DreamHack

Dags för DreamHack

      Inga kommentarer till Dags för DreamHack

DreamHack är världens största datorfestival. Under helgen är det dags för vinterns upplaga av festivalen i Elmias lokaler i Jönköping. I prispotten för de tävlande datorspelarna ligger inte mindre än två miljoner kronor.

DreamHack har anor tillbaka till mitten av 1990-talet och var från början en sammankomst där deltagarna tog med sig sina datorer, utbytte erfarenheter och ägnade sig att skapa olika grafik- och musikdemos. Faktum är att man vid tidiga demopartyn faktiskt inte alls hade något nätverk utan istället utbytte informationen via disketter.

Demoscenen lever en tynande tillvaro på DreamHack, men istället har man fokuserat på att utveckla lanpartyt till mer av en festival. En stor utställningsdel, rekordförsök i överklockning och diverse turneringar som kan följas på storbildsskärm hör till traditionerna sedan många år tillbaka på partyt. SVT brukar dessutom sända flera av spelturneringarna i direktsändning, vilket tyder på att eventet allt mer har gått från att vara en väldigt nördig tillställning till att nå en allt bredare publik.

Själv har jag besökt DreamHack på ett elller annat vis i 13 år nu. Det jag kan sakna med gamla tiders DreamHack uppe i Borlänge är, förutom Jolt Colan, att det då inte handlade fullt lika mycket om att spela spel som det gör idag. Med sammanlagt två miljoner i prispengar för årets tävlingar så är det många professionella spelare som lockas till arrangemanget. Biljettförsäljningen brukar slå rekord varje år och 2010 hamnade man i Guinness rekordbok som världens största datorfestival. Årets festival tycks inte bli något undantag.

– DreamHack Winter 2012 är det största esportevenemanget vi någonsin gjort, säger Fredrik Nyström, pressansvarig på DreamHack.

Den kanske största händelsen på DreamHack ur esport-synpunpunkt är lördagens final i StarCraft II. Den kommer att hållas i ishockeyarenan Kinnarps Arena med plats för 4 000 personer.

Läs mer

2 miljoner kronor i prispengar på DreamHack

DreamHack.se

Bildspecial: DreamHack summer 2012

Taggar: DreamHack, lanparty, datorfestival, spelturnering, Jolt Cola (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *