IT-rubriker för 15 år sedan

Prisdeflationen och teknikutvecklingen går hand i hand inom IT-världen, något som blir väldigt uppenbart när man kollar igenom gamla datortidningar. Kent Vilhelmsson rotade fram sin gamla tidningssamling från vinden och hittade en hel del roliga gamla rubriker och artiklar.

För 15 år sen, 1996, var jag 13 år gammal och hade ett ganska nyupptäckt intresse för datorer. Jag läste allt jag kunde komma över inom den ganska begränsade it-litteratur som fanns tillgänglig på biblioteket hemma i Nässjö och använde varenda veckopeng till att köpa datortidningar för att lära mig mer.

Av någon anledning har jag faktiskt kvar alla gamla tidningar så nyligen bestämde jag mig för att plocka fram några av dem ur gömmorna för att se hur mycket som har hänt inom IT-världen på de här 15 åren.

Dyra scanners

PC Aktiv hette en IDG-tidning som jag brukade köpa. Jag tror att den sedan slogs ihop med någon annan tidning och att den sedan lades ner. På omslaget till nummer 7 1996 bjuds man på den härliga rubriken “Priskrasch! – Vi testar 10 bildläsare under 5000 kronor“.

Bläddrar man sedan fram till själva testen ser man att vinnaren blev en scanner vid namn Infinity Scorpio som erbjuder 300 dpi och kostar knappt 5 000 spänn. En scanner med så låg upplösning går knappt att få tag på idag, men de allra billigaste modellerna går loss på strax under 500-lappen.

Lågupplösta digitalkameror

Även vad gäller digitalkameror har det hänt en hel del under de här åren. I nummer 10 av PC Aktiv från 1996 finns en test av digitala kompaktkameror. Av någon anledning har man även slängt in en digital systemkamera i testen. Med en prislapp på 73 500 kronor får dock upplösningen på 1525×1146 för Minolta RD-175 ses som ganska blygsam. Eller vad sägs om en Olympys-kamera för 12 000 kronor och upplösningen 768×1024?

CD-skivor följde med

En annan tidning jag köpte i många år var PC Hemma, som gavs ut av Medströms. Det jag gillade med PC Hemma var bland annat den medföljande cd-skivan som var fullproppad med allehanda shareware-program och ibland även instruktionsfilmer till olika program. Det här var nämligen långt innan bredbandsuppkopplingarna hade hittat ut till de svenska stugorna. Att hämta hem alla program man ville prova från nätet fanns inte på kartan då det skulle resulterat i en okristligt hög telefonräkning.

Nummer 11 av PC Hemma årgång 1996 bjöd bland annat på en tävling där man kunde vinna en “multimediadator” från sedan länge insomnade datortillverkaren Gateway 2000. Det bjuds även på en rätt rolig test av matlagningsprogram för datorn, där krögarparet Ulf och Lena Möller-Claeson poserar framför köksgrytorna med en laptop i ena handen och en matlagningsslev i den andra.

Pc och Mac

Medan mycket har förändrats i branschen är det en hel del som ändå fortfarande är sig likt. Kampen mellan PC och Mac är ju lika aktuell idag som den var när man försökte förena att skriva om de båda plattforma i PC & Mac Magazine, också det en Medströms-tidning med en medföljande cd-skiva full med shareware-program.

Nummer 7 årgång 1996 innehåller en test av “snygga datorer” och jag vill minnas att det nog var någon gång i den här vevan som PC-tillverkarna började komma på att datorer inte nödvändigtvis behöver vara gråa och fyrkantiga.

Priserna var inte nådiga dock; En Dell OptiPlex GXPro, bestående bland annat av en 200 Mhz Pentium Pro-processor och 32 MB arbetsminne, gick loss på 30 600 kronor plus moms.

Taggar: nostalgi, it-historia, pc-tidningar, datortidningar, it-nostalgi (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

4 comments on “IT-rubriker för 15 år sedan

  1. Kristoffer Helander

    Oh! PC&MAC Magazine var min väg in till datorspelandet, vilken fröjd det var att få en CD med mängder av nya datorspel att testa, gratis, varje månad! :D Det var också en artikel i denna tidning om 3D Studio Max som fick mig in i 3D-världen, som jag jobbar med idag. Önskar jag hade kvar det numret :( Är det någon som har omslaget, skulle vilja ha en bild på det. Om jag inte minns fel så var det gul bakgrundsfärg och så var det en 3D-renderad Chevrole Impala (tror jag) rödfärgad, och jag tror att den tonade över i en Wireframe (trådmodells) rendering. Här är en bild på en riktigt bil av den typen jag vill minnas att det var; http://www.flickr.com/photos/eli_k_hayasaka/5369127763/
    Om någon har det omslaget så skulle jag verkligen vilja få en bild på det, det var en sådan tydlig vändpunkt i mitt liv! :)

  2. Jonas

    Kul att se någon annan med gamla PC & Mac Magazine :)
    Lustigt nog brukar jag göra samma sak, dvs sitta och läsa mina gamla datortidningar..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *