Backup i molnet

Så enkelt säkerhetskopierar du uppsatser och artiklar

Med jämna mellanrum får vi frågor från förtvivlade läsare som på ett eller annat sätt förlorat viktiga dokument. Skoluppgifter, uppsatser och rapporter, eller romaner, artiklar och pjäser. Allt möjligt. När det gäller så enkla saker som textdokument är det busenkelt att skydda dig. Gör så här!

Säkerhetskopiering låter alltid lite komplicerat och det är något som väldigt många användare skjuter framför sig. Man brukar säga att de flesta inte bryr sig om säkerhetskopiering förrän den dagen man förlorar en massa viktiga dokument. Och då är det försent.

Många olika lösningar

Det finns massor av olika lösningar för säkerhetskopiering. Du kan använda dig av externa hårddiskar, molntjänster eller DVD-skivor. Alternativ finns i alla kvaliteter och prisklasser.

Det går inte att tillräckligt noga understryka hur viktigt det är att någonstans lagra kopior av dina digitalfoton. Om du inte redan har en lösning idag, fråga dig själv hur du skulle må om alla dina digitalfoton på hårddisken försvann.

Faktum är att de allra flesta av oss förr eller senare kommer att råka ut för en hårddiskkrasch, någon form av attack som förstör data, eller bara felaktigt användande. Det är väldigt lätt hänt att råka radera en mapp med foton.

Bärbara datorer mer utsatta

Samsung ultrabookNu när de flesta av oss har bärbara datorer, är det nästan ännu viktigare att ha säkerhetskopior. Brukar du ta med dig din dator, är den alltid i riskzonen av att bli stulen eller borttappad.

Men även om du bara har din bärbara dator hemma finns en fara i att man råkar tappa datorn eller spilla ut ett glas vatten över den.

Om du slår ut en kopp kaffe över tangentbordet till din stationära dator, får du i värsta fall köpa ett nytt tangentbord för 150 kronor. Men om du har en bärbar dator kan resultatet vara förödande…

Säkerhetskopiera dina texter superenkelt

Nu kanske jag har lyckats skrämma upp dig tillräckligt för att du ska vilja ta tag i säkerhetskopieringen av dina texter? För i den här artikeln ska vi fokusera på just textdokument.

De flesta av oss arbetar med sådana, och det finns alldeles för många lättanvända tjänster som säkrar dig, för att du ska ha råd att strunta i det.

En fördel med textdokument, är att de inte tar mycket lagringsplats. Du behöver inte några större lagrigsenheter för att ta backup på varenda artikel du skrivit de senaste tio åren. Faktum är att du kommer lång med hjälp av gratis nättjänster.

Dropbox

Texter passar bra i molnet

Idag finns det en rad kända molntjänster som erbjuder gratiskonton. De tre mest kända, som idag har gratiskonton du kan använda dig av, är Dropbox, Microsoft SkyDrive och Google Drive.

Det finurliga med samtliga av dessa tjänster är att du kan installera en applikation på din dator (eller dina datorer, om du har flera) som i realtid ser till att synkronisera en mapp på hårddisken med innehållet i molnet.

Om du installerar Dropbox – som finns för såväl Windows som OS X – kommer du att få en speciell Dropbox-mapp på hårddisken. Den här fungerar som vilken annan mapp som helst, med skillnaden att den bevakas av nämnda applikation.

När du exempelvis sparar en fil i mappen, kommer filen automatiskt synkroniseras upp till molnet. Har du fler datorer med samma Dropbox-konto, kommer de därefter att synkronisera molnet med sina lokala mappar.

I praktiken betyder det att ditt nya dokument inte bara lagras på datorns hårddisk, utan även i krypterat format hos Dropbox servrar, samt lokalt på alla andra datorer du har installerat Dropbox på…

Läs vidare sidan 2: Dropbox vinner på säkerhet

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *