8 tips för att filma bättre digitalt

Du har hårdvaran och mjukvaran för att skapa filmer! Nu behöver du bara lära dig att filma rätt. Här kommer ett par grundläggande tips i hur du filmar för att få bästa materialet till redigeringen.

Det går att göra en hel del i ett videoredigeringsprogram så som VideoSpin, men om arbetsmaterialet är dåligt är det kört redan från början. Om du vill skapa bra videofilmer behöver du således lära dig att spela in bra videoklipp som du kan jobba med.

Du behöver inte ha en dyr videokamera för att göra film. Den bästa kameran är alltid den som du har med dig. Därför är det bättre med en mobilkamera än ingen kamera alls.

digitalvideokameraVisst, ska du göra en film som ska hålla bra kvalitet även på en stor platt-TV behöver du en videokamera som kan hantera Full HD, men om du spelar in för webben, klarar du dig fint med de flesta kameror. Du behöver bara lära dig kamerans för- och nackdelar.

Här har vi samlat ihop ett antal tips för nybörjaren som vill lära sig att spela in bättre videoklipp!

1. Planera ditt filmande

Om du vet hur du vill att resultatet ska bli, är det klart lättare att filma. Då vet du hur du ska filma, var du ska stå, vad du behöver videoklipp på och så vidare. Det är naturligtvis inte alltid det går att planera, men allt du har bestämt från början är positivt.

2. Hellre för mycket än för lite

När du ska spela in ett videoklipp, försök att få med några sekunder i början och slutet. Stäng alltså inte av inspelningen direkt när du filmat klart, utan låt den rulla några extra ögonblick. Du behöver dessa sekunder om du vill klippa i filmen eller om du vill lägga på en övergång.

3. Filma flera olika klipp

Stå inte på samma ställe och filma rakt upp och ner. Förflytta dig, filma från olika avstånd, filma inte bara det specifika utan även runt omkring. Det är till exempel alltid kul att se folket framför scenen om det är en live-spelning du filmar.

4. Att tänka på zoomen

Om du har zoomat in mycket, kommer alla vibrationer och rörelser i kameran att bli väldigt tydliga. Har du inget stabilt stativ ska du inte filma inzoomat. Du ska också undvika att zooma in under tiden du filmar. Det ser extremt amatörmässigt ut.

5. Komponera dina bilder

Precis som med stillbilder behöver du komponera bilden i videokameran. Du kan använda samma tips och regler som används för digitalfoton. På min blogg hittar du en artikel med flera smarta tips.

6. Tänk på ljuset

Ett vanligt fel är att man panorerar med kameran varpå ljuset ändras – ett fönster kanske kommer in i bilden och därute lyser solen. Digitalvideokamerans automatiska ljusbalans kommer få spelet och ljuset blir helt galet.

7. Spring inte runt med kameran

Visst måste du ibland röra på dig med kameran, och panoreringar är ofta nödvändiga. Men undvik att röra på dig i alla klipp. Ofta behöver inte kameran förflyttas. Slutresultatet blir väldigt stökigt om allting rör på sig hela tiden.

8. Se och lär!

Sätt dig i soffan och kolla på TV-program och filmer. Se hur proffsen gör – hur arbetar de med kameran och hur har de klippt ihop materialet? Hur arbetar de med ljud och musik? Hur komponerar de bilderna?

Taggar: digitalvideo, video, videoredigering, digitalvideoredigering, digitalfoto, film, filmredigering (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

2 comments on “8 tips för att filma bättre digitalt

  1. Pingback: Välkommen till Jorden Runt – Din guide ut i världen - Filma bättre med videokameran

  2. Pingback: 8 tips för att filma bättre digitalt | ITnyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *