Säkerhet

Så här använder du Facebook säkert och smart under semestern

Många har nu gått på semester, och en hel del gör sista arbetsveckan innan de påbörjar en avkopplade semester från och med nästa måndag. Kanske har du lovat dig själv att inte vara online så mycket på semestern, och det är säkert bra, men de flesta av oss lär ändå vara inne på Facebook en hel del. Men innan du börjar posta, ta dig tid att läsa de här tipsen om att använda Facebook säkert på semestern!

Det här beror på stor del av att Facebook är så smidigt att använda i mobilen. En väldigt stor andel av användarna på det sociala nätverket använder dess mobilapp för att posta statusuppdateringar och hålla koll på vad vännerna gör.

Det är lätt att vaggas in i en falsk trygghet när det gäller Facebook. Man är ju trots allt inloggad på en tjänst och det är väl bara ens vänner som ser vad du skriver? Nja. Inte riktigt. Det beror på hur du har konfigurerat Facebook, till vad ska som visas för vem. Det är vanligt att användare visar det mesta offentligt för alla andra som finns på Facebook. Och det kan onekligen innebära en del potentiella problem.

Visa inte ditt flöde för alla

Har du Facebook inställt på att visa ditt flöde för vem som helst? Det kan vara en ganska dålig idé om det visar sig att det finns moraliskt tvivelaktiga personer på Facebook (och det gör det).

Det är till exempel inte så smart att då posta meddelanden om att du ska iväg på en veckas semester, eftersom du då talar om att ditt hem är tomt på folk. Ur det här perspektivet är Facebook en utmärkt källa för research hos inbrottstjuvar. De kan göra sökningar efter personer i ett visst samhälle och sedan kontrollera vilka som inte är hemma.

På samma sätt bör du undvika att göra incheckningar på semesterställe. Att göra en incheckning för hela familjen på ett hotell på Kreta, talar ju om att det är fritt fram att besöka ert hus.

Facebook och säkerhet; vem kan se mitt innehåll?

Du kan ställa in Facebook så att dina statusuppdateringar enbart visas för dina vänner. Det gör du genom att klicka på verktygsikonen uppe till höger (den ser ut som ett kugghjul). I menyn väljer du Sekretessinställningar. Nu kommer du till en sida där du hittar rubriken Vem kan se mitt innehåll. Här klickar du på Redigera jämte menyvalet Vem kan se mina kommande poster.

Det du ändrar här, är ditt standardval för vem som ska se dina statusuppdateringar. Om du har detta inställt på Offentlig bör du ändra till Vänner.

9 tips för att skydda dig mot Facebook-bedrägerier. Läs min artikel på TkJ.se om olika bedrägerier som finns på Internet, och hur du skyddar dig.

Skapa listor med närmsta vännerna

Ett annat sätt att ännu bättre kontrollera vem som ska få se sådant du postar, är att skapa listor med dina närmsta vänner och familjemedlemmar. Om du har professionella kontakter på Facebook, till exempel kollegor eller om du är chef och har dina anställda som vänner, kan en del uppdateringar inte vara lämpliga för alla.

Under semestern tenderar flödet att innehålla rätt många bilder på personer i bara badkläder och med en stor paraplydrink i ena handen. Den typen av bilder passar sig förmodligen inte om du har dina investerare som vänner. Inte heller är det kanske så lyckat att smått salongsberusad posta en bild på två säckar tomburkar inne i husvagnens förtält. Eller ett icke rumsrent skämt. För att ta några exempel.

I dessa fall är det en god idé att skapa en lista med de personer som står dig nära och som tycker sådant är lika kul som du, eftersom det inte sällan är internskämt. Om du tittar i menyn i vänsterspalten, som innehåller en lång rad länkar. Här någonstans finns en länk som heter Vänner, och när du håller muspekaren över den visas länken Fler. Klicka på den.

Facebook, skapa lista

Nu kommer du till en sida med olika typer av listor på vänner. Du skapar en ny genom att klicka Skapa lista. I dialogrutan skriver du in ett namn och sedan är det ara att fylla på med medlemmar. Börja skriva deras namn, så visas en lista över dynamiskt uppdaterade sökträffar. När du har lagt in alla väsentliga klickar du på knappen Skapa.

När du sedan ska posta en statusuppdatering, en bild eller vad som helst, klickar du först på rullgardinsmenyn till vänster om knappen Skicka. I menyn som visas väljer du din nya lista. Din post kommer bara att visas hos de som finns med på din lista.

Posta en statusuppdatering till din lista på Facebook

Tänk på säkerheten!

Jag har skrivit en del om säkerhet på Facebook på min andra sajt TkJ.se, så jag ska inte fördjupa mig allt för mycket här. Men det kan vara värt att fräscha upp minnet. På grund av att Facebook har så otroligt många användare, är det klart att det finns sin beskärda del bedragare.

Ett skäl till varför bedragare drar sig till Facebook, är att vi är mer benägna att falla för deras tricks när länkar och annat ser ut att komma från någon vi känner. Cyberbrottslingarna använder olika metoder för att kapa Facebook-konton, och när de väl har tillgång till någons konto börjar de bearbeta dennes vänner.

Falsk Facebook-sajt för att kapa konton

BILD: Exempel på falsk Facebook-sida som försöker lura användare att lämna ifrån sig inloggningsuppgifter. Källa: Sophos Naked Security.

För det första gäller det så klart att inte få sitt konto kapat. Här kommer ett par tips på vad du ska tänka på för att undvika att någon kommer över dina inloggningsuppgifter:

  • Använd bra lösenord. Undvik att använda dina barns eller husdjurs namn, födelsedagar eller välkända lösenord som 12345, qwerty, abc123 och så vidare. Du ändrar ditt lösenord under Verktyg -> Kontoinställningar.
  • Använd unikt lösenord. Ha aldrig samma lösenord som du använt någon annanstans. För sajter blir hela tiden hackade och listor av lösenord stjäls. Dessa uppgifter används sedan för att logga in på Facebook och andra kända sajter. Läs mer om hur du använder lösenord smart på Internet.
  • Aktivera funktionen Inloggningsgodkännanden, som innebär så kallad tvåstegsverifiering. Det är en effektiv funktion för att göra det mycket svårare för andra att kunna logga in på ditt konto, även om de lyckats komma över lösenordet. Läs mer om hur du aktiverar inloggningsgodkännanden.
  • Håll koll på adressen. Om du ombeds logga in på Facebook, kontrollera så att du verkligen befinner dig på facebook.com. Titta i adressfältet. Phishing går ut på att lura användare att lämna ifrån sig sina uppgifter genom att till exempel skapa kopior av inloggningssidor som sparar uppgifter användare fyller i.
  • Skicka aldrig ditt lösenord okrypterat via e-post, direktmeddelanden, SMS och andra tjänster.
  • Var försiktig när det gäller Facebook-applikationer. Det finns en hel del skumma appar som stjäl information. Du kan få reda på det mesta bara genom att googla på appens namn, om du är osäker, innan du installerar något.
  • Undvik phishing-sajter. Phising innebär att man försöker lura dig till att lämna ifrån dina personliga uppgifter. Phishing-sajter ser ofta ut som legitima sajter, för att lura besökaren att knappa in användarnamn och lösenord. Det finns program som varnar dig för farliga webbsidor – här hittar du ett par bra verktyg!

Att du vet hur du skyddar dig från att få ditt lösenord stulet, innebär inte att dina vänner gör det. Det är här bedrägerierna kommer in i bilden. Cyberkriminella som kommit över uppgifterna hos någon av dina vänner, loggar in på deras konto och tar sedan kontakt med dig under din väns namn.

Det finns ett antal vanliga sätt som man använder sig för att lura dig. Som regel handlar det om att komma åt dina pengar, och man utnyttjar faktumet att det ser ut som om det är din kompis som kontaktar dig. Här är man rätt skickliga. De tar reda på vilka vänner du har mest kontakt med och analyserar vilket språk din vän använder sig av, för att verka trovärdiga.

Vill låna pengar och koder

Ett sätt är att få dig att låna ut pengar. Vanliga metoder är att säga att man blivit bestulen på sin plånbok, och att man befinner sig utomlands och vill komma hem. Man behöver alltså låna pengar till biljetten hem. Den här metoden är dock rätt uttjatad så numera har man andra historier.

Oavsett vad det gäller, så ska du aldrig låna ut pengar efter enbart kontakt över Facebook (eller Internet i allmänhet, samma metoder kan användas på Twitter, Google+, e-post, Skype och andra kommunikationsmedel). Om en kompis hör av sig över nätet och vill låna pengar, ta kontakt med dem via telefon. Ring upp och kontrollera.

Bedragare lurar dig för att komma åt din InternetbankEn annan metod är att säga att man slarvat bort sin bankdosa och undrar om du kan använda dig av din för att generera en kod för att logga in på Internetbanken. Det här fungerar inte – din bankdosa och dina koder är unika för dig. Vad de gör är att använda koderna för att logga in på ditt bankkonto och rensa det.

Nu menar jag inte att syssla med skrämselpropaganda genom att berätta om teoretiska hot – det här är ett fullt legitimt hot som har drabbat användare. Jag har skrivit om det här. Du behöver dock inte vara orolig för att få dina bankkonton rensade genom att använda Facebook, absolut inte. Däremot ska du aldrig lämna ifrån dig din bankdosa eller de koder den genererar.

Tänk på att banker sällan ersätter dig om du förlorar pengar på grund av att du slarvat med säkerheten. Då får du skylla dig själv. Läs mer om bankernas policy här.

Andra bedrägerier

Bortsett från pengar är information värdefullt. Information kan vara inloggningsuppgifter, kreditkortsnummer och så vidare. Tänk på att inte lämna ifrån dig sådant hur som helst. Skicka aldrig den typen av information via e-post. Och håll koll på sajter som begär det, så att du befinner dig på legitima sajter. När det gäller kredit- och kontokort ska du aldrig uppge dem på sajter som inte har krypterad överföring; sajten ska använda https:// istället för http://.

Spam och phishing

Stora tjänster som Facebook, Twitter, Google eller banker och andra, kommer aldrig att höra av sig via e-post till dig och efterfråga information. Det är vanligt med spam som påstår sig komma från VISA, MasterCard, Swedbank och andra företag, där man skriver att du behöver ge dem dina uppgifter. Länken i mejlet leder till en phishingsida. Här kan du läsa en artikel om ett phising-spam riktat mot VISA-kortanvändare.

För kunskap om fler bedrägerier på Internet, läs min artikel 11 bedrägerier på Internet och hur du undviker fällorna som är publicerad på TkJ.se. Passa även på att läsa 9 tips för att skydda dig mot Facebook-bedrägerier – en väldigt populär artikel som i skrivande stund gillats 415 gånger på Facebook. :-)

Lämna inte dörren öppen!

Ironiskt extremt överdriven illustrativ bild... ;-)Det vanligaste skälet till varför någon annan kommer åt ditt Facebook-konto, är för att de sitter vid den dator du precis använt för att logga in på Facebook. Du har helt enkelt glömt att logga ut, eller så har webbläsaren kommit ihåg ditt användarnamn och lösenord via funktionen för autokomplettering.

Så se därför till att alltid logga ut från Facebook när du är klar, om du delar dator med andra. Och om du får frågan om webbläsaren ska spara dina uppgifter, klicka Nej. Då är det bättre att du använder Lastpass för att hantera din lösenord.

Jag kan också varmt rekommendera att du aktiverar krypterad anslutning till Facebook. För om du skulle använda dig av ett öppet trådlöst nätverk, till exempel på ett kafé eller en flygplats, är det inte speciellt komplicerat att avlyssna trafiken och snappa upp ditt lösenord.

Du kanske kommer ihåg Firesheep? Det var ett helt vanligt Firefox-tillägget som gjorde det möjligt att lista alla aktiva Facebook-konton på det WiFi-nätverk du var ansluten till. Med tillägget installerat fick du helt enkelt upp en lista över alla på samma trådlösa nätverk som var inloggade på Facebook, och du kunde då logga in på deras konto och göra vad du ville. Det som var så skrämmande var att det fanns så öppna säkerhetshål, och det var inte bara Facebook utan även många andra sajter.

Firesheep kunde kapa Facebook-konton superenkelt innan säkerhetshålet fixades

Firesheep var det stora skälet till varför så många sajter började erbjuda krypterad trafik, trots att det ökade kravet på bandbredd och serverkapacitet ordentligt – något som för en sajt i storleksordningen Facebook eller Google var enormt kostsamt.

För att aktivera krypterad anslutning klickar du på verktygsikonen uppe till höger, och i menyn väljer du Kontoinställningar. Därefter klickar du Säkerhet i länklistan till vänster, och slutligen Redigera jämte valet Säker anslutning.

Skaffa ett säkerhetsprogram

Avslutningsvis säger jag som jag sagt flera gånger tidigare; använd ett bra säkerhetsprogram. Du hittar en lista över olika program här under artikeln, och du kan läsa mer om dem här.

Vill du hellre ha ett gratis antivirusprogram, hittar du en lista över gratis antivirus här. Det är en god idé att kompletter med ett gratis antispyware. Microsoft Security Essentials (Windows Defender i Windows 8) erbjuder både antivirus och antispyware i samma gratisprodukt.

Samtidigt är det viktigt att veta att säkerhetsprogram inte skyddar dig mot allt. Det allra viktigaste skyddet är kompetens. Du behöver känna till farorna och hur du undviker dem. Ett bra säkerhetsprogram hjälper dig – men inget säkerhetsprogram kan göra något åt användare som lämnar ut sina personliga uppgifter åt höger och vänster…

Tipsa dina vänner! Är du säker på att dina kompisar vet hur man skyddar sitt lösenord på Facebook? Om inte, får du gärna tipsa dem genom att rekommendera den här artikeln. Klicka bara på knappen här under. Tack på förhand!
[rekommendera]

Fler artiklar på PCOnline:

Taggar: säkerhet, Facebook, Google+, Twitter, sociala nätverk, IT-säkerhet, bedrägeri, Internetbedrägerier (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *