Så fixar du ett USB-minne med felaktiga partitioner

Är man lite klåfingrig, som undertecknad, kan ens 64 GB stora USB-minne plötsligt bara innehålla en partition på 128 MB och resten av lagringsytan är oåtkomlig. Men det går att lösa.

Det var när jag skulle prova att göra mitt USB-minne från Kingston bootbart, det vill säga att jag ville kunna starta datorn från USB-minnet, som jag körde ett alldeles för gammalt verktyg från HP och förstörde minnets partitioner.

Mitt första försök var att använda Diskhantering via Datorhantering i Kontrollpanelen -> Administrationsverktyg. Där hittade jag USB-minnet med en liten systempartition och sedan drygt 63 GB utrymme markerat som Ej allokerat. Denna yta kom jag inte åt och kunde inte partitionera. Därefter provade jag Partition Magic, men via detta, i övrigt väldigt användbara program, gick det inte att hantera USB-minnen.

Efter en timmes googlande hittade jag verktyget Hard Disk Low Level Format Tool som utöver hårddiskar har stöd för både USB-pinnar och minneskort. Low level-formatering innebär att programmet ”struntar” i alla partitioner och istället rensar hela utrymmet på enheten. Det nollställer med andra ord allting, så var väldigt försiktig med hur du använder det.

Att lågnivåsformatera mitt USB-minne på 64 GB tog drygt en timme. Nu är visserligen 64 GB i det extremaste lagret när det gäller USB-minnen – i alla fall i skrivande stund. Att formatera ett mindre minne tar givetvis kortare tid.

 1. Ladda hem och installera programmet Hard Disk Low Level Format Tool. Starta det och markera ditt USB-minne. Klicka dig vidare genom alla varningar. Var väldigt noga med att du inte råkar lågnivåformatera fel enhet, för då kommer du att få stora problem! Det är inte lätt att återställa förlorad data.
 2. Öppna Datorhantering under Kontrollpanelen -> Administrationsverktyg. Gå till Lagring -> Diskhantering. Din USB-enhet bör finnas med här. Högerklicka på dess ikon och välj Formatera.

Efter att ha genomfört dessa två trots allt rätt enkla steg, fungerade mitt USB-minne precis som vanligt. Allt utrymme var tillbaka och i en och samma partition. Tack och lov.

[b]

image-80
[/b]

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

8 comments on “Så fixar du ett USB-minne med felaktiga partitioner

 1. Karin

  Fick inte det där programmet att funka, men använde en installationsskiva till windows för att formatera. Det gick väldigt smidigt !

 2. Felix

  Värt att veta innan är att man måste ta ur och sätta i minnet efter denna formatering är gjord..
  Höll på att bryta ihop när jag såg att den lilla partitionen fortfarande var kvar (till man drog ur det då)

  Menmen, nu fungerar det helt perfekt, tack så mycket.

 3. Michael Björklund

  Hej

  Jag köpte ett USB-minne som heter
  Brand New 64GB Black Leather Stainless Steel Flash Drive men den ombeder mig att formatera den hela tiden men det går inte, jag har provat programmet som ni rekomendera ovan men det fungera inte heller, vad ska jag göra ?

 4. Deedz

  oo tack snälla du!!!!! du räddade mitt liv hahaha! utan det här skulle ja vara lika confused som jag var från början! det funkade perfekt!
  tack så mycket, o du är toppen för du har tipsat oss om dessa program! :)))

 5. TkJ Post author

  Om det vore så väl. :-) Det fungerade inte alls för mig, det var det första jag provade. Fast det är bra att det tydligen funkar för vissa, så jag tackar för kommentaren!

 6. Martin

  Behöver man verkligen göra det så omständigt? Fixade precis till ett 2GB som hade samma problem som ditt, hade också försökt göra minnet bootbart.
  Tog bort den lilla partitionen i Diskhanteraren och skapade sedan en helt ny. Klart, tog 10 sekunder med snabbformatering.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *