Bredband

Bredband via 4G – hur kopplar du upp ditt hem?

Har du också ADSL idag? Ibland kan det vara ganska kostsamt och nu när telekombolagen håller på att bygga ut 4G-nätet är det värt att titta på vad det kostar. Jag har gått över från ADSL till 4G med hjälp av en 4G-router från Dovado, som går att köpa hos de flesta elektronikkedjor. Med en router kan du dela ut ditt 4G-modem via hemmanätverket. Men det är en hel del att tänka på…

Priserna för ADSL varierar enormt mycket beroende på var du bor. I mitt fall har jag mitt kontor i Norrhult-Klavreström, och här är det kostsamt.

Dels måste jag betala Telia för att hyra kopparledningarna från telestationen in i byggnaden, och sedan måste jag betala Uppcom för att få använda deras fibernät i kommunen, och slutligen betalar jag en Internetoperatör för själva Internetanslutningen. Totalsumman hamnar på runt 400 kronor i månaden och då är maximal hastighet 8 Mbit.

Bredband via 4G är billigare, och det är även betydligt snabbare. Jag har valt Telenor av praktiska skäl, eftersom jag har övriga mobilabonnemang där och därför får lite mängdrabatt, och för att de faktiskt har byggt ut 4G-nätet till att fungera fint här ute på landsbygden.

I den här artikeln går jag igenom hur jag gjorde när jag bytte från ADSL till 4G. Syftet är inte att förklara exakt hur du går tillväga, då det finns väldigt många alternativa lösningar. Vad som fungerar bäst för dig beror på hur du bor och vilka behov du har. I den här artikeln ger jag tips och förslag på vad det finns för produkter och vad du ska tänka på. Det är ingen guide, utan snarare en samling lösningar för att ge dig grundläggande tips på vad du ska tänka på.

Snabbare bredband via 4G

Hastigheten är klart bättre än ADSL på 8 Mbit. När det gäller mobilt bredband är det svårt att fastställa någon hastighet i Mbit, då det är så många faktorer som spelar in. Tidigare skrev operatörerna ut den teoretiska maxhastigheten men det satte tack och lov Konsumentombudsmannen stopp för. Idag beskriver Telenor hastigheten på 4G så här: “Normalt 10-50 Mbit/s (Upp till 100 Mbit/s)”. Lagom luddigt med andra ord.

Inne i Växjö centrum mätte jag förra sommaren upp till 48 Mbit nedströms via Bredbandskollen. Då var 4G så pass nytt att telestationerna inte var speciellt belastade. När jag nyligen fick möjlighet att testa igen på exakt samma ställe (det vill säga avdelning 5 på Centrallasarettet där jag inlagd med Crohnsskov) och då nådde jag bara upp till hälften. Här ute i Norrhult-Klavreström mäter Bredbandskollen upp runt cirka 10-15 Mbit nedströms.

När jag laddat ner stora filer har ADSL legat på runt 300-400 kB/sekund. Via 4G kunde jag igår notera 1,3 MB/sekund. Tre till fyra gånger snabbare med andra ord.

Jag tänker dock inte ge någon allmän rekommendation att skaffa Telenor. Det beror nämligen helt på var någonstans du bor. Innan du köper ett 4G-abonnemang, kontrollera täckningskartor på operatörernas hemsidor. Håll även utkik efter aktuella erbjudanden. Det brukar alltid finnas något bra erbjudande.

En bra router är viktigt

En teknisk skillnad mellan mobilt bredband och ADSL är att det du ansluter till det mobila bredbandet via en USB-dongel (modem som ser ut som ett stort USB-minne), till skillnad mot ADSL där du som regel har ett modem som ofta har inbyggd router med ett antal Ethernet-portar och WiFi. En USB-dongel ställer till det om du vill kunna koppla upp mer än en dator.

Jag har så klart flera datorer, surfplatta och ett par smartphones på kontoret. Därför behöver jag kunna dela ut bredbandet via WiFi. Jag skulle tippa på att de flesta hushåll har samma önskemål. Dessutom behövs ett vettigt nätverk för skrivare, NAS:ar och annat.

Dovado 4G-router

När jag köpte mitt 4G-abonnemang fanns det bara USB-modem, men idag går det att köpa tillsammans med router. Tele2 har till exempel en lösning där själva modemet är inbyggt i en router. Du stoppar bara i SIM-kortet i routern och sedan är det klart att köra. Läs mitt test av Tele2 mobilt bredband via 4G.

En del 4G-abonnemang, bland annat från Telenor, kommer tillsamman med en så kallad mobil 4G-router. Det är en liten box som har ett inbyggt modem och som delar ut ditt mobil bredband via WiFi så att fler kan använda det. Enheten kan köras på batteri, så du kan verkligen arbeta mobilt.

Det här är smidigt om du har ett mobilt kontor med dator, smartphone och surfplatta. Däremot tycker jag inte lösningen är optimal för ett hushåll, såvida du inte bor i en pytteliten lägenhet. Den lilla dosan har av förklarliga skäl inga vidare antenner. Bor du i hus kommer räckvidden att vara begränsad.

Dovados router rekommenderar jag

Jag valde att använda mig av en 4G-router från Dovado (Dovado Doma 4G/3G trådlös router). Routern finns i två modeller; en större med fyra Ethernet-portar och två externa antenner, samt en liten med en Ethernet och en antenn. Det är ett prisvänligt alternativ som har alla standardfunktioner, plus några extra smarta finesser.

Dovado, router för 4G, admingränssnitt

Jag valde den större modellen eftersom jag dels vill ha några nätverksportar för anslutning av skrivare och NAS, och dels två antenner som jag kan rikta åt olika håll. På framsidan sitter en USB-port till vilken du kopplar ditt modem.

Mobilt bredband via 4G, modemI paketet medföljer en förlängningskabel med en liten “docka” som du sätter modemet. Tillverkaren rekommenderar att du använder förlängaren, då det ska minimera eventuella störningar om modem och router placeras för nära varandra. En annan fördel med att använda förlängningsladden är att du kan positionera ditt USB-modem lite mer fritt. Ställ den i ett fönster för att få så bra mottagning som möjligt.

Jag har faktiskt skrivit om en sådan här förlängare tidigare – i februari 2010. Då hade jag hittat en sådan här hos en elkedja, och testade den hemma med det mobila bredband på 3G-nätet jag använde då. Det är en lika simpel som smart lösning.

Om du loggar in på administrationsgränssnittet för routern (vanligtvis http://192.168.1.1) hittar du överst på sidan signalstyrka. Du kan förbättra denna genom att flytta runt routern och modemet och hitta i vilket fönster du ska placera den. Prova fönster mot olika riktningar.

Skulle du inte få någon bra signalstyrka finns det alternativa lösningar. Du kan skaffa en extern antenn till ditt modem. De flesta modem har en liten port för extern antenn – det är en liten rund port som ibland sitter dold under en lucka. Det finns ett brett utbud av olika externa 3G/4G-antenner.

Jag hittade bland annat en antenn som kan placeras utomhus. På pappret var den avsedd för båtar och husvagnar, men det fungerar lika bra i hemmet. Antennen är en rund dosa som du monterar på husväggen och sedan drar du in sladden och kopplar den till USB-modemet.

4G, extern antenn

Antingen kan du dra den genom fönstret eller, om du har ett eget hus, borrar du helt enkelt ett hål genom väggen. Jag är inget proffs på sådant men du bör tänka på att borra hålet så att det inte kan rinna in regnvatten i hålet, så att du inte riskerar att panelen börjar ruttna.

Inställningar i routern

Dovados router har som sagt en del smarta finesser. Logga in på din administrationssida för att göra inställningar. En funktion du bör använda dig av är varningssystemet för när du uppnått specifika datagränser. Välj Internet -> Traffic i menyn. Här ser du statistik över all trafik, vilket är bra eftersom de flesta 4G-abonnemang har begränsningar för hur mycket trafik du får generera per månad.

Under rubriken “Traffic Usage Update by SMS/E-Mail” kan du ställa in att routern meddelar dig via SMS eller e-post när du har passerat olika gränser. Du kan till exempel ange att routern ska skicka dig ett mejl varje gång du har använt 2500 MB.

Dovado-router, utnyttjad trafik

En annan smart finess hittar du under Internet -> Connection Tracker. Den testar kontinuerligt din Internetanslutning och skulle den strula kommer den att återuppkopplad. Du kan också välja att funktionen ska starta om routern om det görs tre misslyckade återuppringningar. Det här är en bra och enkel funktion då det händer då och då att Internetanslutningen slutar att fungera. Istället för att du manuellt ska behöva starta om routern kan den alltså göra det själv.

Du behöver ange upp till tre IP-nummer under Connection Tracker som routern anropar för att kontrollera uppkopplingen. Här är det viktigt att du väljer tre stabila tjänster som du vet sällan ligger nere. Jag valde Google och Sunet med följande två IP-nummer:

 • 173.194.32.46
 • 109.105.111.14

Dovado Doma har stöd för så kallad dynamisk DNS (System -> DNS). Med dynamisk DNS kan du driva en egen server med domännamn trots att du inte har ett statiskt IP-nummer.

Dynamisk DNS

Tekniskt sett fungerar det genom att du kör ett speciellt program på datorn med servern, som hela tiden håller koll på det IP-nummer du tilldelats av Internetoperatören. Skulle IP-numret ändras i och med en återuppkoppling, kommer programmet att kontakta den tjänst för dynamisk DNS du använder och skicka över ditt nya IP-nummer som direkt kopplas till din domän. Dovados funktion gör att du inte behöver köra det här programmet, utan routern fixar det. Stöd finns för flera tjänster för dynamisk DNS – bland annat Loopia.se.

Många olika lösningar…

När det gäller mobilt bredband och skapa ett nätverk för att dela ut Internetanslutningen, finns det ingen standardlösning som fungerar hos alla. Det är så många faktorer som spelar in att du behöver fundera lite innan du köper prylar.

Som jag skrev inledningsvis är syftet med den här artikeln inte att ge dig en steg-för-steg-guide till hur du går tillväga. Istället har jag försökt dela med mig av tips och förslag på vad du ska tänka på.

Jag hoppas att du, som funderar på att använda bredband via 4G till hemmet eller kontoret, har fått lite inspiration och tips. Har du frågor kan du höra av dig. Om du redan använder 4G som bredband i hemmet, kanske du har fler tips – skriv gärna en kommentar nedan och dela med dig av dina erfarenheter.

Taggar: 4G, 3G, mobilt bredband, mobilt Internet, bredband, Dovado, router, WiFi, trådlöst nätverk, nätverk (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

9 comments on “Bredband via 4G – hur kopplar du upp ditt hem?

 1. Christopher Carlsson

  Jag tecknade ett 4G-abonnemang hos Telenor precis innan de började begränsa sina datamängder, jag har mao fri surf (det där med 100GB stod alltså inte med i erbjudandets villkor). Jag har dock aldrig riktigt kommit upp i 100GB ändå, eftersom jag bor på landet där närmsta 4G-station är 1 mil bort och den närmsta är en slö jäkla 3G-basis.

  Jag hade tur med andra ord, de kan ju inte ändra i de som tecknat ett abonnemang innan det ändrades till 12 GB, som tydligen verkar vara det nya maxtillåtna. Då är ju 3 mycket bättre val, deras 4G-täckning verkar i överlag bättre än Telenors också, enligt täckningskartorna. Hur det är i verkligheten är en annan femma, här ute på landet har jag enligt Telenor 3G-täckning upp till 6Mbit/s, men endast en ruta ifrån 4G från masten i norr. Tre har 4G upp till 64 Mbit/s i hela området. Och jag som sade upp mitt 3G hos dom för ett 4G på Telenor.

 2. MetalPeps

  Det var det jag trodde…. Här Telenor i luren o alltid varit nöjd, men om det ska bli trådlöst hemma så får det bli ett annat bolag! Funderar även på byta i luren, här 4g telefon, men jag skaffade den hade inte Telenor dragit igång sitt 4g till telefoner. Vilket jag trodde och säljaren inte så ngt om! :(

  så nu sitter jag med ett 3g abonnemang, för det betalar jag349 och får 10 GB:s nedladdning. Vill jag ha 4g får jag betala minst 400 om jag vill ha åtminstone 4gb:s nedladdning. Suger!

  Funderar på att köpa ut mig och teckna typ Halebop eller 3 tyvärr

 3. Tommy k Johansson

  Jag såg också detta på deras hemsida. När jag skaffade 4G så hade de inget trafiktak. Det här var tydligen något de införde i det tysta. Jävligt fult, om jag får säga det. Att de inte haft något trafiktak har varit det främsta skälet till varför jag använt Telenor.

  12 GB är absurt lite. Jag passerade 10 GB den 5:e juli.

 4. MetalPeps

  Ser att Telenor nu för tiden har 12 gb på sitt Large-abonnemang… Känns väldigt mycket för lite! Tre har i alla fall 100 gb. Hur funkar det för dig Tommy, klarar du dig på 12 GB per månad?

 5. Janze

  Det som sätter käppar i hjulet är förbrukningsmängden på mobilt bredband. Inte att glömma bort! Ser man mycket streamad film så räcker det ej. Jag hade Telias största lösning på mobilt bredband. 30Gb i månaden. Förbrukade det på 5 dagar :(
  Så Adsl fick bli min lösning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *