Gratis program som sparar tusenlappar åt dig!

Den här listan innehåller gratisprogram som ersätter vanliga kommersiella program. Dessa gratisprogram är på många sätt precis lika bra som de vanliga alternativen. Visst skiljer de sig en del, men det handlar om vana. Lägger du ner några timmar på att lära dig programmen kommer du att spara stora pengar på att inte behöva köpa dyra programvaror!

Istället för Photoshop: GIMP

Det bästa programmet för bildredigering är Photoshop, det ska jag inte sticka under stol med. Samtidigt är det min högst personliga uppfattning. Men när man tar med i beräkningen att Photoshop kostar över 11000 kronor att köpa, blir det aningen annorlunda.

GIMP, gratis bildredigeringsprogram

The GIMP är ett helt gratis bildredigeringsprogram för digitalfoto och annan grafik. Det finns flera gratis alternativ att välja mellan – kolla vår lista över de bästa gratis bildbehandlingsprogrammen – men GIMP är det som är mest avancerat och erbjuder flest funktioner. Inlärningströskeln är fortfarande relativt hög, eftersom gränssnittet skiljer sig lite. När du vant dig kommer du dock att inse hur bra GIMP är.

Läs mer om GIMP

Istället för Microsoft Office: OpenOffice

Som regel är det Word och Excel man som privatperson använder sig av i Microsoft Office. Och varför betala för en ordbehandlare och ett kalkylprogram när det finns utmärkta gratis val? OpenOffice är väldigt bra, helt enkelt. Det har de allra flesta funktioner du kan tänka dig behöva och gränssnittet påminner om de lite äldre versionerna av Microsofts Office-paket.

Förutom kalkylprogram och ordbehandlare innehåller OpenOffice även verktyg för att göra presentationer och databaser. Det är lätt att lära sig och fungerar alldeles utmärkt som alternativ. Jag kör personligen OpenOffice istället för Microsoft Office på flera av mina datorer.

Läs mer om OpenOffice

Istället för Adobe Acrobat: PDFCreator

Med hjälp av Adobe Acrobat kan du skapa PDF-filer av dina dokument ifrån exempelvis dina Office-program. Acrobat kostar dock en rejäl slant. Med PDFCreator får du en helt användbar PDF-generator som låter dig skriva ut PDF-dokument från alla dina program.

Efter en installation lägger sig PDFCreator som en skrivare i din dator. När det är dags att skapa ett PDF-dokument gratis är det bara att välja att skriva ut ditt dokument, och därefter välja PDFCreator istället för din skrivare. När jag skapar PDF-dokument använder jag uteslutande PDFCreator, och har gjort det sedan länge tillbaka.

Läs mer om PDFCreator

Istället för dyrt antivirus: Panda Cloud Antivirus

Ett antivirusprogram är ett måste om din dator är uppkopplad till Internet. Det finns många säkerhetspaket att välja på – Symantec Norton, McAfee, Trend Micro, F-Secure och så vidare. Dessa ger dig ett väldigt bra skydd och innehåller mer än bara antivirus. Men vill du komma ifrån prenumerationskostnaden på ett par hundralappar om året, kan jag rekommendera Panda Cloud Antivirus.

Panda Cloud Antivirus, gratis

Panda Cloud Antivirus är ett omtyckt och mycket effektivt antivirusprogram som har fått riktigt bra kritik i tester. Komplettera med Windows egna brandvägg och ett antispyware – jag rekommenderar SpyBot Search & Destroy, som också är gratis – så har du ett bra skydd av din dator.

Läs mer om Panda Cloud Antivirus

Istället för Outlook: Thunderbird

Outlook ingår i en del Microsoft Office-paket och ger dig ett kraftfullt e-postprogram med kalender och adressbok. Thunderbird är en gratis e-postklient från Mozilla, som också ligger bakom den fria webbläsaren Firefox.

Thunderbird är riktigt bra och klarar av allt du kan begära av en e-postklient. Det har till exempel stöd för flera e-postkonton, och det har ett utmärkt spamfilter inbyggt. I likhet med Firefox finns det många gratis tillägg som du kan ladda ner och bygga ut Thunderbird med. Letar du lite kommer du att hitta bra kalenderfunktioner och dylikt.

Läs mer om Thunderbird

Istället för Windows 7: Ubuntu

ubuntuDe sista tipset jag vill ge, är kanske i det extremaste laget bland vanliga användare. Det behöver det inte alls vara. Ponera att du funderar på att uppgradera till Windows 7 på din hemdator, men du ifrågasätter om det verkligen är värt det pris det kostar. Behöver du verkligen Windows 7?

Om du använder din dator för att surfa, skicka e-post, skriva brev, redigera digitalfoton och sådant som inte är datorspel, kan du utan tvekan välja att installera operativsystemet Ubuntu Linux istället. Ubuntu är ett operativsystem som är avsett för hemanvändare. Det är väldigt enkelt att installera och absolut värt att testa. Flera av de program jag tipsat om här ovan finns även i Linuxversioner.

Läs mer om Ubuntu

Läs vidare på bloggar:

Taggar: gratisprogram, freeware, open source, öppen källkod, gratis, programvara, program, mjukvara, GIMP, PDFCreator, Ubuntu, Linux, Thunderbird, OpenOffice, Panda Cloud Antivirus, Cloud Antivirus (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *