5 bästa gratis antivirusen!

      10 kommentarer till 5 bästa gratis antivirusen!

Gratis antivirus är ett bra alternativ för dig som inte vill lägga en massa pengar på ett kommersiellt säkerhetspaket. I den här artikeln listar vi de 5 bästa gratis antivirusprogrammen på marknaden!

Det finns en uppsjö av olika gratis antivirus, som ger dig ett bra skydd mot datorvirus, trojaner, rootkits, maskar och annan farlig kod. Du kanske frågar dig hur dessa program kan vara gratis? Skälet är att de allra flesta tillverkare även erbjuder mer avancerade betalversioner.

Gratisversionen är helt enkelt en marknadsföringsgrej. Vill du ha fler funktioner och support, uppgraderar du till betalversionerna för någon hundralapp. Men vill du köra gratis går det alldeles utmärkt. Programmen ger ett bra skydd mot de faror som annars är lätt att drabbas av.

5 bästa gratis antivirus

De fem antivirusprogrammen vi listar här, är helt gratis att ladda ner och använda. Det är de program vi anser vara bäst. Vilket som passar dig är mest en smaksak. Testa gärna flera av dem, men tänk på att inte ha mer än ett antivirus installerat åt gången. Avinstallera alltid före du installerar ett nytt.

Panda Cloud Antivirus

Detta är PCOnlines personligen favorit. Panda har i många år tillverkat kommersiella säkerhetspaket och deras gratis Cloud Antivirus är ett alternativ för dig som vill ha ett skydd men slippa betala. Det ingår ingen support i gratisversionen, vill du ha det får du köpa Pro-versionen eller något av Panda Securitys andra säkerhetslösningar.

panda-cloud-gratis-antivirus

Panda Cloud Antivirus arbetar helt och hållet i molnet, vilket betyder att programmet inte har några så kallade virusdefinitioner. Det kommunicerar istället med Pandas säkerhetsservrar. Därför passar programmet utmärkt för dig som alltid är uppkopplad till Internet. Det är snabbt och kräver inte mycket av datorn.

Microsoft Security Essentials

För inte så länge sedan lanserade Microsoft sitt gratis antivirus på svenska. Numera får även företag använda sig av säkerhetsprogrammet, så länge ditt företag inte har fler än tio anställda.

Microsoft Security Essentials har fått god kritik i professionella tester. Det skyddar effektivt mot farlig kod, och det kräver inte speciellt mycket kraft av datorn. Virusskyddet ligger tyst i bakgrunden och sköter sig utan att du behöver tänka på det.

Avast! Home Edition

Avast är en klassiker som har många miljoner användare världen över. Historiskt sett har programmet haft ett rätt krångligt gränssnitt, men sedan en tid tillbaka har man byggt om utseendet till att vara mer anpassat till standardgränssnitt i Windows.

avg-gratis-antivirusAVG Anti-Virus Free Edition

Även AVG är ett klassiskt antivirus som har miljoner av användare. Det är lätt att använda och har en hel del smarta finesser. Bland annat kommer det med ett speciellt skydd mot farliga webbsidor, av samma typ av SiteAdvisor eller WOT. Programmet har numera även skydd mot spyware.

Avira AntiVir Personal

För privatpersoner av Avira AntiVir gratis, och antivirusprogrammet skyddar mot såväl virus som trojaner, maskar, dialers och annan skadlig kod. Premium-versionen kommer med många fler funktioner, bland annat skydd mot phishing, farliga webbsidor, virus via e-post och så vidare. Betalversionen kostar cirka 200 kronor men för ett skydd mot olika typer av datorvirus räcker gratisversionen.

Gratis antispyware och brandvägg

Förutom antivirus behöver du också ett antispyware samt brandvägg. Ett par av ovanstående antivirus har skydd mot spyware, men vi skulle ändå rekommendera att du även installerar ett gratis antivirus – till exempel SpyBot eller Ad-Aware. Läs mer om gratis antispyware.

För brandvägg kommer du långt med Windowsbrandväggen som medföljer Windows. Har du minst Windows XP SP2 är brandväggen bra. Har du en äldre version av Windows kan du skaffa någon annan gratis brandvägg.

Vill du lära dig mer om säkerhet kan du läsa boken Datorsäkerhet för nybörjare. I boken får du lära dig att installera gratis säkerhetsprogram, samt tips och råd om hur du skyddar dig mot faror på nätet.

Taggar: gratis antivirus, gratis virusskydd, gratis virusprogram, gratis antivirusprogram, virus, datorvirus, datavirus, antivirus, virusprogram, virusskydd, antivirusprogram (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

10 comments on “5 bästa gratis antivirusen!

 1. Tommy k Johansson

  Enligt TkJ-definitionen… Det är min subjektiva åsikt att Comodo inte hör hemma på topp 5-platsen – jag anser inte att det är bättre än något av de program jag har listat.

 2. Lidbranna 50

  Varför skriver ni att Panda Cloud Antivirus passar för dom som alltid är uppkopplad till internet?

  Jag är ej uppkopplad när jag ej är hemma, eller på natten.

 3. TkJ Post author

  bertil: Därför att jag inte anser att Comodo hör hemma bland de topp fem. De jag listat är enligt mig alla bättre än Comodo.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *