Trådlöst nätverk

Så här får du ditt WiFi att nå ända ner till källaren!

Om du bor i villa och har källare, så känner du säkert till problemet med att få fungerande bredband där nere, om du bara har en vanlig router på markplan. Fast det här går att lösa utan större problem eller kostnader!

Trådlösa nätverk är enormt smidiga. Du behöver inga sladdar, som vi drogs med förr, utan du kan sätta dig var som helst och använda Internet på din bärbara dator, smartphone eller surfplatta.

Men det finns en nackdel med trådlöst Internet. De radiosignaler som används kan inte färdas hur långt som helst, och problem uppstår om det är en massa hinder mellan dig och routern.

Svårt för radiosignaler i källare

Så när du sitter nere i din källare, kan markplanets golv och källarens tak vara riktigt kraftiga. Dessutom är inneväggar ofta av betong, till skillnad mot en trappa upp där det mesta är gipsskivor.

WiFi-signalerna har alltså ofta problem med att nå ner i källare, vilket kan vara förskräckligt frustrerande om du liksom undertecknad har sitt kontor i källaren (jag har dock löst mitt problem).

Här kommer fyra tips för att hjälpa dig att göra ditt trådlösa nätverk snabbare och stabilare, och få längre räckvidd.

1. Flytta din router (och köp en ny)

Var någonstans står din router? Den ideala placeringen är mitt i hemmet och där det finns stora öppna ytor. Placera den inte inne i ett hörn, ute i förrådet eller inne i en garderob. För då tappar du massor av hastighet och stabilitet.

En bra router gör ditt nätverk mycket bättre
image-6843

Skaffa en ny router som klarar all modern teknik och som har bra externa antenner.

Om du får in ditt fiber i exempelvis ditt förråd, kanske det känns logiskt att ställa routern där. Men skaffa istället en powerline-lösning (se nedan) för att skicka bredbandet från ditt förråd till mitten av huset, där du kopplar in din router till powerline-adaptern.

Fundera också vad det är för typ av router du har? Hur många antenner har den och är det externa och riktbara sådana? Klarar routern den senaste WiFi-standarden 802.11ac och har den stöd för dualband? Om du använder dig av den router du fick av Internetleverantören, är det inte säkert att den är speciellt bra… Ofta är det en väldigt billig produkt. Eller så sitter du kanske med en router som är sju år gammal.

Lägg pengar på att köpa en riktig router, med rejäla antenner och stöd för all modern teknik. En bra router är grundläggande för att kunna skapa ett användbart WiFi-nät som klarar av att strömma video och hantera onlinespel från i princip alla ställen i hemmet.

2. Skaffa en WiFi-extender för större räckvidd

WiFi-extender gör trådlösa nätverk bättreDet finns ett par olika alternativ för att öka räckvidden för ett trådlöst nätverk. Du kan till exempel göra om en del gamla routrar till accesspunkter. Fast det enklaste är att köpa en WiFi-extender.

Dessa är en liten dosa som du sätter direkt i ett vägguttag och som förlänger din räckvidd. Ofta är de väldigt enkla att installera. Du kopplar ihop din WiFi-extender med routern och ditt trådlösa nätverk bara genom att trycka på en knapp.

Om vi tar exemplet med källaren, kan du skaffa en WiFi-extender och sätta den någonstans i trappan ner till källaren. Detta kan göra väldigt stor skillnad.

3. Utnyttja elnätet för dataöverföring

Visste du att det går att skicka data via elkablarna inne i väggarna i ditt hus? Det är en gammal teknik som idag snappats upp av företag som bygger prylar för nätverk. Denna typ av produkt brukar kallas för powerline eller homeplug. De säljs oftast i par.

Nätverk via elkablarna

Använd en powerline-lösning för att skicka datatrafik över ditt befintliga elnät.

En homeplug är en dosa som sätts rakt i vägguttaget och som har ett uttag för nätverkskabel, som du använder för att ansluta en dator eller mediaspelare, eller en accesspunk för trådlöst nätverk. Det finns homeplugs som har WiFi-extender inbyggt.

När du ska köpa en powerline-lösning, se till att noggrant läsa på boxarna. Hur många homeplugs kan du koppla in i ditt hem, hur snabb är dataöverföringen, hur mycket kostar extra homeplugs?

4. Du har inga störande prylar?

De flesta WiFi-nät skickar och tar emot data på frekvensen 2,4 GHz. Just den här frekvensen är välanvänd av olika produkter. Bärbara telefoner, garageöppnare, vissa smarta hem-prylar, babymonitorer och liknande. Se till att flytta dessa saker så att de inte ligger mitt i sträckan mellan router och ansluten enhet.

Om du har en router som klarar dualband, kan du byta från 2,4 GHz till 5 GHz. Det är inte lika belastat och hastigheten är högre, men till priset av att signalen är svagare och inte räcker så långt.

Missa inte dessa artiklar…

 

Taggar: nätverk, trådlöst nätverk, WiFi, Internet, bredband, bandbredd, slött Internet, långsamt Internet, snabbare surf (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *