Guide: AbiWord, svenskt och gratis alternativ till Word

En ordbehandlare är ett standardprogram som de allra flesta vill ha på sin dator. Vanligast är att man kör Microsoft Word, men eftersom det kostar en slant finns det skäl att titta på gratisalternativen. Ett av de bättra är AbiWord.

AbiWord har utvecklats under många års tid, och blivit en riktigt bra ordbehandlare. Den har allt du som vanlig användare kan kräva. Till att börja med är programmet helt gratis och kan laddas ner och användas fritt. Därutöver erbjuder AbiWord ett snyggt och lättanvänt gränssnitt, alla grundläggande funktioner och är därtill kompatibelt med Word.

I den här nybörjarguiden till AbiWord tänkte jag gå igenom hur du kommer igång med programmet. Själva installationen är väldigt enkel. Du laddar bara ner programmet från dess hemsida, och installerar det. Det fungerar smärtfritt och du kan klicka dig igenom proceduren med knappen Nästa/Next. När AbiWord är installerat, laddar du ner Import/Export Plugins och installerar även detta paket.

Gränssnittet i AbiWord ser ut som det som fanns i tidigare versioner av Word. Om du inte gillade Microsofts uppdatering med fliksystem i menyerna, som kom i senare Microsoft Office-paket, kommer du säkert att uppskatta de enkla och nerskalade menyerna och ikonerna i AbiWord. Programmet är väldigt kompakt och snabbt att arbeta med.

Ställ in programmet

Som standard är rättstavning aktiverat. Jag kanske är ensam om detta, men jag föredrar att inte rättningen sker automatiskt eftersom jag tycker det blir svårläst och trögt med alla röda understrykningar på facktermer man slänger sig med. Därför har jag valt att stänga av automatiskt rättstavning, vilket görs under menyn Verktyg -> Inställningar -> Stavning.

AbiWord är som sagt kompatibelt med Word. Det betyder att du kan öppna dokument sparade i Word i AbiWord, och du kan även spara dina dokument som Wordformat för att kunna öppna dem i Microsoft Word. Eftersom Word är så vida spritt kan det vara en god idé att ställa in AbiWord till att alltid spara som detta format. Gå till C:\Documents and settings\Ditt namn\AbiSuite\ och öppna filen AbiWord.profile i Anteckningar (Notepad). Leta upp nedan rader, och lägg till raden DefaultSaveFormat=”.doc”.

<Scheme
name=”_custom_”
ZoomPercentage=”103″
AutoGrammarCheck=”0″
DefaultSaveFormat=”.doc”
/>

Vanliga funktioner

Som redan konstaterats innehåller AbiWord alla grundläggande funktioner som en ordbehandlare ska ha. Du kan ändra typsnitt, storlek, sätta fetstil och kursiv och så vidare. Du kan skapa tabeller och klistra in bilder. Det mesta du kan göra i Word kan du även göra i AbiWord, och många gånger fungerar det bra mycket snabbare och smidigare i AbiWord.

En skillnad är det dock mellan svenska Word och svenska AbiWord, och det är att snabbkommandona inte är översatta. Det betyder att du kan få lära dig nya kommandon för att exempelvis sätta fetstil. Här kommer några av de vanligaste:

 • Fetstil -> [Ctrl]+[B]
 • Kursiv -> [Ctrl]+[I]
 • Understruken -> [Ctrl]+[U]
 • Radera formatering -> [Ctrl]+[Space]

Det finns så klart många andra. Ta en titt i menyerna så hittar du de flesta, eftersom de finns representerade jämte varje menyval.

Det här var en kraschkurs i AbiWord! Ge programmet en chans. Har du köpt en ny PC med Microsoft Office förinstallerat, så var det förmodligen tidsbegränsat, och då är AbiWord alldeles utmärkt. Vill du även ha Excel och databas, kan du testa OpenOffice. Vi ska gå igenom OpenOffice framöver.

[b]

image-279
[/b]

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

10 comments on “Guide: AbiWord, svenskt och gratis alternativ till Word

 1. Lindquist Hans

  Varför försvinner texten när jag försöker skapa ett dokument i abiword?

 2. Bertil Blixt

  Hej! Måste fråga dej följande: Om man har Microsoft Office gratisversionen, kan man utan problem installera AbiWord?
  Mvh B Blixt

 3. Pingback: Svenskspråkig gratis ordbehandlare av hög kvalitet @ Gratisprogram

 4. Pingback: Prova kommande AbiWord - svensk ordbehandlare @ Gratisprogram

 5. Pingback: Gratisprogram » Blog Archive » WindowsNytt 2009-03-20

 6. Pingback: Tommy k Johanssons blogg om datorer & Internet

 7. Ingvar J

  Några saker jag har funderat på i samband med Word:

  Har Abiword och Open Office också sådana finesser som Autotext och Autocomplete, som finns i Word? Är de kompatibla med Word, så att man kan exportera sina autotexter till Abiword?

  Stavningskontrollen i Word är inte speciellt bra. Den tycks bara klara att rätta ett felstavat ord med en bokstavs skillnad, och den felaktiga bokstaven får inte stå i början. I fråga om sammansatta ord kan förslagen från stavningsprogrammet bli rätt vilda.

  Mozilla Thunderbird har ett stavningsprogram byggt på andra principer, och det kommer med betydligt mer intelligenta och kreativa förslag till alternativa stavningar.

  Finns det överhuvud taget några planer på utveckling av Words stavningskontroll?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *