Kör Linux i Windows med Portable Ubuntu

Nu kan du köra Windows och Linux på din maskin samtidigt – utan att behöva göra några omstarter. Portable Ubuntu är en Linux-distribution som du kör direkt i Windows.Att ha både Windows och Linux installerat på samma dator är närmast kutym bland avancerade datoranvändare.  Många Linux-användare har en Windows-installation på sin maskin eftersom vissa spel och program helt enkelt inte går att köra i Linux. Nackdelen med att ha två olika system på en maskin är dock att det vanligtvis krävs en omstart om du vill starta din dator med det andra systemet än det du kör för tillfället. Portable Ubuntu är en Linux-distribution som löser det här problemet åt dig.

Systemet är byggt kring Colinux Kernel, Xming X server och Pulseaudio server för Windows. Windows ser programmet som en vanlig applikation och du kör helt enkelt Linux-systemet i ett vanligt fönster i Windows. Portable Ubuntu fungerar både i XP, Vista och i de tillgängliga beta-versionerna av kommande Windows 7.

Installationsfilen för programmet är 439 MB stor vilket gör att det är väl lämpat att ha på ett USB-minne. Dokumentationen för Portable Ubuntu lämnar dessvärre en hel del övrigt att önska. De frågor eller funderingar du har kring systemet får du istället försöka få besvarade i forumet på projektets hemsida – och det gapar ganska tomt i skrivande stund. Om du är bekant med Linux i allmänhet och Ubuntu-distributionen i synnerhet lär du dock inte ha några svårigheter med att använda dig av Portable Ubuntu.

Portable Ubuntu

[b]

Portable Ubuntu
image-631
[/b]

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

One comment on “Kör Linux i Windows med Portable Ubuntu

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *