Avast! 6, gratis antivirus i ny version

Ett av de allra populäraste gratis antivirusprogrammen är Avast, som nu har lanserats i vesion 6. Avast! 6 Free Antivirus är snabbt och tar inte mycket prestanda av datorn. Dessutom har det en del nya smarta funktioner.

Efter att ha avinstallerat Microsoft Security Essentials, som jag haft på en av mina testdatorer, påbörjar jag installeringen av Avast! 6 Free Antivirus. Du ska aldrig köra fler än ett antivirus samtidigt eftersom de kan krocka med varandra.

Efter installationen är det första jag reflekterar över att jag inte behöver starta om datorn. Det är ett stort plus till Avast! – så gott som alla konkurrenter kräver nämligen en omstart.

avast-free-antivirus-6

Det andra jag reflekterar över är att gränssnittet i Avast! 6 är riktigt snyggt och översatt till svenska. Nu är detta emellertid ingen nyhet i version 6, men bör ändå påtalas eftersom Avast! historiskt sett haft ett rätt fult utseende.

Nyheter i Avast! 6 Free Antivirus

De två stora nyheterna i Avast! 6 är AutoSandbox och WebRep. Det förstnämnda är en teknik för att automatiskt köra misstänksamma applikationer i en så kallad sandbox – en virtuell miljö som är skyddad från resten av systemet.

Om du ofta testar olika program innebär AutoSandbox en bra säkerhet. Genom att program körs i en sandbox riskerar du inte att skada systemet utifall att programmen är infekterade med skadlig kod.

avast-autosandbox

WebRep är en molntjänst som skyddar dig mot farliga webbsidor. Det installeras som ett tillägg i Internet Explorer och Firerfox, och kontrollerar sajter mot en databas hos Avast!. Användare runt om i världen rapporterar in farliga webbsidor och skulle du hamna på en sådan kommer Avast! att varna dig. Tyvärr verkar det ännu inte finnas stöd för Google Chrome.,

Snabbt och resurssnålt

Avast! är ett snabbt och resurssnålt antivirus. Det stör inte datorn och håller sig tyst i bakgrunden. Om du är datorspelare och vill vara säker på att programmet inte irriterar dig med eventuella dialogrutor kan du aktivera Tyst/Spelläge. Då stänger du av all form av användarrapportering.

Realtidsskyddet håller dig skyddad mot hot som kan attackera dig via olika program. Detta skydd är indelat i; filsystem, epost, webb, P2P (fildelning, exempelvis uTorrent), chatt, nätverk, skript och beteende. Du kan justera alla inställningar individuellt, om du har behov av det.

avast-6-skanna

Även om du har ett bra realtidsskydd, rekommenderas det att du kontinuerligt gör en komplett genomsökning av datorn, så att det inte gömmer sig farlig kod någonstans. En snabbsökning på testdatorn tog drygt en halvtimme, vilket är varken anmärkningsvärt snabbt eller slött, jämfört med andra antivirus.

Avast! 6 Free Antivirus är utan tvekan ett av de allra bästa gratis antivirusprogrammen på marknaden. Det erbjuder ett brett skydd, även om det finns fler säkerhetsfunktioner i betalversionen, och det sköter sig tyst i bakgrunden. Jag kan varmt rekommendera det.

Ladda ner Avast! Free Antivirus

Taggar: Avast! 6, Avast, gratis antivirus, antivirus, virusprogram, virusskydd, antivirusprogram, gratisprogram, freeware (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

2 comments on “Avast! 6, gratis antivirus i ny version

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *