Gratisprogram låter dig ändra dina Bibliotek i Windows 7

Windows 7 innehåller en funktion som kallas för Bibliotek, där du kan samla ihop dina data på ett smidigt sätt. Ett sätt att hantera dina bibliotek, för att bestämma innehåll och ändra ikoner, kan du använda gratisprogrammet Win7 Library Tool.

Win7 Library Tool är ett litet och enkelt verktyg som gör just vad det är avsett för – att konfigurera dina Bibliotek i Windows 7. Att bestämma innehållet i dina bibliotek kan du göra via Windows egna inställningar, men det finns en finess i Win7 Library Tool som talar till dess fördel, och det är möjligheten att ändra ikonen.

Okej, att ändra ikon kanske är ointressant för en del av er läsare, men om du verkligen använder dig av biblioteken är det en trevlig möjlighet. Jag hittade programmet just för att jag letade efter en möjlighet att ändra ikonernas utseende.

Först ska jag beskriva funktionen Bibliotek. Ett bibliotek är en virtuell mapp som du kan koppla till en eller flera andra mappar. Ponera att du har dina digitalfoton lagrade på flera olika ställen, som på olika hårddiskar, kan du skapa ett bibliotek som heter Foton och sedan länka detta till samtliga mappar. På så sätt kan du enkelt nå alla filerna, och söka bland dem snabbt.

Win7 Library Tool, ändra ikon för Bibliotek i Windows 7

För att använda Win7 Library Tool kör du igång det och klickar på ikonen markerad med 1 i bilden ovan. Då hämtas alla dina bibliotekinställningar. Därefter kan du klicka på en ikon för att ändra inställningar. Klicka därefter på ikonen 2 för att visa inställningar.

Ändra ikon för Bibliotek i Windows 7

I fönstret Edit library gör du dina ändringar. Här kan du ändra namnet på ditt bibliotek, ändra vilken typ av data (Library type) samt ändra ikon. Du kan också lägga till eller ta bort mappar som är länkade till biblioteket. Klicka på Choose icon.

Byt ikon på Bibliotek i Windows 7

Gratis ikoner kan du hitta på nätet. Kolla exempelvis in sajten IconArchive, där det i skrivande stund finns närmare 270 000 ikoner att bläddra bland. Om du vill göra en egen kan du skapa den i valfritt bildredigeringsprogram. Tänk på att göra bilden i storlekarna 16×16, 32×32 eller 64×64 pixlar.

den här webbtjänsten kan du konvertera bilder från bland annat Jpeg, GIF eller PNG till ICO-filer. Jag rekommenderar att du sparar dina ikoner i GIF eller PNG-format, eftersom Jpeg använder sig av förstörande komprimering som kan göra din ikon grynig.

Lycka till!

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Taggar: Windows 7, ikon, Bibliotek, gratisprogram, freeware, Win7 Library Tool (Intressant?)

2 Replies to “Gratisprogram låter dig ändra dina Bibliotek i Windows 7”

  1. Jag använder bibliotek för att dela med mig av filer till andra datorer på mitt nätverk. Dessa kör dock XP. När man delar ut ett bibliotek på nätverket (d.v.s. ger alla möjlighet att skriva/läsa i filerna som ligger däri) så fungerar det utmärkt. Problemet uppstår när nya filer läggs till i biblioteket (eller mer korrekt: de mappar som ingår i biblioteket). Dessa filer blir inte automatisk åtkomliga utan man måste gå in och göra om processen för att dela ut alla filer.

    Finns det något sätt att styra rättigheterna på folder-/biblioteksnivå eller måste man manuellt gå in och uppdatera inställningarna varje gång en fil läggs till?

  2. Spännande! Kan man också göra tvärtom – dvs spara olika filer och filtyper till ett och samma dokument/projekt …? Det jag främst är ute efter är att kunna få ihop mail och dokument kopplat till ett projekt? Jag har hittills inte hittat någon sån möjlighet i Windows 7.  // Kerstin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*