7 gratisprogram för studenter

      3 kommentarer till 7 gratisprogram för studenter

Nu börjar skolorna dra igång för många, och med det kommer inköp av datorer och programvaror. Det sistnämnda kan du emellertid spara mycket pengar på genom att använda gratisprogram!

Det finns gratisalternativ för de allra flesta program under Windows. De flesta utvecklas med öppen källkod, vilket betyder att massor av programmerare hjälps åt att skapa en bra programvara som alla vill ha. Dessa program är gratis att använda. Andra gratisprogram kommer från företag som använder dem i rent marknadsföringssyfte.

Open Office ersätter Microsoft Office

Microsoft Office är närmast en defacto-standard och alla förväntas ha programpaketet. Men det kostar tyvärr en hel del, även om det finns bra studentrabatter. Open Office innehåller i stort sett samma saker och dessutom är det kompatibelt med Microsoft Office. Programpaketet finns i svensk översättning och du kan både läsa och skriva Microsoft Office-dokument.

openoffice

AbiWord ersätter Microsoft Word

Är du inte ute efter ett helt Office-paket utan bara en ordbehandlare, kan jag rekommendera AbiWord. Det påminner om en äldre version av Word, men låt inte det lite gamla gränssnittet skrämma dig! Programmet är väldigt kompetent och klarar allt du kan tänkas vilja göra.

GIMP ersätter Photoshop

För avancerad bildbehandling finns gratisprogrammet GIMP. Det kan nästan allt som Photoshop kan, fast det har tyvärr en ganska hög inlärningströskel. Om du tar dig över den kommer du att finna att GIMP är ett exceptionellt avancerat och duktigt bildredigeringsprogram.

Paint.NET ersätter Paint

För enklare bildredigeringar vill jag tipsa om Paint.NET, som blivit väldigt bra i de senare versionerna. Det är snyggt och lätt att använda och det har många bra funktioner. Paint.NET kan med fördel användas av nybörjare.

Google Picasa ersätter Photoshop Elements

Om du tar mycket digitalfoton behöver du ett program för att organisera dina bilder. Med Picasa kan du både organisera bilderna, för att göra det lättare att hitta bland dem, men du kan även göra enklare justeringar för att snygga till dem. En annan bra sak med att använda ett program för att organisera dina digitalfoton är att det blir enklare att ta en säkerhetskopia på dem.

VLC Media Player ersätter Windows Media Player

Tittar du ofta på film via datorn, har du säkert stött på problem med Windows Media Player. Det saknas stöd för många filformat, undertexter fungerar inte ordentligt, och så vidare. VLC Media Player är visserligen inte lika snygg som Windows egna spelare, men den är många gånger bättre.

Google Chrome ersätter Internet Explorer

Två stora skäl till varför du ska surfa med Google Chrome istället för Internet Explorer, är att Chrome är snabbare och att cyberskurkar främst siktar in sig på Internet Explorer eftersom det är den mest använda webbläsaren. Framför allt är det dock hastigheten som är värt bytet. Du kommer att märka hur sidorna visas snabbare.

Taggar: gratisprogram, open source, öppen källkod, Open Office, Microsoft Office, AbiWord, GIMP, Paint.NET, Picasa, VLC Media Player, VLC, Chrome, Google Chrome (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

3 comments on “7 gratisprogram för studenter

  1. john

    Vill man nu rekommendera gratisprogram så är ju själva operativsystemet en stor kostnad också.I så fall kan jag rekommendera Ubuntu:
    http://ubuntu-se.org/portal/
    Inte så mycket för att den är bättre än andra Linux operativsystem men det är lättast att få hjälp med den. Relativt stor andel böcker på Svenska m.m..

  2. Nils

    När det gäller mediaspelare måste Silverlight rekommenderas. Stabil, enkel att använda. Finns för mac och pc.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *