Kom igång med Google Latitude

Med Google Latitude kan man enkelt hålla koll på nästan exakt var vänner och bekanta befinner sig. Så här gör du för att komma igång med Googles egna positioneringstjänst.

Google Latitude finns för en rad olika mobilplattformar så som Android, Iphone, Blackberry och Windows Phone. Tjänsten kan även användas från en vanlig dator och eftersom du är inne på PCOnline.se är den här varianten av Google Latitude som jag tänkte fokusera på. Med desktop-varianten av tjänsten krävs det att man har wifi-tillgång och en webbläsare med stöd för W3C Geolocation-gränssnittet för att Google Latitude ska kunna ta reda på var man befinner sig.

För att kunna använda tjänsten är annars allt som krävs att man har ett konto hos Google och att man sedan surfar in med webbläsaren på hemsidan för Latitude. Där kan man sedan lägga till vänner så att de kan se var man befinner sig och vice versa.

En bra grej med Lägga till vänner-funktionen med Google Latitude är att den känner av vilka av ens mejl-kontakter på Gmail som redan använder tjänsten och föreslår att man lägger till dem som vänner.

 

Visa din position på din sajt

Vill man dela med sig av sin position helt offentligt (vilket man nog bör tänka till om några gånger först) så är det också lätt ordnat. Gå till fliken Program och fyll i storlek på den html-widget som ska genereras och hur exakt positioneringen ska visas. Efter det är det bara att klistra in koden på den egna bloggen eller sajten så kan besökarna se i realtid var man befinner sig någonstans.

Visa historik

En annan cool funktion med Latitude är möjligheten att spara historik över var man har befunnit sig någonstans. Under fliken Historik får man först aktivera funktionen för att kunna använda den, och sedan kan man se var man har befunnit sig mellan olika datum. Den här informationen delas inte med några andra användare.

Funktionen kan till exempel vara guld värd om minnet av var man egentligen hamnade någonstans efter krogrundan förra lördagen är vagt.

Till sist finns även fliken Instrumentpanelen. Klickar man på den kan man se en massa sammanställd statistik kring var man har befunnit sig och hur långt man har förflyttat sig.

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Taggar: Google Latitude, positionering, positioneringstjänster, gps, wifi, övervakning (Intressant?)

One Reply to “Kom igång med Google Latitude”

  1. Pingback: Kom igång med Google Latitude » The Blog of Blogs

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*