Windows 8

Här hittar du dina första bra appar för Windows 8!

Allt fler uppgraderar från XP, Vista eller Windows 7 till Windows 8 – eller köper en ny dator alternativt surfplatta – med Windows 8. Visst, det säljs inte lika mycket som Microsoft hoppats på men det är trots allt Windows och det är fortfarande det ledande operativsystemet. I Windows Store hittar du Windows 8-appar. Här får du tips på många nyttiga appar att börja med!

Windows 8 kommer med ett helt nytt gränssnitt som är utvecklat med surfplattor i åtanke. Bakom detta gränssnitt finns fortfarande den traditionella skrivbordsmiljön, men Microsofts förhoppning är att vi allt mer ska stanna inom det nya gränssnittet – som tidigare gick under namnet Metro.

I det nya gränssnittet används appar, så kallade Windows 8-appar, och som är utvecklade bland annat med webbstandarder och andra tekniker som gör dem plattformsoberoende. Det är nödvändigt eftersom Microsoft också har lanserat Windows RT, som är en Windows-version som kan köras på ARM-processorer.

Om du har Windows RT på en surfplatta med ARM-processor, kan du inte köra traditionella Windows-program eftersom dessa är utvecklade för x86-arkitekturen. Windows 8-appar kan däremot köras på alla plattformar med Windows 8/RT

Windows Store lämnar en del att önska

Dessa appar hittar du i Windows Store, som är Microsofts svar på Apple App Store och Google Play. Än så länge är utbudet av applikationer rätt begränsat när man jämför med konkurrenterna, men så har Windows Store bara funnits tillgängligt sedan Windows 8-lanseringen i oktober förra året.

Windows Store, Windows 8

Windows Store lämnar en del att önska när du är ute efter att hitta nya roliga eller nytta appar. Man har visserligen delat in apparna i ett antal olika kategorirer – bland annat Spel, Sociala medier, Underhållning, Foto, Nyheter och väder, Sport, Säkerhet och Produktivitet – men varje kategori är rätt röriga med alla apparna listade uppifrån och ner utan någon speciell ordning.

Du kan sortera apparna efter ett antal val, fast eftersom tjänsten är så pass ny saknar de flesta appar betyg och då blir det inte lätt att sortera. Personligen tycker jag att Microsoft borde anställa ett antal redaktörer som kan tipsa användare om nya bra appar man borde testa. Som det är idag krävs det nästan att du vet precis vilken app du är ute efter. Det underlättar knappast för utvecklare som har tagit fram en helt ny app.

För att göra sökningar i Windows Store drar du fram sidopanelen till höger. Om du har en surfplatta drar du med fingret från höger ytterkant och in mot skärmen, och om du använder mus drar du pekaren till översta högra hörnet. Nu visas en liten meny där den översta ikonen är ett förstoringsglas. Tryck eller klicka på den för att starta söktjänsten.

Windows Store, Windows 8, sök

Om du vill köpa appar behöver du ha ett kontokortsnummer kopplat till ditt Windows Live-konto – det vill säga det konto du använder för att logga in på Windows 8. När du väl gjort detta är det enkelt att köpa och installera appar. En fin detalj är att dina installationer lagras i molnet hos Windows Live, så när du skaffar en ny dator med Windows 8 och loggar in på den med ditt Live-konto, kommer alla dina appar redan finnas där.

Tips på bra appar att testa!

För att komma igång med din Windows 8-dator har jag letat upp ett par artiklar och bloggposter i vilka man listar olika bra appar. En del av apparna överlappar varandra – de är så pass bra att flera skribenter har tagit upp dem.

Windows Store, Windows 8

Här kommer listan:

Det här var bara några artiklar jag har snubblat över som tipsar om bra applikationer för Windows 8. En annan sajt som är värd att nämna är Microsofts egna svenska sida för appar. Här hittar du bland andra Angry Birds, Fresh Paint och Wikipedia.

Windows Store, Windows 8

Varje dag tillkommer det nya applikationer i Windows Store. Microsoft har fördelen med att Windows trots allt är Windows. Förr eller senare kommer alla Windows-användare köra det här gränssnittet. Windows 8 kan knappast kallas för en succé, men det är starten på något nytt. Windows 9 (eller vad den kommande versionen får heta) lär bli en verkligt spännande lansering.

En intressant detalj för utvecklare, är att det är relativt enkelt att bygga applikationer för Windows 8. Faktum är att du kommer långt med gratisverktyg som Microsoft delar ut. De erbjuder bland annat Visual Studio Express, som är en gratisversion av utvecklingsplattformen Visual Studio. Express finns för Windows 8, webben, Windows Phone och några andra lösningar.

Du som kör Windows 8, har du några favorit-appar att dela med dig av?

Taggar: Windows 8, Windows Store, appar, applikationer, apps, program, Microsoft, Winows (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

One comment on “Här hittar du dina första bra appar för Windows 8!

  1. goranwik

    Vad jag mest saknar i win 8 är svenska appar. Ännu större är saknandet av svenska appar i WP8 store. Där finns mycket för MS att göra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *