Komprimera digitalfoton med gratisprogrammet Caesium

De allra flesta digitalkameror lagrar bilder i Jpeg-format, och som regel brukar de sparas i maximal kvalitet. Jpeg är ett riktigt bra format för att komprimera bilderna, så genom att öka komprimeringsgraden kan du minska storlekarna drastiskt, utan att förlora speciellt mycket data.

Jpeg använder sig av så kallad förstörande komprimering. Det betyder att ju hårdare du komprimerar bilderna, desto mer data försvinner. Men algoritmen är väldigt effektiv, så ofta ser du inte skillnaden – i alla fall inte på de flesta fotografier.

Caesium är ett lättanvänt program som du använder för att komprimera om många Jpeg-bilder samtidigt. Det här kan du använda för att spara utrymme på hårddisken, eller om du exempelvis ska bränna ut en backup på dina digitalfoton till en DVD-skiva.

Jag provade att komprimera om 55 bilder i en mapp. Originalbilderna var sammanlagt på 142 MB. Efter en komprimering till 70 procent (ju lägre procent, desto sämre bildkvalitet men mindre storlek).

Spara upp till 80 procent utrymme

Du får testa dig fram lite men jag tyckte att 70 procent bildkvalitet fungerade bra. Kvaliteten på de behandlade bilderna hade bibehållits rätt bra, fast storleken hade sjunkit till 30,5 MB. Det betyder att jag sparade nästan 80 procent.

Här under kan du se exempel på ett digitalfoto – före och efter komprimering. Bilden är inte behandlad på något sätt, och den är i originalstorlek. Jag har alltså inte skalat ner bilderna. Om du skalar ner fotona, för att till exempel lägga upp dem på webben eller skicka dem via e-post, kommer Jpeg-förstöringen att synas ännu mindre om ens över huvud taget.

Komprimera Jpeg-digitalfoton

Caesium är gratis och finns att ladda ner som vanlig Windowsinstallation eller som portabel programvara. Det sistnämnda betyder att du kan lägga programmet på ett USB-minne. Du behöver alltså inte installera det i Windows. Du laddar bara ner zip-filen, öppnar den och kopierar programmappen till där du vill ha det. Sedan kör du igång Caesium.exe. Är du osäker, välj programpaketet med Windows Installer.

Caesium, minska storleken på digitalfoton

Klicka på ikonen Open Folder för att välja mappen där dina digitalfoton ligger. Under Output Folder klickar du på -ikonen och väljer en mapp där du vill spara de komprimerade filerna. Jag rekommenderar inte att du skriver över originalfilerna.

När filerna listas i progammet, väljer du komprimeringsgrad i reglaget Quality. Kryssa i rutan Same Quality For All, om du vill komprimera alla bilder likadant. Därefter klickar du ikonen Compress (eller väljer i menyn Action -> Compress. Nu är det bara att vänta.

Gratis program för att komprimera Jpeg-bilder

Caesium är klart effektivt. Du kan göra det här arbetet i de allra flesta bildredigeringsprogram, men fördelen med Caesium är att det är så enkelt att automatisera komprimeringen av flera bilder samtidigt.

Ladda ner Caesium.

Taggar: Caesium, digitalfoto, digitalkamera, Jpeg, foton, backup, komprimering (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

One comment on “Komprimera digitalfoton med gratisprogrammet Caesium

  1. Pingback: Komprimera digitalfoton med gratisprogrammet Caesium » The Blog of Blogs

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *