Hemelektronik

6 spännande sätt att använda Raspberry Pi

Raspberry Pi är en dator som vänder sig till hemmahackare. Storleksmässigt är den ungefär att jämföra med ett kreditkort. Här är tio förslag på vad du kan använda din Raspberry Pi till.

Internet of things, eller sakernas Internet som det mindre häftigt klingande svenska uttrycket är, innebär en vardag där alla möjliga saker är kopplade till Internet. Tack vare minidatorn Raspberry Pi:s behändiga format och överkomliga pris så är det en enhet som gör att det går att komma nära visionen om sakernas Internet redan idag och det i det egna hemmet dessutom. Med lite fingerfärdighet är det bara fantasin som sätter gränserna för användningsområdena för Raspberry Pi.

raspberry pi

1 Portabel spelenhet

Eftersom Raspberry PI kan drivas på vanliga AA-batterier så vore ett spännande användningsområde för den att bygga en portabel spelkonsol. Det finns gott om emuleringsprogram att använda för att spela och också gott om olika exempel på förverkliganden av idén.

2 Internetradio

Varför inte ta och bygga en enkel heldigital radio? Koppla enheten till ett par enkla högtalare och lyssna på dina digitala favoritradiokanaler medan du dricker ditt morgonkaffe.

3 Segla över atlanten

FishPi är namnet på ett spännande projekt som går ut på att bygga en modellbåt som ska åka över Atlanten och styras av en Raspberry Pi. För elförsörjningen står batterier som laddas av solpaneler.

4 Åk till rymden

Med hjälp av en stor gasballong lyckades Dave Akerman skicka upp sin Raspberry Pi hela 30 kilometer upp i luften, där datorn skickade livebilder och olika mätvärden direkt via en långsam radiolänk. Du kan läsa om hela äventyret  här.

5 Dator i bilen

Raspberry Pi passar bra att använda för dig som vill ha en liten dator i din bil. Filmuppspelning till skärmar på nackstöden, nätradio i högtalarsystemet, navigering med GPS och kartprogram – användningsområdena är många.

6 Bygg ett eget övervakningssystem

Anslut ett par billiga webbkameror till Raspberry Pi så kan du bygga ett övervakningssystem för en betydligt billigare peng än vad färdiga IP-baserade webbkameror kostar.

Taggar: Gör-det-själv, Raspberry Pi (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *