Gratisverktyget Stinger städar bort falska antivirus

Ett populärt sätt att lura datoranvändare på pengar, är att genom sociala nätverk och webbsajter få dem att tro att datorn är smittad av virus, för att sedan övertala dem att ladda ner ett påstått antivirus. Det är dock inget antivirus. Snarare tvärtom. Så här tar du bort falska säkerhetsprogram!

Falska säkerhetsprogram är en stadig inkomstkälla för cyberbrottslingar. De använder sig av kapade webbsidor och användarnamn på sociala nätverk för att på olika sätt – bland annat popupfönster och annat – få surfare att tro att deras dator är smittad av virus.

Kanske har du råkat ut för det här när du surfat omkring? De här typerna är duktiga på att få sina sajter högt upp i sökmotorerna. Jag har noterat att de är speciellt duktiga när det kommer till bildsökningar på Google och andra söktjänster.

Påhittade virusvarningar

Man går tillväga så att skapa popup-fönster som ser ut som en virusskanner. Det är dock ingen skanner, utan bara en webbsida som man fått att likna en virusskanner som visar att din dator är infekterad av virus. För att råda bot på detta ombeds man ladda ner ett gratis säkerhetsprogram.

Då användaren själv aktivt laddar ner och installerar programmet, är det svårt för befintliga virusskydd att stoppa det. Antivirusprogram kan skydda mot mycket, men mot användares felaktiga datoranvändning finns inget bra skydd.

Falskt antivirus

Antivirus? Snarare tvärtom!

Det falska antiviruset (också ibland antispyware, defragmenteringsprogram eller annat verktyg som säger sig fixa datorproblem) låtsas göra en genomsökning av din dator. Du får reda på att det finns massor av farliga virus, men att dessa kan tas bort bara du – ja, just det – betalar en registreringsavgift på ett par hundralappar.

Givetvis finns de här virusen inte på din dator, men programmet kommer att vara väldigt påträngande. En del av dem försöker stänga av ditt vanliga antivirus, de laddar ner ny farlig kod (trojaner och liknande) och de visar massor av virusvarningar i tid och otid, tills dess att du betalar lösensumman.

Den här typen av bedrägeri fungerar uppenbarligen väldigt effektivt. Cyberskurkar hittar hela tiden på nya sätt att tjäna pengar på datoranvändares rädsla för virus och andra faror.

Naturligtvis ska man inte betala om man råkar ut för det här. Det är som sagt väldigt vanligt, och när man ser metoderna förstår man att även vana datoranvändare faller för tricket.

Så tar du bort falska säkerhetsprogram

Det finns en hel del verktyg på marknaden för att hitta och städa bort falska säkerhetsprogram. Ett av de mest enkla att använda, och mest effektiva, är McAfees Fake Alert Stinger. McAfee är ett pålitligt företag som sysslat med antivirusprogram (riktiga sådana) i många, många år.

Ta bort falskt antivirus gratis

McAfee Fake Alert Stinger är gratis att ladda ner och använda. Det har ingen installationsprocess, utan du behöver bara köra igång programmet i zip-filen du laddat ner. I och med att Fake Alert Stinger är så kallad portabel programvara kan du lägga det på ett USB-minne och köra det på den drabbade datorn. Virusinfekterade datorer (här räknar jag falska säkerhetsprogram som virus) ska kopplas från Internet omedelbart, innan de smittar andra uppkopplade användare världen över.

Om du klickar på Preferences öppnas ett fönster med inställningar. I den nya versionen av Fake Alert Stinger kan du välja mellan Smart Scan och Full Scan. Den förstnämnda är snabbare, medan den andra är väldigt genomgående.

Stinger Preferences

Skulle den infekterade datorn vara så paj, att du inte kan köra igång program på normalt sett, ska du klicka för rutan Fix to Scan i Preferences. Då kommer Fake Altert Stinger försöka rätta till felaktigheter i Windows. Du bör dock bara välja detta alternativ om datorn verkligen fungerar uselt och du inte kan köra igång applikationer.

Läs mer om säkerhet:

Taggar: rogue software, malware, fake antivirus, falska säkerhetsprogram, antivirus (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

One comment on “Gratisverktyget Stinger städar bort falska antivirus

  1. Pingback: Gratisverktyget Stinger städar bort falska antivirus » The Blog of Blogs

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *