills vidare går det på surfplattor att använda Office Web Apps (mer om detta nedan).

Inga extra kostnader

Om du istället köper Office 2013 kommer du, när det är dags för ny version, att behöva betala för en uppgradering. Har du en Office 365-prenumeration ingår dessa uppdateringar. När det är dags för ett nytt Office är det bara att ladda ner och installera de nya programmen.

Office 365 Home Premium innefattar följande program;

  • Word
  • Excel
  • PowerPoint
  • Outlook
  • OneNote
  • Publisher
  • Access

I alla fall om du har Windows, för än så länge finns inte Publisher, OneNote och Access till OS X. Office-paketet för Mac lämnar en del att önska jämfört med Windows-versionen.

Enligt experter som Paul Thurrott är det enda skälet till varför Microsoft tagit fram Office för Mac, att man vill undvika problem med antitrust-lagarna (det vill säga lagar gällande konkurrens; det vill antitrust-lagar som satte käppar i hjulet för Microsoft när de valde att implementera Internet Explorer i Windows).

Microsoft Office 365 Home Premium, Mac

För den vanliga hemanvändaren spelar det här ingen större roll. De främsta programmen är trots allt Word, Excel och eventuellt Outlook.

Det har alltid funnits speciella erbjudande för studenter när det gäller Office-paketet. Så också med Office 365. Office 365 University kostar 799 kronor och licensen gäller för två datorer i fyra år. I paketet ingår programmen Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Publisher och Access.

Sidan 2: Fortsätt läsa om Office 365

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *