Registerhack

Så ändrar du genvägarna i Windows fildialogruta

När du ska öppna eller spara en fil i valfritt program i Windows, används som regel en vanlig fildialogruta. Till vänster i denna finns ett antal genvägar till bland annat Skrivbord, Bibliotek och Nätverk. Dessa länkar kan du anpassa till dina egna, fast det kräver att du gör ändringar i registret.

De flesta Windowsprogram som låter dig öppna eller spara filer använder sig av Windows standardfönster av typen fildialog. För programmeraren är det enklast så, eftersom den är färdig att anropa från vanliga funktionsbibliotek. Varför återuppfinna hjulet? Dialogrutan fungerar fint men har en nackdel i att du inte kan ändra genvägarna på ett enkelt sätt.

Det finns fem standardlänkar i dialogrutan; Tidigare platser, Skrivbord, Bibliotek, Dator och Nätverk. Helst skulle man vilja kunna ändra dessa genom att bara dra och släppa andra genvägar i rutan, men det går inte.

Fildialog med nya genvägar

Om du, liksom undertecknad, ofta arbetar med filer – till exempel digitalfoton – har du förmodligen vissa mappar som du sparar i. Ligger din fotomapp i Mina Bilder, behöver du i fildialogrutan klicka på Bibliotek, Mina Bilder och sedan din personliga mapp. Det vore naturligtvis smidigt att istället ha en genväg direkt till din mapp i fildialogen.

Registerhack ändrar genvägarna

En av styrkorna i Windows, är att du kan anpassa i stort sett allting i gränssnittet till att fungera som du vill. En hel del finns att hitta i Kontrollpanelen och via mer eller mindre dolda systemverktyg. Och ännu mer konfigurering kan du göra via det så kallade Windowsregistret.

Fildialog med nya genvägar

Innan du börjar pilla i registret, är en varning på sin plats. Registret är extremt viktigt för Windows. Det är här alla inställningar finns, så om du på något sätt förstör saker kan det orsaka väldigt omfattande problem (läs: du får inte igång Windows). Att göra registerhack (det vill säga ändringar i registret) kräver att du har bra Windowsvana. Registerhack sker alltid på egen risk.

Det här registerhacket fungerar i alla Windowsversioner sedan XP. Jag har testat det i Windows 8.

Starta Registereditorn genom att välja Kör i Startmenyn, eller trycka [Win]+[R], skriv “regedit” i dialogrutan och tryck [Enter]. Väl inne i editorn klickar du dig fram till HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies.

Nu behöver du skapa nya registernycklar, för att kunna lägga in inställningar som kör över de standardalternativen. Högerklicka på Policies i listan till vänster, och välj Nytt -> Nyckel. Fyll i namnet comdlg32 och tryck [Enter]. Nu högerklickar du på din nya nyckel och återigen väljer Nytt-> Nyckel. Fyll i namnet Placesbar.

Regedit

När detta är gjort kan du börja lägga in dina egna genvägar. Öppna nyckeln Placesbar och högerklicka i det tomma fältet till höger i programfönstret. Välj Nytt -> Strängvärde, och döp dina strängar till Place0, Place1 och så vidare upp till Place4. Strängarnas innehåll är mappens sökväg. Vill du till exempel ha med en genväg till C: skapar du en stäng som heter till exempel Place3 och innehåller “C:\”.

Förändringarna sker omedelbart, så du kan testa att öppna fildialogrutan i valfritt program (genom att öppna eller spara en fil).

Taggar: Windows, registerhack, registret, Windowsregistret, fildialog (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

2 comments on “Så ändrar du genvägarna i Windows fildialogruta

  1. TB

    Mycket bra tips, tack! En sak bara, när Placesbar läggs till ska det väl vara en ny nyckel, inte ett nytt strängvärde?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *