Windows 10

Media Center, Patiens och andra funktioner försvinner i Windows 10

Det tillkommer naturligtvis en hel drös med nya funktioner i Windows 10. En hel del under ytan, och förmodligen lika många synliga för användaren. Den nya startmenyn, Cortana, Windows Hello, nya Windows Store, förändrat gränssnitt och massor av annat. Men det är inte bara finesser som läggs till – en del grejor har faktiskt försvunnit. Windows Media Center har till slut tagits bort helt, och därmed möjligheten att spela upp DVD-filmer. Patiensspelen är också väck från grundinstallationen.

Windows Media Center har inte speciellt många användare, och att Microsoft valt att nu ta bort programmet helt och hållet kanske inte kommer som någon större överraskning. De få användare som finns lär dock vara väldigt högljudda. Jag hörde någonstans att statistik pekade på att de flesta som startade Media Center gjorde det av misstag i och med att de klickade igång en film som var kopplad till programmet.

Ett exempel är DVD-filmer. Det här har Media Center hanterat, men Windows 10 saknar möjlighet att spela upp DVD-filmer som standard, utan du får ladda ner någon form av tredjepartsspelare. Windows 8 hade inte heller stöd för uppspelning av DVD-filmer, men då fanns möjligheten att ladda ner och installera Windows Media Center. När Microsoft begraver den programvaran har de inget att erbjuda på den här fronten.

Du behöver emellertid inte leta länge för att hitta en programvara som hanterar DVD-filmer. Mitt personliga favoritprogram är VLC Media Player, en gratis mediaspelare som klarar av de allra flesta filformat och även DVD-filmer. Bluray är däremot svårare. Det finns ingen klockren och lika enkel lösning för att spela upp Bluray-filmer på din dator, eftersom decodern kräver dyr licens.

Gadgets, spel och valfria uppdateringar

De så kallade skrivbordsgadgets som lanserades i Windows 7 försvinner i uppgraderingen. Har du några sådana aktiva kommer de avinstalleras och försvinna efter installationen av Windows 10.

Windows 10, spelen är försvunna?
image-6497

De olika patiensspelen – och Minröj – som alltid följt med Windows har försvunnit och kan istället laddas ner från Windows Store.

Gadgets var aldrig speciellt populära, men det är däremot patiensspelenKungen, Harpan och Hjärter för att nämna tre. Många användare kommer säkert leta febrilt efter dessa efter uppgraderingen. De har, i Microsofts arbete med att göra operativsystemet så litet som möjligt i standardinstallation, försvunnit.

Helt borta är de dock inte. Du kan ladda ner en bunt Microsoftutvecklade och gratis patiensspel från Windows Store. Öppna Windows Store och sök efter ”Microsoft Solitaire Collection”. Saknar du Minröj, söker du efter ”Microsoft Minesweeper”.

I och med Windows 10 är Microsofts klient för att hantera OneDrive, ditt lagringsutrymme i molnet, integrerat i operativsystemet. Kör du Windows 7 eller 8 och har Microsoft Live Essentials med OneDrive-applikationen installerad, kommer denna att tas bort när du uppgraderar. Den behövs inte.

Och slutligen en annan förändring, som verkar vara att du i Home-utgåvan av Windows 10 inte kommer ha möjlighet att stänga upp uppdateringar via Windows Update. Det här är positivt. Bland många mindre kunniga användare är det vanligt att klicka bort alla meddelanden om uppdateringar, eftersom de osäkra på vad de innebär. När systemet fungerar så vill de inte ändra något – trots att uppdateringar och säkerhetspatchar är väldigt viktiga att alltid installera. I och med att Windows 10 Home ser till att uppdateras per automatik kommer alla att ha senaste versionen och vara skyddade.

Källa: WinSuperSite

Taggar: Windows 10, Windows, Windows 8, Windows 7, Microsoft, Media Center, Solitair, patiens, Harpan, Kungen, Hjärter, spel, gadgets, DVD, OneDrive, SkyDrive (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *