6 tillbehör du måste ha till din minidator

Det finns gott om trevliga och nyttiga tillbehör till din bärbara dator. Här har vi tittat på sex stycken vettiga produkter du bör skaffa för att göra nytta och nöje bättre i din mobila värld!

En bärbar dator är väldigt smidigt att ha. Du kan ta den med överallt och sitta och jobba var du än befinner dig. Men det finns nackdelar med bärbara datorer, när det gäller ergonomi, teknik och finesser. Tur är väl då att det finns gott om extra tillbehör att skaffa!

1. Liten smidig extern mus

Microsoft Explorer Mini MouseStyrplattan på minidatorer håller minst sagt varierande kvalitet. Eftersom utrymmet på datorerna är så begränsat är styrplattan ofta rätt liten. Det är tyvärr vanligt att tillverkarna inte får plats med musknapparna under plattan, och då sätter de dem på varsin sida istället. Detta är något jag har kritiserat i mina tester av minidatorer.

Oavsett hur musplattan är designad så är de inte roliga att arbeta med under några längre perioder. Rent ergonomiskt är det förskräckligt för handen att styra på plattan. Därför rekommenderar jag att du skaffar en riktig mus som komplement. Det finns små så kallade laptopmöss som är smidiga och som lätt går ner i datorväskan.

Jag har under en veckas tid testat Microsoft Explorer Mini Mouse och gillade den. Den är sladdlös och trots att den är rätt liten ligger den bra i handen. Det finns skrollhjul och två extraknappar på sidan.

2. Optisk enhet – CD/DVD-brännare

Minidatorer har ingen plats för en optisk enhet – det vill säga CD- eller DVD-brännare. Det kan vara ett problem för dig som vill kolla på film eller behöver installera program från skivor. Men det finns externa enheter som ansluts via USB-porten och som inte är speciellt stora.

Om du letar efter en extern DVD-brännare ska du titta efter Mobile-versioner. De är mycket tunnare, de väger lite och dessutom kräver de ingen extern strömadapter. Ibland kan de kräva två lediga USB-portar för att få tillräckligt med ström. Ett alternativ är Freecom Mobile 8x LS Pro USB/Firewire.

[pj]280408[/pj]

3. USB-lampa lyser upp tangentbordet

usb-lampaBrukar du sitta i sängen och skriva på natten, är det inte alltid så lätt att se tangentbordet. Då kanske en tuff liten USB-lampa kan vara intressant? Det är CoolStuff som erbjuder en USB-ansluten lampa. Ljuset är kanske inte så jättestarkt men den fyller sin funktion. Pinnen som lampan sitter på kan vinklas relativt fritt.

USB-lampan kostar 99 kronor. Den vinklingsbara pinnen är på 45 centimeter och lampan tar ström från USB-porten så du behöver inga batterier.

4. Riktiga högtalare för bra musik

Många tillverkare av minidatorer skryter om att deras datorer har superduperbra HiFi-ljud. Rent tekniskt stämmer det säkert att de har byggt in riktigt bra ljudgrejor i datorn, men det där gäller bara på specifikationer. Det finns ingen minidator som har så bra högtalare att ljudet går att använda till att lyssna på musik på vettig volym.

Ett par externa högtalare kommer då väl till hands. PCOnline har tidigare testat ett par små högtalare för bärbara datorer som heter Crystal Mini-HiFi Speakers. De står sig väldigt bra på marknaden för små portabla högtalare. Ljudet imponerade. Högtalarna klarar sig även utmärkt med bara USB-anslutning.

5. Extra lagringsutrymme på USB-minne

Idag har de flesta minidatorer en hårddisk på 120-160 GB. Det räcker rätt långt, men det skadar så klart aldrig att ha ännu mer lagringsutrymme. Ett USB-minne fyller dessutom en annan viktig funktion, och det är som backupenhet. Små bärbara datorer är lätt att slarva bort och de är väldigt stöldbegärliga. Om du säkerhetskopierar dina viktiga filer på ett USB-minne så har du i alla fall filerna i säkert förvar om dator blir stulen.

Ett USB-minne kostar inga många kronor idag, och du väljer en nivå på runt 4-8 GB. Varje gång det kommer en ny gräns för lagring på USB-minnen så sjunker de gamla modellerna i pris. Ett Corsair USB Flash Survivor på 8 GB får du för drygt 250 kronor.

[pj]233201[/pj]

6. Kylig platt att ställa datorn på

Använder du din dator i soffan framför TV:n sitter du säkert med den i knät. Det kan bli rätt varmt, och det är inte bra varken för dig själv eller datorn. Därför är det bra att investera i en speciell platta att ställa den bärbara datorn på. Egentligen kan du klara dig med vilken platta som helst, bara datorn får stå på en plan yta så att det blir luftgenomströmning undertill, och att fläktarna är fria.

Det finns dock trevligare alternativ än en kartbok eller matbricka. Vi har skrivit om några sådana tidigare, så här har du en lista att välja mellan: Logitech Cooling Pad, Microsoft Netbook Cooling Base, Philips Netbook Sleve samt budgetvarianten IKEA Bräda.

Taggar: minidator, netbook, mini-PC, bärbar, laptop, ultraportabel, tillhör, hårdvara, högtalare, USB, kylplatta, mobil, USB-minne, DVD-brännare, CD-brännare (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *