Så använder du Dropbox som backup

Själv valde jag att skapa en mapp döpt till Dropbox under Mina Dokument, varefter jag började ta för vana att spara alla mina arbetsdokument här i.

För att snabbare kunna hoppa till mappen, skapade jag en genväg under Favoriter i vänsterspalten i Utforskaren. Dra med höger musknapp din mapp till Favoriter-ikonen och släpp. Texten ”Skapa en länk i Favoriter” visas. Jag gjorde detta i Windows 7, och det finns liknande alternativ i XP och Vista.

Dropbox PreferencesFör att få in rutinen att alltid spara nya artiklar och annat i Dropbox-mappen, är det viktigt att göra det enkelt att komma dit. Om det är en massa klickande i katalogträden är risken att man blir lat och sparar direkt på Skrivbordet istället.

Se därför till att skapa genvägar till mappen på smarta ställen – exemelvis under Favoriter, så att du alltid kan nå din Dropbox med ett klick i Utforskaren.

Du kan även skapa en så kallad nätverksenhet kopplad till Dropbox-mappen. Det gör att din mapp även syns som en nätverksplats – en egen lagringsenhet – vilket ibland är smidigt. I Windows 7 öppnar du Den här datorn, och klickar på Anslut nätverksenhet. Välj enhetsbeteckning och klicka Bläddra för att leta upp din Dropbox-mapp. Skapa enheten genom att avsluta med Slutför.

När du arbetar med filer i din Dropbox-mapp, kommer filernas ikoner att markeras med olika symboler. Grön ring betyder att filen är synkroniserad, blå att synkronisering pågår och röd att filen är öppnad och inte kunde synkroniseras.

Råkar radera alla filer

Slutligen bör nämnas att det finns en teoretisk nackdel med denna typ av lösning. Skulle du råka radera alla filer i Dropbox-mappen, kommer även innehållet på servern att försvinna eftersom mapparnas innehåll är synkroniserat till att vara lika.

Men Dropbox är emellertid smartare än att låta något sådant vara möjligt. Det går nämligen att återskapa raderade filer, om du loggar in på ditt konto via webbplatsen. Här kan du även stega tillbaka till tidigare versioner av dokument. I gratisversionen kan du stega tillbaka 30 dagar, medan betalversionerna har oändligt med steg. Dessutom tar Dropbox automatisk backup på alla dina filer.

Givetvis går det att dela ut filer i din Dropbox till andra. Du kan komma åt flera möjligheter till utdelning via webbgränssnittet, men jag tycker att den smidigaste finessen finns lokalt på din dator.

I din Dropbox-mapp finns som standard en katalog som heter Public. Filer som lagras här anses publika och ges åtkomst via webben. Den här funktionen använder jag numera väldigt ofta när jag ska skicka tunga filer via e-post.

Dropbox Public LinkDå kopierar jag filen till Public-mappen, väntar på att synkroniseringen gjorts – vilket som regel går mycket snabbare än att skicka filen via e-post – och sedan högerklickar jag på filen för att få fram den så kallade contextmenyn.

I denna finns menyvalet Dropbox -> Copy Public Link. Länken till filen sparas i Urklippshanteraren och du klistrar in den i ett e-post eller chattfönster med [Ctrl]+[V].

Otroligt smidigt. Prova själv på www.dropbox.com.

Taggar: Dropbox, onlinebackup, onlinehårddisk, lagring, backup, säkerhetskopiering, säkerhetskopia (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

4 comments on “Så använder du Dropbox som backup

  1. Gustaf Drakenberg

    Jag har köptdropbox i en lite mer än standard version
    Men jag förstår INTE hur man gör för att kunna få det att fungera Är jag Dum eller kommer jag Från Mjölby obs skämt

  2. Pingback: Lär dig Dropbox | Father Bens blog

  3. Pingback: Så använder du Dropbox som backup | ITnyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *