Problemlösning

Guide: Vad gör du om hårddisken kraschar?

Du börjar närma dig din deadline för skolarbetet eller artikeln du skriver, så du går upp extra tidigt, kokar en kannan kaffe och startar datorn. Ingenting händer. Sedan dyker ett felmeddelande upp. Du befarar det värsta – att hårddisken har kraschat! Vad gör du?

Man brukar säga att det finns två typer av datoranvändare – de som har råkat ut för en hårddiskkrasch, och de som kommer att råka ut för en. Många användare är allt för naiva och tror inte att det är något som kommer att hända, men i praktiken är det tekniskt sett rätt fantastiskt att det inte händer oftare.

Skivorna i en vanlig hårddisk i en stationär dator roterar 7200 varv per minut. Dess skivor är fyllda av små magnetiska punkter som representerar datan som du lagrat på disken. Det krävs inte mycket för att något ska gå fel.

De flesta operativsystem har lösningar för att hantera trasiga sektioner på hårddisken, så det kan mycket väl vara så att din disk redan innehåller trasiga områden utan att du vet om det. Operativsystemet lämnar helt enkelt dessa. Den här tekniken håller knappast för evigt.

Fixa kraschad hårddisk

Symptom på att hårddisken har gått sönder varierar enormt. Det sträcker sig från att du inte ens märker det, på grund av ovan nämnda tekniska lösningar, till att datorn inte ens startar utan att du bara får ett felmeddelande på en svart skärm. Du kan också få upp felmeddelanden i ditt operativsystem som säger att det inte går att läsa eller skriva filer.

Ett tecken på att något är fel är att laddningstider har blivit väldigt långsamma. Du kan ibland till och med höra att hårddisken inte mår bra, då den börjar hacka eller låta högljutt.

Hård eller mjuk krasch?

Ofta drabbas man inte av en hårdiskkrasch eftersom man byter dator ungefär var tredje år. Det är dock knappast en garanti för att disken ska hålla. Ju äldre datorn blir desto högre blir chansen att hårddisken ska slitas ut.

Fixa kraschad datorMen det är inte bara slitage som kan orsaka en krasch. Eftersom hårddiskar innehåller rörliga delar kan skador uppstå om du utsätter enheten för rörelser; vibrationer, skakningar eller att du tappar datorn.

Ett vanligt scenario är en användare som har en bärbar dator, slår ihop locket efter att ha arbetat klart och sedan lyfter upp datorn och lägger ner den i en väska, innan hårddisen har stannat. Det tar ofta en stund innan disken har slutat rotera efter att du slagit igen locket på en bärbar dator, och är oturen ute och du börjar utsätta enheten för rörelser när den exempelvis skriver data, är det lätt att skrivhuvudena får sig en törn och hamnar fel.

Man kan dela in hårddiskkraschar i två varianter; hårda eller mjuka. En hård krasch innebär rent tekniskt fel, då något har gått sönder i själva enheten. En mjuk krasch handlar om att något har hänt med mjukvaran. Det kan vara vad som helst, från att operativsystemet har gjort något fel, till att du drabbats av virus, att strömmen gått när du arbetat med datorn eller att du stängt av datorn på ett olämpligt sätt.

En mjuk krasch är att föredra eftersom disken då inte är fysiskt skadad. Då behöver du inte byta ut den, utan ofta kan du lösa problemet genom att fixa systemet med rätt verktyg eller i värsta fall installera om operativsystemet.

Har du råkat ut för en hård krasch behöver du ersätta hårddisken. Till skillnad mot vid en mjuk, kan det också bli svårt och ofta omöjligt att rädda alla filer som du har sparat. Som regel går det att rädda en hel del av informationen men du får vara beredd på att betala. Mer om detta på nästa sidor.

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

6 comments on “Guide: Vad gör du om hårddisken kraschar?

 1. Maria Ebbeskog

  Man ska inte installera något program på en hårddisk som man misstänker har kraschat!

 2. Stig Wiberg

  För att rädda filer eller kolla hur illa det är ställt kan man ju också starta datorn med en CD skiva. Exv. Ubuntu eller Ultimate Boot för Windows.

 3. k g gripson

  När jag kör” Analysera din hårddisk” Egenskaper. I fönstret som öppnas väljer du fliken Verktyg och klickar på Kontrollera nu under Felkontroll. Kryssa i ”Sök efter skadade sektorer och försök reparera dem…
  Får jag detta svar ” Det går inte att kontrollera disken medan den används”!!!!!!!!!

 4. Pingback: Hackernytt | Om startups och allt som hör till. På svenska. | Guide: Vad gör du om hårddisken kraschar?

 5. Erik

  Tror man att disken är fysiskt skadad, så skadar det inte att prova SpinRite på den… Betydligt billigare än att lämna in den. Men rätt tekniskt: http://www.grc.com/spinrite.htm

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *