Fixa till mörka filmer i Windows Live Movie Maker

De allra flesta mobiltelefoner idag ger möjlighet att spela in filmer i bra kvalitet. En gemensamt problem för de flesta mobilkameror är dock att de har svårt att fixa bra bilder och filmer när det är mörkt. Genom att putsa till filmerna i efterhand i Windows Live Movie Maker kan man på ett enkelt sätt få mörka filmer att bli ljusare.

Större delen av de bilder jag har tagit med min mobilkamera har tagits i festsammanhang. Eftersom den mobiltelefon jag använder, Samsung Galaxy S, saknar blixt och fotolampa så innebär det dock tyvärr att bilder i allmänhet och filmer i synnerhet blir mer eller mindre obrukbara om de är tagna under skumma ljusförhållanden – vilket ofta är fallet när man är på kalas.

Att fixa till ljuset på filmerna man tagit är dock väldigt enkelt gjort med Movie Maker. Man öppnar först programmet och lägger sedan in den filmfil som man vill fixa till juset på.

Efter det går man till fliken Visuella Effekter. Längst upp till höger i menyn dyker då en knapp som heter Ljusstyrka upp. Genom att dra reglaget åt höger ökar man på ljusstyrkan. Tyvärr finns det inga separata reglage för kontrast och gamma utan man kan man bara använda reglaget Ljusstyrka.

Har man riktigt mörka filmer är det inte säkert att det hjälper ens att dra reglaget längst åt höger. För att då göra filmen ännu ljusare med Windows Live Movie Maker får man ta till ett litet fulknep.

Först gör man filmen så ljus man bara kan och där efter går man till Arkiv-menyn och väljer att Spara filmen. Efter det öppnar man ett nytt projekt där man lägger in den nyligen sparade filmen och sedan återupprepar processen med att gå till Visuella Effekter och dra i reglaget till Ljusstyrka. Det här upprepas sedan till man har fått den ljusstyrka på filmen som man vill ha.

En grundregel vid all form av fotografering är dock att om det är skit in så blir det skit ut. Det vill säga att hur mycket man än redigerar så går det aldrig att få det att bli riktigt bra om det material man använder är väldigt dåligt filmat från första början.

Ladda ner Windows Live Movie Maker

Läs mer om videoredigering

Taggar: Windows Live Movie Maker, videoredigering, mörka bilder, mörka filmer, mobilkamera (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *