Säkerhet

Gratis program ger föräldrar kontroll över barnens onlinetid

Internet är ett fantastiskt redskap, inte minst för skolungdomar. De flesta barn och ungdomar använder dagligen sociala nätverk, bloggar och andra sajter, men det finns tyvärr orosmoln och många föräldrar vill ha mer kontroll över barnens onlinetid. Här är två gratisprogram som hjälper dig!

Som förälder till barn och ungdomar kan det kännas oroligt att inte veta vad barnen sysslar med på Internet. Samtidigt som Internet är en naturlig del av våra liv, och att det är nyttigt och lärorikt att använda det, finns det en hel del olämpligt material.

Som Per Hellqvist och Dag Öhrlund skriver i den populära boken Skydda ditt barn på Internet, är det viktigt att föräldrar är en del av barnens Internetanvändning. Det är viktigt att lära barnen vad som är rätt och fel, och vad man ska undvika.

Men om inte pekpinnar och utbildning från föräldrarnas håll räcker till, finns det lösningar i form av programvaror som hjälper till att på olika sätt begränsa Internet för barnen. Dels kan det handla om att filtrera bort olämpligt material, men det kan också innebära att man sätter upp gränser för när Internet kan användas.

Två gratisprogram för Windows

Det finns en uppsjö av olika programvaror som erbjuder föräldrarkontroll. En hel del kompletta säkerhetslösningar, med antivirus, brandvägg och andra verktyg, innefattar idag funktioner för att kontrollera barnens Internetanvändning.

Gratisprogram har koll på barnen på Internet

Men saknar ditt säkerhetspaket sådana finesser finns det gratis program att testa. Två sådana är Norton Parental Control respektive Qustodio. De innefattar ungefär samma typer av funktioner, det vill säga de mest väsentliga: filtrering av vilka sajter som ska få besökas, samt begränsning av hur mycket tid som får spenderas online.

Nortons programvara finns översatt till svenska. Qustodio finns än så länge bara på engelska fast det är ändå rätt lätt att förstå sig på.

Filtrera bort olämpliga sajter

Du kan läsa en enkel guide till hur du använder Qustodio på sajten Nimral TV. Här visas hur du ställer in vilken typ av sajter som ska blockeras; exempelvis droger, naket, våld eller spel och dobbel. Samma sorts filtrering erbjuds i Norton Parental Control.

Bägge programmen kräver att du registrerar ett gratis konto hos tillverkaren, och du kommer åt programmets inställningar via en webbsida. Själva verktyget ligger i bakgrunden av Windows och det går inte att komma runt det utan att ange ett lösenord du själv valt.

Föräldrarkontroll ger dig också möjlighet att logga vilka sajter det är barnen besöker, om du känner att du vill hålla koll på detta. De inställningar du anger är kopplade till användare i Windows, så för att det ska fungera behöver du ge dina barn egna inloggningsuppgifter i Windows. Det är dock enkelt fixat.

För oroliga föräldrar är den här typen av programvaror ett exempel hur man kan hantera problemet. Men som påpekats här ovan är det allra viktigaste att man blir en del av barnens Internetanvändande och lär dem hur Internet fungerar. Vill du veta mer om ämnet kan du läsa boken Skydda ditt barn på Internet.

Taggar: föräldrarkontroll, barn, Internet, filtrering (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

One comment on “Gratis program ger föräldrar kontroll över barnens onlinetid

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *