Fjärrstyr datorn med mobilen

      Inga kommentarer till Fjärrstyr datorn med mobilen

Genom att installera en VNC-server på din dator kan du ansluta till och styra den från din mobiltelefon.

Eftersom många av de nya mobiltelefonmodeller som är aktuella för lansering nu i vår har skärmar lika högupplösta som vanliga datorskärmar, så börjar det bli allt mer praktiskt användbart att kunna styra datorn med hjälp av mobiltelefonen.

För att kunna fjärrstyra datorn så behöver du först installera en VNC-server på den. RealVNC är ett bra gratis alternativ, men värt att påpeka är att gratisversionen av programmet är ganska nerbantad vad gäller funktionaliteten. Gratisversionen har till exempel inte stöd för krypterade anslutningar.

vnc

Under installationen av RealVNC kommer du att tillfrågas om ett lösenord. Detta används sedan för att komma åt datorn från den klient du använder för att ansluta till den.

Om din dator är kopplad till en router så måste du dessutom konfigurera routern för att vidarebefodra trafiken till den lokala IP-adressen för din dator på de portar som används för VNC-anslutningen.

Appar för mobilen

För både Android och Ios finns det ett ganska stort utbud av klient-appar för VNC-anslutningar. En del är gratis medan andra kostar pengar att använda.

vncandroid

RealVNC har släppt sin VNC-klient VNC Viewer för båda plattformarna till ett pris av 75 kronor per app.

Väl installerad så skriver du in IP-adressen till din dator i appen, och kan sedan styra den genom telefonens peksskärm. Medan Windows 7 och tidigare Windows-versioner är ganska otympliga att styra med mobiltelefonen, så går det desto smidigare om du istället har en Windows 8-dator – där det nya gränssnittet ju är anpassat just för pekskärmar.

Läs mer

Så konfigurerar du RealVNC på din dator

Ladda ner

RealVNC för Windows

VNC Viewer för Android

VNC Viewer för Ios

Taggar: VNC, RealVNC, fjärrstyrning, mobilt, Windows (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *