Kom igång med Windows Live Movie Maker

Windows Live Movie Maker är ett program för gratis videoredigering som följer med i Windows och är enkelt att använda. Även om det inte lämpar sig för mer avancerad videoredigering är det fullt tillräckligt för att redigera semesterfilmen eller för att göra små klipp att tanka upp på YouTube.

Microsofts gratis verktyg för videoredigering, Movie Maker, är helt okej att använda om man vill putsa till sina semesterfilmer eller lägga ut egna bildspel eller musikvideor till sina favoritlåtar på YouTube. Klippen man skapar med programmet kan man nämligen både spara som en vanlig fil eller direkt tanka upp på YouTube.

Fliken Start i programmet innehåller bland annat funktioner för att lägga in källmaterialet till de klipp man vill skapa. Här lägger man in filmklipp, ljudspår, texter och texteffekter. Klippen man lägger in hamnar i en tidsram till höger i programmet där man genom att flytta runt bland ikonerna väljer i vilken ordning materialet ska ligga. Ljud och bild redigeras för sig om man lägger till ett alternativt ljudspår till filmklippen. Genom att högerklicka på de enskilda film- och ljudklippen kan man klippa i dem.

För att få mer exakt kontroll över klippen går man in på Redigera-menyn. Här kan man dela upp klippen, justera ljudvolymen och fintrimma klippningarna. I den stora bildrutan till vänster i programmet syns en förhandsgranskning som visar hur filmen kommer se ut och låta.

Movie Maker och snygga effekter

Fliken Effekter innehåller ett antal färdiga effekter man kan använda för att förändra hur klippen ska se ut. Det finns tyvärr inga inställningar för att ändra färgförhållandena i klippen, det enda som finns är en stapel där man kan dra upp eller ner ljusstyrkan. Fliken Animeringar innehåller en rad olika färdiga övergångar man kan använda för att lägga in mellan sina klipp.

Visa-menyn i Windows Live Movie Maker gör att man kan zooma in och ut på tidslinjen över sin film. Här kan man också välja om man att filmen ska skapas i 4:3- eller 16:9-format.

När man sparar sin film gör man det i form av ett projekt som man kan öppna flera gånger och fortsätta redigera den. Har man redigerat klart filmen ska man istället välja att publicera den. Då renderar programmet en ny filmfil som man kan spara antingen lokalt eller tjänster på YouTube, Flickr, SkyDrive, med flera.

Ladda ner Windows Movie Maker.

Läs mer om videoredigering

Taggar: videoredigering, Windows Live Movie Maker, video, YouTube (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

One comment on “Kom igång med Windows Live Movie Maker

  1. chisp

    Ett tips från mig är, om man vill göra film av stillbilder, att man använder sig av Photo story.
    Photo Story är mer anpassat för stillbilder-> film än vad movie maker är.

    Photo Story går att ladda ner från Microsoft gratis, förutsatt att man har en giltig licens av windows……

    Bra guide på photostory hittar du på pim.skolverket.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *