Linux

Så byter du till SSD och installerar Ubuntu på din laptop

Jag installerade nyligen Ubuntu Linux på en gammal bärbar PC jag hade liggande. Efter att ha kört det i ett par dagar tyckte jag att systemet var lite väl segt, och problemet var hårdvaran. Jag testade då att byta ut hårddisken mot en SSD-enhet för att se vilken skillnad det blev. Det blev oväntat lyckat!

Linux är knappast känt för att vara ett prestandahungrigt operativsystem, även om den nya versionen av Ubuntu-distributionen med gränssnittet Unity fått en del kritik för att vara långsammare än konkurrenterna. I mitt fall låg problemet dock snarare i hårdvaran. Datorn hade ett avsevärt antal år på nacken.

När jag använde datorn rasslade hårddisken illavarslande. Minsta lilla arbetsmoment ledde till att systemet blev långsamt och hårddisken tuggade irriterat hela tiden. Därför tog jag beslutet att testa hur bra det blev om jag bytte hårddisken med en SSD-enhet och installerade om Ubuntu.

Installera Ubuntu på SSD

En SSD använder Flashminne istället för den mekanik med magnetsskivor som traditionella diskar har. Den SSD-enhet jag använde är en Kingston SSDNow V100 64 GB, som jag skaffade i november 2010. Det är långt ifrån den snabbaste på marknaden men jag gissade på att den skulle vara bra mycket snabbare än den gamla hårddisken i datorn.

Jag hade rätt. Efter att ha bytt disken mot SSD:n och installerat om Ubuntu startar operativsystemet på runt fem sekunder. Det är ett par gånger snabbare än med hårddisken. Även när jag arbetar med Ubuntu går saker och ting snabbare. Programmen startar och reagerar kvickare. Att datorn skulle gå snabbare var uppenbart, men inte att skillnaden skulle vara så här stor.

Byt från hårddisk till SSD

Att byta från hårddisk till SSD är inget komplicerat. Speciellt inte om du installerar om operativsystemet. Vill du flytta hela ditt system från hårddisk till SSD krävs mer jobb, men de flesta tillverkare av SSD-enheter erbjuder speciella programvaror för att underlätta detta. Efter vad jag har hört från andra håll, har Intel riktigt bra programvaror.

Syftet med den här guiden är inte så mycket att förklara hur du gör, utan att visa hur enkelt det faktiskt är. Har du tvekat på att uppgradera till SSD på grund av det tekniska ingreppet, behöver du således inte oroa dig.

Byta hårddisk mot SSD

Om du väljer att börja om från början, med en nyinstallation av operativsystem, behöver du bara plocka ut din gamla hårddisk och ersätta den med en SSD. I de allra flesta bärbara datorer sitter det 2,5-tumsenheter. Det du behöver ta reda på är vilken gränssnitt som används; om det inte gäller en väldigt gammal dator, är det med största säkerhet SATA (antingen första eller andra generationen, som är bakåtkompatibel). Gamla datorer från före 2004 använder IDE.

Börja med att öppna luckan på datorns undersida genom att lossa skruvarna. Ibland finns det flera luckor, hårddisken gömmer sig i så fall under den lucka markerad med en symbol som ser ut som en burk eller skivor staplade på varandra.

Byt hårddisk mot SSD

Väl öppnad lossar du skrivarna som håller fast hårddisken, och drar ut den. Disken är ansluten i två kontakter; en för dataöverföring och en för ström. Det brukar sitta en metallskena fastskruvade i själva hårddisken, och den här skenan är i sin tur fastskruvad i datorn. Ta bort den och sätt fast den på din SSD.

Installera SSD i bärbar dator

Installera Ubuntu på din SSD

Nu är det bara att trycka dit din nya snabba SSD-enhet på plats och skruva fast den. Därefter skruvar du fast locket igen och startar datorn med Ubuntus installationsskiva i CD/DVD-läsaren.

Montera SSD i laptop

Att installera Ubuntu är föredömligt enkelt. Faktum är att det är snäppet enklare än Windows 7, och då är Microsofts senaste version av Windows riktigt smidigt. Så just det här momentet kan jag lova att vem som helst klarar av.

Jag har dock skrivit en guide till att installera Ubuntu, som du kan läsa på min blogg: Installera Ubuntu på din PC.

Taggar: Ubuntu, SSD, bärbar dator, laptop, Linux, operativsystem, hårddisk, lagring (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

One comment on “Så byter du till SSD och installerar Ubuntu på din laptop

  1. Webbdo

    SSD-disk i all ära! Snabbheten är så pass mycket bättre att vi kör det på vårt webbhotell i serven just nu. Läsning, skrivning och prestanda i allmänhet är mycket kraftfullare än en vanlig disk som man har operativsystemet på!

    Pierre
    Webbdo.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *