Antivirus räddar sällan en smittad dator

Utan antivirusprogram på en Windowsdator, löper man väldigt stor risk att drabbas av virus på Internet. Ett besök på en ”fel” sajt kan resultera i virussmitta. En vanlig missuppfattning är att man vid en infektion kan installera ett antivirus och låta det ta bort viruset. Så fungerar det inte – antivirus är proaktiva.

Det är tyvärr väldigt lätt att drabbas av virus idag. Faktum är att det vanligaste sättet är att man som användare bara besökare ”fel” webbsida. Via olika skripttekniker, tillsammans med säkerhetshål, kan cyberskurkar installera sin farliga kod på oskyddade datorer utan att användaren märker av det.

Säkerhetshål finns det som bekant många. Det upptäcks hela tiden nya, och det rör sig inte bara om operativsystemet. Tvärtom. De allra flesta säkerhetshål finns i andra programvaror, framför allt insticksprogram till webbläsare.

Farliga insticksprogram

Det finns ingen direkt kontroll av insticksprogram (tillägg eller plugins, som de också kallas). Därför kan vem som helst skapa sådana, och som användare är det svårt – för att inte säga omöjligt – att kontrollera huruvida programkoden för tillägget innehåller säkerhetshål eller aktivt inprogrammerade bakdörrar in i systemet.

Farliga webbsidor behöver inte vara suspekta sajter, såsom sidor med seriekoder och piratkopierade program. Procentuellt är dessa sajter överrepresenterade bland infekterade sidor, men även fullt seriösa sajter kan innehålla virus. New York Times förstasida var för ett tag sedan smittad.

Detta görs möjligt genom att cyberskurkar använder annonsnätverk och andra tredjepartstjänster som levererar innehåll till andra webbplatser. Via dessa vägar kan de lyckas implementera farliga skript på alla möjliga sajter.

Antivirus

Antivirus är proaktiva

På grund av detta ska man aldrig vara uppkopplad till Internet utan att ha ett bra och uppdaterat antivirusprogram. Det finns massor att välja mellan. På min blogg har jag listat både gratis antivirus och kommersiella säkerhetsprogram. Bland gratisprogrammen rekommenderar jag Panda Cloud Antivirus och bland de kommersiella anser jag att Symantecs Norton Internet Security eller Norton 360 är bäst.

Antivirusprogrammets syfte är att hindra att datorn blir smittad av virus. Detta görs genom en lång rad olika metoder. Beroende på vilket antivirus du använder – de har olika finesser – skyddar det dig från infektioner och andra attacker när du surfar, skickar e-post, chattar, laddar hem filer och så vidare.

När nya filer laddas ner till datorn kontrolleras dessa av antivirusprogrammet för att se att de inte är farliga. Om det är ett virus av någon form vidtas åtgärder. Filen raderas eller läggs i karantän. Detta innan viruset hunnit aktivera sig.

Läs vidare om virus på nästa sida!

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

3 comments on “Antivirus räddar sällan en smittad dator

 1. Mackan

  Kaspersky och BitDefender är de kommersiella program som brukar hamna i topp i de tester jag läst. Norton brukar få medelmåttiga betyg.

 2. Pingback: Antivirus räddar sällan en smittad dator | ITnyheter

 3. Jerry

  Bra skrivet!

  En kompis ringde igår och ville ha hjälp eftersom det dykt upp en stor ruta med meddelande om att XP-datorn var infekterad – han räknade till ett 30-tal rader ang infektioner. Han kör AVG antivirus (gratis) men vi lyckades inte per telefon rensa bort virusen och trojaner.
  Tror nog att datorn kommer hit och antagligen blir det att ominstallera Windows efter att först ha räddat så många filer som möjligt genom att boota från CD.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *