Windows 7

Fixa din strulande Windows-dator med gratisprogram

Fungerar inte Windows som det ska? Kanske kan du inte starta Aktivitetshanteraren, eller har papperskorgen försvunnit från skrivbordet. Det här kan vara resultatet av skräpprogram. I den här guiden får du lära dig hur du kan fixa det.

Olika typer av skräp, såsom trojaner, virus, adware och spyware, kan ställa till det ordentligt i systemet. Farlig kod försöker ofta göra det svårare för dig att bli av med bråten, och ett sätt är att stänga av funktioner som Aktivitetshanteraren och Registereditorn.

Det första du bör göra är att skanna igenom datorn med ditt antivirusprogram. Läs gärna vår artikel om hur du tar bort virus, där du får tips om ett antal smidiga gratisprogram som hjälper dig att städa bort farlig kod och annat skräp från systemet.

När du gjort det kan du börja fixa ditt Windows. Det finns ett verktyg i Windows som heter System File Checker, som skannar igenom systemfilerna för att kontrollera att de inte är korrupta. Om så är fallet ersätts de av Windows originalfiler. Du kör System File Checker från Kommandoprompten.

sfc /scannow

Välj Start och skriv “cmd” i sökfältet, tryck Enter. Om du har en äldre version av Windows väljer du Kör i Startmenyn. Du kan också trycka Windowstangenten och [R]. Skriv “cmd” för att öppna Kommandoprompten. Skriv följande:

sfc /scannow

Nu kommer System File Checker att påbörja skanningen, vilket kan ta en rätt lång stund.

Gratisprogrammet FixWin

FixWin är ett gratisprogram som visserligen inte är helt nytt, men det fungerar inte sämre för det. Med programmet kan du via musklick rätta till olika fel i systemet. Du laddar ner det från tillverkaren Windows Club. När du startar programmet blir du tipsad om att köra System File Checker, som beskrivits ovan.

Fixa problem i Windows

De olika fixarna är indelade i ett par olika kategorier; Windows Explorer, System Tools, Windows Media, Additional Fixes och Internet & Connectivity. Under varje rubrik finns en rad olika problem beskrivna, som du löser genom att klicka på knappen Fix.

För att rätta till vanliga fel som skräpprogram ställer till med, fungerar WinFix rätt bra. Det är knappast svårt att använda eftersom du bara behöver klicka Fix jämte problemets beskrivning. Ett tips är dock att skapa en återställningspunkt i Windows. Det kan du göra via programmets Welcome-sida.

Taggar: Windows, problem, FixWin, gratisprogram, freeware (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

One comment on “Fixa din strulande Windows-dator med gratisprogram

  1. Leon Niklasson

    Vad är en konsolsession? Ger 0 resultat vid sökning i hjälpen för win 7, även vid windows sök.
    Kan ej köra System file checker trots att jag är inloggad som admin.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *