Falska defragmenteringsverktyg lurar användare

Falska säkerhetsprogram som utger sig för att vara antivirus och antispyware, har vi sett flera gånger. I slutet av 2010 började säkerhetsbolagen rapportera om en ny trend, som innefattar andra typer av falska programvaror – främst defragmenteringsverktyg.

Dessa program utger sig för att defragmentera din hårddisk, hitta och rätt till felaktigheter, och göra din dator snabbare och stabilare. Givetvis påstår de sig hitta massor av felaktigheter och det enda sättet för att råda bot på detta är om du betalar för ”fullversionen” av programmet…

Den här typen av falska programvaror är ett av de vanligaste sätten som Internetbrottslingar tjänar pengar på. I grund och botten handlar det om rent bedrägeri.

Vanligast är som sagt att man bygger program som utger sig för att skanna datorn efter virus och spyware, och de påstår sig hitta många farligheter som du enklast blir av med genom att uppgradera programmet för ett par hundra kronor. Då försvinner varningarna. Några virus fanns dock inte; det handlar alltså om rent bedrägeri.

UltraDefragger scareware

Samma sak gäller med dessa defragmenteringsprogram. GFI Labs berättar i sin blogg om en rad olika program inom denna nisch. Dessa ska du undvika, eftersom det är så kallad scareware (program som försöker skrämma dig till att betala pengar):

 • Ultra Defragger
 • ScanDisk-Defragger
 • WinHDD
 • HDDPlus
 • HDDRescue
 • HDDRepair
 • HDDDiagnostic

Programmen som ser regel relativt proffsiga ut med ett gränssnitt som ofta är väldigt likt något känt program – inte sällan Microsofts egna program.

Väl installerade kan dessa scareware vara rätt svåra att bli av med. Jag rekommenderar att du provar Ad-Aware eller SpyBot Search&Destroy om du råkat ut för något.

Taggar: säkerhet, defragmentering, scareware, rogue software (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

8 comments on “Falska defragmenteringsverktyg lurar användare

 1. Pingback: Falska defragmenteringsverktyg lurar användare | PCOnline – Din datortidning på webben! | It's IT Freddy's IT-tankar

 2. Mrobriar

  Regdefense by Xionix visar 9033 fel, skumt. Uniblues Registry Booster 12 fel (är rek. av Microsoft). Så jag sparar $29.

 3. Olle

  Malwarebyte’s Anti-Malware är förbannat bra på att rensa sådant med.

  Ett gott råd när det gäller säkerhetsprogram i allmänhet är att alla seriösa företag med bra program, de vill sälja sina program genom att du som konsument är nöjd med det och inte tror dig kunna leva utan det.

  Jag vet inte ett enda seriöst företag av säkerhetsprogram (Defrag, Antivirus etc) som inte erbjuder en trialversion som är fullt fungerande under de provdagar du har.

  Så alla program som säger att du måste uppgradera innan du får utnyttja något av det som programmet är gjort för att göra, det är antagligen skräp.

 4. Arne

  Lars-Åke: Man SKA inte testa dem – man ska inte installera dem över huvud taget. Det är ju en typ av trojaner. Det var nog därför som tidningen inte gjorde en test av dem – det är ju som att testa virus…

 5. Lars-Åke Bladh

  Efter att ha provat ett antal (förmodligen alla) av dessa program förstod jag att allt var en bluff. Jag påtalade detta i ett brev till PC-tidningen och tipsade dem om att göra en testning av dessa program, vilket den ansvarige journalisten (?) skulle ta upp i redaktionen och föreslå. Det hände aldrig någonting med den saken i den tidningen. Jag misstänker att pressen är i ekonomisk maskopi med dessa dubiösa programmakare eller tjänar så pass bra själv på dem att man därför inte gör något.
  Mvh Las-Åke

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *