Dropbox

Dropbox: Så kommer du igång!

      1 kommentar till Dropbox: Så kommer du igång!

Dropbox är en utmärkt tjänst för att lagra dina filer i molnet. Förutom att filerna lagras på Dropbox servrar, så att du kan komma åt dem från valfri dator, mobil eller surfplatta, synkroniseras de även till alla dina datorer så att filerna också finns lokalt.

Dropbox är en tjänst som alla bör ha, inte minst alla studenter som börjar skolan nu till hösten. Det är alldeles för vanligt att användare inte sköter säkerhetskopiering av viktiga filer, vilket inte sällan resulterar i förlorade uppsatser och andra skolarbeten.

Fördelen med Dropbox är att, när du väl installerat programmet, allting sköts per automatik i bakgrunden utan att du behöver tänka på det. Du behöver inte bry dig om att skicka upp filerna till servern eller att ladda ner dem.

Dropbox synkroniserar filer överallt

När du har installerat Dropbox på din dator (programmet finns både för Windows, Linux och Mac OS X) kommer det att skapas en mapp på din hårddisk, förslagsvis i din Dokument-mapp. Sätt i rutin att spara alla dina arbetsdokument i Dropbox-mappen. Då kommer de att kontinuerligt synkroniseras till servern.

Dropbox gratis backuptjänst

Har du dessutom fler datorer med programmet installerat på, kommer filerna att synkroniseras även dit. Med Dropbox kan du exempelvis sitta på en föreläsning och göra anteckning på din bärbara Mac, för att sedan gå igenom att lägga till via din smartphone i bussen hem, och väl hemma öppnar du dokumentet på din stationära PC och börjar renskriva.

I och med att alla filer inte bara lagras i molnet, utan även synkroniseras till en lokal mapp på din dators hårddisk, gör det inget om du inte har tillgång till Internet eller om din uppkoppling är väldigt seg. Eftersom du arbetar med filerna lokalt går det så snabbt som det kan gå. När Dropbox-programmet märker att du uppdaterat en fil kommer den direkt att synkroniseras.

Ett annat exempel på hur du kan använda Dropbox, är om du tar digitalfoton med din smartphone och vill redigera dem på din dator. Installera en gratis Dropbox-applikation på din mobil, och när du tagit foton är det bara att via appen skicka upp bilderna till ditt konto. Programmet på datorn synkroniserar omedelbart filerna till din hårddisk. Det är väldigt smidigt om du, som undertecknad, ofta behöver ta foton som redigeras innan de publiceras på webben.

Dropbox gratis onlinelagring

Dropbox är gratis för 2+ GB

Dropbox är gratis att använda. Företaget tjänar pengar på att sälja mer utrymme till de som vill ha det. Som gratisanvändare får du till att börja med 2 GB lagringsutrymme. Det kanske inte låter så mycket, med tanke på att Microsofts alternativ SkyDrive ger dig upp till 25 GB gratis. Men 2 GB räcker gott och väl när det handlar om dokument.

Och skulle de 2 GB kännas för lite kan du betala för att få 100, 200 eller 500 GB lagringsutrymme. Eller så kan du hjälpa Dropbox med att skaffa användare genom att marknadsföra tjänsten via Twitter, din blogg eller andra ställen. Du får nämligen 500 MB extra lagringsutrymme för varje ny användare du lockar till Dropbox – och på så sätt kan du få upp till 18 GB helt gratis.

Dropbox huvudmenyFör att komma igång med Dropbox besöker du deras hemsida och klickar på Download Dropbox. Följ sedan instruktionerna för att installera programmet och registrera ditt konto. Tänk nu på att du använder ett unikt lösenord och inte något du återanvänder. Nyligen blev en del Dropbox-användare utsatta för intrång just för att de använt dåliga lösenord som de även använt på andra tjänster. Det här innebär dock inte att säkerheten på Dropbox är dålig – det var helt och hållet användarnas fel.

När du har installerat programmet kommer det att visas en ikon längst ner i systemfältet i Windows (eller uppe i menyfältet på OS X). Det snurrar en grön cirkel om synkronisering av filer håller på att ske. Klickar du på ikonen får du fram en meny där du bland annat hittar inställningar och information om hur mycket utrymme du har använt.

Lär dig använda Dropbox

Det svåraste med Dropbox är att vänja sig vid att man ska spara alla sina arbetsdokument i Dropbox-mappen. Se till att lägga in genvägar till Dropbox-mappen på alla möjliga ställen. Du kan dra ut mappen till Favorit-listan i Utforskaren (Windows) eller Finder (OS X), för att du snabbt ska komma åt katalogen.

Om du nöjer dig med gratiskontot och därför är begränsad till 2 GB, är Dropbox ingen lämplig lösning för att ta backup på tunga filer såsom digitalfoton. I de senaste versionerna av Dropbox programvara ingår en funktion som, när du exempelvis ansluter din mobiltelefon till datorn, visar ett fönster som frågar om du vill överföra dina digitalfoton till din Dropbox-mapp. Det bör du inte göra med ett konto på 2 GB, för då fyller du det rätt snabbt.

Dropbox är delvis en backuptjänst, även om den inte passar för tunga filer, men främst handlar det om att dela filer. Dels mellan dina egna enheter, och dels med andra. Att dela en fil eller en mapp till någon annan är busenkelt. Du högerklickar helt enkelt på det du vill dela, och i menyn som visas väljer du Dropbox -> Get Link. Sedan är det bara att följa instruktionerna.

Dropbox Copy Link

En av Dropbox styrkor är att tjänsten sparar flera versioner av dina filer, så att du kan stega tillbaka till en tidigare sparad version. Det här är enormt smidigt om du skulle råka skriva över ditt arbetsdokument. Ponera att du har småbarn som hittar [Del]-knappen och suddar ut de senaste fem timmarnas jobb, och därefter autosparar programmet filen. Lugn. Högerklicka på din fil och välj Dropbox -> View Previous Versions.

För att summera är Dropbox en utmärkt tjänst som alla borde ha – inte minst studenter. Det är lätt att komma igång med den, och eftersom det finns applikationer för de allra flesta plattformar kan du arbeta med dina filer oavsett var du befinner dig. Du behöver bara en webbläsare för att logga in på ditt konto om du vill nå filerna från en annan dator.

Alternativ till Dropbox:

Taggar: Dropbox, webblagring, webbhårddisk, onlinebackup, onlinelagring, molnet, molntjänst, backup, säkerhetskopiering (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

One comment on “Dropbox: Så kommer du igång!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *