5 enkla tips för att snabba upp Windows Vista!

Windows Vista är på många sätt ett bra operativsystem, men det kan kännas trögt ibland. I den här artikeln får du lära dig fem enkla tips som du kan göra för att få upp hastigheten i systemet!

Även om många användare har hållt sig kvar vid Windows XP är det Vista som har funnits – och finns – på alla nyköpta Windowsdatorer de senaste åren. Det är således många som använder Vista. Precis som med alla andra Windows kommer Vista att kännas trögt efter ett tags användning, men det här går att rätta till.

Tipsen i den här artikeln kommer förhoppningsvis att få ny fart på ditt operativsystem. Det är inga svåra tips, utan de flesta användare kan ta del av dem för att snabba upp sin dator. Kör du Windows Vista på en lite äldre dator kommer du säkert att märka skillnad.

1. Tunga grafiska funktioner

En av nyheter i Vista var att man hade gjort om gränssnittet till att bli snyggare, med mer grafiska funktioner. Dessa steg har skett gradvis genom att Windows, så det var ingenting konstigt. Men problemet är att sådana här finesser tar rätt mycket prestanda från din dator.

Öppna Kontrollpanelen -> System och underhåll -> Prestandainformation och -verktyg. I vänsterspalten hittar du länken Justera visuella effekter. Klicka på den för att få fram en dialogruta där du kan stänga av olika grafiska effekter. Vill du göra det enkelt för dig räcker det att du kryssar i Justera för bästa prestanda. Då stängs alla effekterna av.

Vista kommer så klart att se mindre roligt ut, men har du en lite äldre dator kommer du att märka skillnaden. Speciellt effektivt är det här tipset om du upplever att gränssnittet i Vista är segt; att det går trögt att flytta fönster, få fram menyer och dylikt.

2. ReadyBoost och USB-minne

Funktionen ReadyBoost låter Vista använda sig av ett USB-minne som komplement till ditt vanliga internminne. Det här kan vara effektivt om din dator har lite internminne eller om du ofta använder väldigt många program på samma gång.

readyboost

För bästa resultat krävs ett snabbt USB-minne på minst 256 MB. Inte alla USB-minnen kan användas för ReadyBoost, men de flesta nyare modeller fungerar bra. Själv körde jag SanDisk Cruzer.

Koppla in ditt USB-minne och i dialogrutan Spela upp automatiskt väljer du Snabba upp datorn (i Windows ReadyBoost) längst ner i listan. I nästa dialogruta aktiverar du funktionen och väljer hur mycket minne som ska användas. Windows föreslår dig ett standardvärde som går bra.

Läs vidare om resten av tipsen!

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *