Windows 10

Så kontrollerar du vilket program som äter din bandbredd

Det finns många skäl till varför din uppkoppling till Internet plötsligt verkar gå väldigt långsam. Din anslutning eller router, tjänsten du använder på nätet, ditt trådlösa nätverk, eller så är det något av programmen som körs på din dator som förbrukar en massa bandbredd. Men vilket?

Många av programmen du använder dig av skickar eller tar emot data både lokalt på ditt nätverk och mot Internet. En del uppenbara, som din webbläsare, men det finns också en rad andra program som du antingen inte känner till eller inte tänker på.

Det kan till exempel vara något som inte stängts av ordentligt utan ligger kvar i bakgrunden och bara käkar upp en massa av din trafik, vilket i sin tur påverkar hastigheten för alla andra program som också utnyttjar nätverket.

I Windows 10 (och 8) kan du via Aktivitetshanteraren få information om prestandan på ditt nätverk. Här kan du enkelt och snabbt se hur mycket bredband som används, för att kontrollera om problemet ligger i att nätverkskortet är väldigt belastat.

Aktivitetshanteraren i Windows 10
image-6623

Via Aktivitetshanteraren kan du se hur mycket trafik som skickas via ditt nätverkskort.

Tyvärr är Aktivitetshanteraren inte speciellt kompetent på att visa vad det är för program som använder nätverket, även om det finns en kolumn för Nätverk under Processer. Siffrorna här – om du ens får fram några – är inte mycket till hjälp.

För att få bättre koll behöver du starta ett annat systemverktyg som kallas Resursövervakaren. I Aktivitetshanteraren öppnar du fliken Prestanda och klickar på länken Öppna Resursövervakaren.

Resursövervakaren i Windows 10
image-6624

Systemverket Resursövervakaren låter dig få fram massor av statistik över aktuella processer som körs i systemet.

Verktyget Resursövervakaren låter dig se allt möjligt spännande gällande de processer, det vill säga program och annat, som körs på din dator. Öppna fliken Nätverk så får du fram en lista över alla processer som använder sig av nätverkskortet. Här kan du se hur mycket trafik de olika processerna förbrukar, och därmed kan du enkelt lokalisera vad det är som belastar.

Vill du få ännu bättre statistik och kontroll, kan jag rekommendera gratisprogrammet Networx, som du kan läsa mer om här.

Taggar: Aktivitetshanteraren, Resursövervakaren, Windows, Windows 10, nätverk, bredband, bandbredd, systemverktyg (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *