3 gratis DNS-tjänster för säkrare snabbare webb

DNS:er översätter domännamn till IP-nummer, och de flesta använder Internetleverantörens egna DNS. Det finns emellertid bättre alternativ som är både snabbare och säkrare. Här är tre gratis DNS-tjänster!

Internetleverantörer brukar sällan lägga mycket investeringar i just DNS-servrar. Det är inget som prioriteras, eftersom kvaliteten inte märks speciellt väl. Men eftersom det sker massor av DNS-anrop varje gång du besöker en webbsida – betänk alla bilder och externa skript som anropas – går det att förbättra prestandan genom att byta till bättre servrar.

Om du har Telia som Internetoperatör märkte du kanske att deras DNS-servrar gick ner under gårdagen. Det är ett bra skäl till varför man ska byta till bättre DNS:er.

Ett annat skäl till att byta DNS är säkerheten. Om DNS:erna sköts ordentligt kan de se till att stoppa trafik till farliga webbsidor. När till exempel en trojan eller ett spam sprids, som försöker dra trafik till en infekterad eller på annat sätt olämplig webbplats, kan DNS-servrar stoppa trafiken och rikta om den till en sida med varning.

andra-dns-server

Att byta DNS-servrar är inte speciellt svårt. I Windows 7 går du till Kontrollpanelen -> Nätverk och Internet -> Nätverks- och delningscenter. Under rubriken Visa dina aktiva nätverk hittar du en länk till din aktuella anslutning – alltså antingen en trådlös anslutning eller en kabelbaserad. Klicka på länken.

byt-dns

I dialogrutan som öppnas klickar du på Egenskaper. Nu öppnas ett nytt fönster, i vilket du Internet Protocol Version 4. Klicka Egenskaper. I fönstret som visas klickar du Använd följande DNS-serveradresser, och slutligen fyller du i IP-adresserna till DNS:erna följt av klick på OK.

Google Public DNS

Google erbjuder sedan en tid tillbaka snabba och bra DNS-servrar som vem som helst kan använda sig av. Deras IP-nummer är enkla att komma ihåg:

 • 8.8.8.8
 • 8.8.4.4

Läs mer om Google DNS.

OpenDNS

OpenDNS har funnits länge och är både snabba och stoppar trafik till farliga webbsidor. Dessutom kan du konfigurera ditt konto för att stoppa trafik till sajter du exempelvis inte vill att dina barn ska kunna besöka. För att kunna göra ändringar behöver du skaffa ett konto, vilket är gratis.

 • 208.67.222.222
 • 208.67.220.220

Läs mer om OpenDNS.

Norton DNS

Symantec har lanserat Norton DNS, och med tanke på att Symantec är ett av världens största företag inom datorsäkerhet har de koll på alla nya farliga sajter. En fördel med Norton DNS är att de har ett gratisprogram som du kan ladda ner, och som gör alla inställningar åt dig. Detta program finns både för Windows och Mac OS X.

 • 198.153.192.1
 • 198.153.194.1

Läs mer om Norton DNS.

Konfigurera din router

Om du vill att alla datorerna i ditt nätverk ska köra bättre DNS:er, kan du ställa in detta i din router. Exakt var du gör detta beror på vilken router du har. På mitt kontor använder jag en Cisco WRT120N, och på den här loggar jag in på administrationsgränssnittet och på förstasidan går det att fylla i andra DNS:er.

cisco-router-dns

Personligen använder jag Google Public DNS på kontoret och OpenDNS hemma. De har fungerat ypperligt och jag har inte haft några problem med DNS-uppslag.

Taggar: DNS, DNS-server, Google Public DNS, Google DNS, OpenDNS, Norton DNS (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

4 comments on “3 gratis DNS-tjänster för säkrare snabbare webb

 1. raul

  snabbare alltså? har du mätt snabbheten med tex dns benchmark? med det testet är telias dns servrar ca 3ggr snabbare än alla de tre du nämner för mig.

 2. Kent

  Comodo har en dns server som jag kör igenom. Den är gratis, och installations programmet frågar om man vill använda deras säkra dns server.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *