Nybörjarguide: Så byter du till Google Chrome!

Har du tröttat på att Firefox är så slö och instabil, eller att det inte finns så många tillägg för Internet Explorer? Allt fler användare väljer att gå över till Googles webbläsare Chrome. I Europa kör över 20 procent av surfarna med Chrome. Så här kommer du igång!

Google Chrome är en väldigt nerskalad webbläsare, som vid en första anblick kan kännas lite ovan – även om de senaste versionerna av konkurrenterna Internet Explorer och Firefox påminner om Chrome. Något som Chrome införde var att man tog bort sökfältet och istället ha en kombinerad sökruta och adressfält.

Fördelarna med att använda webbläsaren Chrome är att den är blixtrande snabb. Det finns numera gott om gratis tillägg att installera för dig som vill ha fler funktioner. En annan detalj, som skiljer sig mot Firefox, är att Chrome (liksom senaste versionen av Internet Explorer) kör flikar i olika processer.

Det är en teknisk lösning som innebär att om en webbsida kraschar, så dyker inte hela webbläsaren utan bara den fliken. Det kan jämföras med Firefox, där allt kraschar om en enda webbsida strular på en flik.

google-chrome

Installera Google Chrome

Google Chrome är så klart gratis, och du laddar ner det från dess hemsida. Webbläsaren finns för både Mac OS X och Windows, och är översatt till svenska. Gå till Chromes hemsida och följ instruktionerna.

Gränssnittet i Chrome är liksom det mesta från Google väldigt sparsmakat. Överst ligger flikarna för de webbsidor du är inne på, och därunder finns adressfältet – till vänster om det ett par navigeringsknappar och till höger ikoner för eventuellt installerade tillägg (extensions) samt Verktygs-menyn (ikonen som ser ut som en shiftnyckel).

Under adressfältet ligger dina bokmärken. Detta fält kan du visa eller gömma genom att högerklicka på verktygsfältet och i menyn välja Visa alltid bokmärkesfältet.

Grunderna i att använda Chrome

Adress och sökfält är som sagt sammanslagna. Det betyder att du skriver dina sökfraser direkt i textfältet för att göra en sökning på Google. För att enkelt flytta markören till adressfältet trycker du [F6]. Du öppnar en ny flik med [Ctrl]+[T] och ett nytt fönster med [Ctrl]+[N].

Om du vill ändra sökmotor från Google till exempelvis Bing (som är klart underskattad – läs min bloggpost om när jag använde Bing i en vecka) klickar du på Verktygsikonen och väljer Alternativ. Under Grunderna hittar du Sökning där det finns en rullgardinsmeny för att välja mellan olika sökmotorer.

chrome-sokmotor

Du kan växla mellan olika flikar med snabbkommandona [Ctrl]+[PgDown] respektive [Ctrl]+[PgUp] alternativt [Ctrl]+[Shift]+[Tab] och [Ctrl]+[Tab]. Det sistnämnda fungerar förresten i de allra flesta program med flikar, vilket är ett bra tips. Du kan också växla mellan dina flikar genom att hålla nere [Ctrl] och trycka på en siffra för respektive flik – 1, 2, 3 och så vidare.

För att stega framåt eller bakåt i historiken trycker du [Alt] och piltangenterna höger eller vänster. För att få fram din historik trycker du [Ctrl]+[H]. Du släcker ner en flik med [Ctrl]+[W].

Om du har problem med synen kan du zooma in och ut på en webbsida genom att hålla nere [Ctrl] och rulla på musens skrollhjul.

Konfigurera Chrome

Alla inställningar i Chrome hittar du alltså i Verktyg -> Alternativ. Om du har flera datorer kommer du att gilla Synkronisera under Personligt. Om du har ett Google-konto (exempelvis Gmail) kan du välja att synkronisera bokmärken och annat till molnet.

Det gör att allt sparas hos Google, och när du väljer att synka Chrome på dina egna datorer kommer per automatik dina bokmärken (och annat) uppdateras. Jag som har 5-10 datorer (inklusive en MacBook Pro) älskar den här finessen.

Personligen gillar jag inte att ha stavningskontrollen igång, och det beror inte på att jag tycker att jag stavar bra utan att jag tycker funktionen slöar ner webbläsaren. Välj Under huven och klicka upp Inställningar för språk och stavningskontroll. Härifrån väljer du hur du vill att Chrome ska hantera stavning i textfält på webben.

chrome-stavningskontroll

Vidare finns det massor av andra inställningar att leka med.

Chrome har som sagt tonvis med tillägg som du kan installera för att få fler funktioner. Jag kör bland annat LastPass och Tweetdeck. Du hittar alla tilläggen på sajten Chrome Web Store.

Lycka till!

Taggar: Chrome, Google Chrome, webbläsare, Firefox, Internet Explorer (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

3 comments on “Nybörjarguide: Så byter du till Google Chrome!

  1. Anonym

    Vilket sammanträffande att du publicerade den här artikeln idag när jag själv bestämde mig för att skippa Firefox och gå över till Chrome. Tröttnade på att Firefox var så otroligt seg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *