Mobilt bredband

Så får du bättre fart i ditt mobila bredband via 3G

Mobilt bredband har blivit ett populärt sätt att idag koppla upp sig till Internet. Det är väldigt smidigt eftersom du inte behöver några sladdar eller vara bunden till ett trådlöst nätverk, utan du kan sitta i praktiken var som helst. Men mobilt Internet har sina flaskhalsar. Ibland går det väldigt långsamt. Här kommer några tips för bättre prestanda!

När teleoperatörerna lanserade sina tjänster för mobilt bredband sålde de som smör i solsken (som man säger). Kundkritiken blev dock väldigt högljudd, eftersom verkligheten var långt ifrån de 7,2 Mbit som utlovades i reklamen. Konsumentombudsmannen tvingade till slut telekombolagen att ändra sin marknadsföring, och numera finns det finstilta texter i avtalen som förklarar att den faktiska hastigheten snarare ligger på runt 3 Mbit.

Det här är inte speciellt konstigt. Mobil datatrafik är ingen stabil Internetuppkoppling. Det finns massor av saker som påverkar. Dels beror det på hur bra 3G-mottagning du har, hur långt ifrån du är masten, hur många andra som är anslutna till samma mast för att skicka och ta emot datatrafik, och så vidare.

Ett vanligt mobilt bredband, som idag marknadsförs som cirka 6 Mbit, ger i praktiken alltså 3 Mbit. Får du så pass bra uppkoppling ska du vara nöjd, bättre än så kan man inte räkna med. Men om du har lägre, vilket många uppenbarligen drabbats av, att döma av de mejl jag får från läsare.

Bredbandskollen Mobil

Med tjänsten Bredbandkollen Mobilversion kan du få fram statistik över vilka hastigheter andra användare har fått på olika operatörer i närheten av dig. Med tjänsten kan du kontrollera om du har bra hastighet jämfört med andra användare, och du kan också ta reda på huruvida ett byta av operatör kan vara ett bra val.

Placering, placering, placering…

I vårt hus har vi förskräckligt dålig 3G-mottagning. Det är i stort sett bara i köket vi får någorlunda uppkoppling för att kunna göra telefonsamtal. Att använda mobilt bredband går inte speciellt bra över huvud taget. Om du känner igen dig, så finns det faktiskt lösningar som kan hjälpa dig.

Mobilt Internet dålig täckning

Till att börja med har du säkert gott om väggar och tak på ditt hem. Dessa hindrar signalen. Ett enkelt sätt att förbättra täckningen för ditt mobila bredband, är att se till att modemet befinner sig nära ett fönster. Om du har en bärbar dator är det här enkelt löst, genom att du helt enkelt vandrar runt i ditt hem och provar hur bra täckning du har vid varje respektive fönster. Där du har den bästa får bli din arbetsplats.

Nu kan du underlätta genom att skaffa en USB-förlängningssladd. Sådana finns att köpa hos närmasta elektronikaffär. Jag hade turen att snubbla över en smart liten dosa som ser ut som en halv boll med en USB-kontakt på toppen, och en USB-sladd till datorn. Jag kan således ställa den här dockan i fönstret, och plugga i USB-dongeln och sedan rikta den tills jag hittar bäst mottagning, utan att behöva sitta med datorn på fönsterbrädan.

Jag hittade ovan (bilden) USB-dockan på Mediamarkt för 169 kronor, men jag har ingen aning om huruvida de fortfarande saluför den. Det verkar vara en namnlös produkt för det finns inga beteckningar på den. Men som sagt, det fungerar med en vanlig förlängningskabel för USB, och du kan alltid tejpa fast USB-modemet på fönsterrutan för att maximera styrkan.

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

2 comments on “Så får du bättre fart i ditt mobila bredband via 3G

  1. Peter Holmberg

    Jag köpte 5 meter USB-förlängning som jag satte dongeln i , tejpa fast det på ett metspö o monterade metspöt på husväggen o drog in kabeln genom fönstret . Sen tejpa jag två plastpåsar runt dongeln som skydd för regnet , det fungera en hel sommar och fungerar säkert nästa sommar med :-)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *