Avinstallera program utan problem

När du avinstallerar program i Windows lämnas tyvärr ofta en massa skräpfiler kvar. Detta löser IOBit Uninstaller!

De flesta av PCOnlines läsare gillar att testa nya program. Det här är så klart väldigt kul, men programmen som installeras blir ofta tyvärr kvar på hårddisken även när de inte längre används. Du kanske har märkt hur Programalternativet i Startmenyn blir allt mer omfattande. Lösningen är så klart att avinstallera program du inte använder.

När du avinstallerar ett program frigör du först och främst utrymme på hårddisken. Därutöver finns det andra fördelar. Många program lägger till en hel del andra verktyg och filer i systemet, och dessa tar både upp internminne som processorkraft. Tar du en titt på systemfältet nere i högra hörnet ser du kanske mängder av ikoner, som tillhör program du inte längre använder.

För att avinstallera program har Windows ett eget verktyg som heter Lägg till eller ta bort program, och det finns i Kontrollpanalen. Detta verktyg är emellertid inte speciellt bra. Det enda det gör är att lista alla installerade program och låter dig starta respektive programs avinstalleringsverktyg. Alla program kommer med ett sådant verktyg. Tyvärr är dessa sällan speciellt bra.

Bättre avinstalleringar

De flesta avinstalleringsverktyg lämnar en hel del material efter sig, utifall du vill återinstallera programmet. Tanken är att om data kvarlämnas, kan du installera programmet senare och fortsätta utan att ha förlorat några inställningar. Men om du nu inte tänker återinstallera, vill du inte heller ha kvar denna information.

avinstallera-program-iobit

För att råda bot på detta problem finns det program som IOBit Uninstaller. Detta är ett gratis alternativ till Windowsverktyget, men förutom att köra de ordinära avinstalleringarna kommer IOBit Uninstaller även att söka igenom Windowsregistret och hårddisken efter kvarlämnad data. Du får efter en avinstallering valet att ta bort dessa data och filer.

En annan trevlig finess i IOBit Uninstaller är att du kan göra så kallade batchavinstalleringar. Det betyder i praktiken att du kan välja att avinstallera en rad olika program efter varandra. Egentligen är det en simpel funktion som bara kör igång avinstalleringarna efter varandra. Du kan således inte lämna datorn och låta allt skötas automatiskt, utan du får fortfarande godkänna en massa dialogrutor som vanligt. Men det är faktiskt rätt bra ändå.

iobit-rensa-skrapfiler

IOBit Uninstaller kräver själv inget installeringsprogram utan kan köras direkt. Därför kan du lägga programmet på exempelvis ett USB-minne, om du ska rensa upp en dator som strular ordentligt.

Revo ett annat val

Om du inte gillar IOBit Uninstaller finns det fler liknande program. Ett sådant är Revo Uninstaller, som sedan en tid tillbaka finns i både en kommersiell Pro-version samt en gratis Free-version. Du kommer långt med gratisversionen men den mer avancerade Pro-versionen har många fler verktyg för att rensa ordentligt.

avinstallera-program-revo

Revo Uninstaller är mer avancerat än IOBit Uninstaller. Jag har dock personligen uppfattat IOBit Uninstaller som snabbare än konkurrenten. I övrigt är det mycket av en smaksak vilket program du ska köra. Prova gärna dem bägge!

Taggar: IOBit Uninstaller, Revo Uninstaller, Windows, gratisprogram, avinstallering, städa datorn, städa hårddisken (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *