Strömmande video

5 tips: Fixa strömmande film som hackar

Det är knappast att det finns en videobutik i varje kvarter längre. Webbtjänster som strömmar film har slagit ut videohandlarna. Ett problem som dyker upp ibland är att något strular med strömmandet, varpå videon hackar eller bildkvaliteten sjunker. Här kommer fem tips för att felsöka och fixa problemet! Viaplay, Headweb och Netflix tillhör mina favoriter, men jag tittar även på TV-kanalernas Play-sajter och som alla andra även en del på YouTube och andra sajter med kortare videoklipp. För det mesta strömmar jag film och TV-serier till datorn – men även till TV:n via vår Viasat-box som innehåller stöd för Viaplay, eller Xbox 360 och Headweb. När du tittar mycket på strömmande film kommer du förr eller senare att drabbas av så kallad lagg – att filmen hackar, fryser eller att bildkvaliteten blir riktigt dålig och pixelerad. Det sistnämnda händer om bandbredden blir så pass snål att filmtjänsten måste komprimera videon stenhårt, med förlust i kvaliteten. Men vad gör du då om din strömmande film börjar lagga? Det finns en rad olika tips som du kan testa för att öka chanserna till en bra filmupplevelse. Här nedan kommer fem olika lösningar som är värda att testa.

1. Sänk bildkvaliteten på tjänsten

De flesta filmtjänster ändrar som standard upplösningen baserat på din bandbredd. Men om du råkar ut för mycket lagg kan du ändra kvaliteten manuellt för att minska kravet på bandbredd. Ju sämre kvalitet, desto mindre bandbredd krävs. Exakt var någonstans du gör detta, beror på vilken tjänst du använder dig av. Som regel finns det en knapp i menyfältet, när du tittar på film, som låter dig byta nivå på kvaliteten.

Ändra upplösning på strömmande film

Om din bandbredd är begränsad kan du sänka förbrukningen genom att dra ner bildkvaliteten – många tjänster som strömmar video låter dig ändra upplösningen (exempelvis YouTube).

2. Stäng ner andra flikar i webbläsaren

Om du har många fönster och flikar öppna i din webbläsare, släck ner dessa. Många sajter finansieras som bekant av reklam, och det är inte ovanligt med videoreklam som också strömmar data. Sådant här käkar upp din bandbredd. Bland nyhetstjänster är det vanligt att de per automatik laddar om sidan efter ett visst antal minuter, för att webbsidan alltid ska vara aktuell med de senaste artiklarna. Genom att släcka ner flikar och fönster, tills du bara har fliken för din videotjänst.

Klicka ner flikar i webbläsaren för bättre prestanda

Ju fler flikar du har öppna i din webbläsare, desto mer prestanda krävs av datorn.

3. Stäng av program som äter nätverkstrafik

Utöver flikarna i din webbläsare, gör du rätt i att stänga av alla andra program som utnyttjar Internet. Det gäller allt från chattverktyg till e-postprogram och fildelningsverktyg. Sådant här tar upp bandbredd. Framför allt märks det här om du har uTorrent, eller någon annan BitTorrent-klent, igång i bakgrunden för att ladda ner och distribuera (seed). Alla former av ned- och uppladdningar försämrar möjligheten för din videotjänst att få tillräckligt med bandbredd.

Kontrollera din bandbredd

För att se vilka program som käkar bandbredd, öppna Aktivitetshanteraren genom att högerklicka i Aktivitetsfältet och välja i menyn. Under fliken Processer kan du se nätverkstrafiken för att se vilka program som utnyttjar den.

Kontrollera vilka program som utnyttjar din bandbredd

Använd Aktivitetshanteraren för att kontrollera hur mycket av ditt nätverk som olika program och tjänster förbrukar.

Är du osäker på din utgående bandbredd från router till Internet, ska du testa Bredbandskollen. Om din hastighet är bedrövlig, kan det vara värt att kontakta din Internetoperatör.

4. Starta om router och modem

Om du har gjort de mesta förändringar på datorn, samt går i tankarna på att kontakta din Internetoperatör, bör du först starta om router och eventuellt modem. Egentligen är det här det första du ska göra, innan du letar fel i datorn… En del enheter har en on/off-knapp på baksidan, annars får du nöja dig med att dra ut sladden. Tänk på att vänta i cirka 30 sekunder innan du slår på strömmen igen. Det tar en liten stund innan allting har gått igång igen, beroende på vad du har för typ av Internetanslutning (fiber går på någon sekund; har du en router med 3G/4G-modem kan det ta upp till några minuter). Att tipsa om att starta om routern kanske känns som ett väldigt standardsvar, men det är ett bra tips. Både router och modem innehåller små datorer och precis som alla andra datorer så händer det att de kraschar eller bara beter sig skumt.

5. Förbättra WiFi-signalen

Ansluter du till ditt nätverk – och därmed Internet – trådlöst, är det mycket som påverkar kvaliteten på signalen. Väggar, golv, mikrovågsugnar, trådlösa telefoner och annat. Om du bor i en liten lägenhet är det här inga problem, men om du som jag bor i en tvåplansvilla med källare, blir det lite annorlunda. Med WiFi-routern nere i vardagsrummet får kvaliteten mycket stryk på väg upp till sovrummet. Ett enkelt sätt att förbättra WiFi-styrkan är att skaffa en repeater. Syftet med dessa är att fungera som en förstärkare. Du placerar din WiFi-repeater någonstans mitt emellan din router och platsen där du vill få bättra signalstyrka. Tänk bara på att inte ha den för långt från routern, för den måste ha bra anslutning, annars försvinner syftet. När du ansluter din dator till ditt trådlösa nätverk kommer den att ansluta till repeatern, som bollar vidare all trafik. Samma sak gäller när routern ska skicka information till din dator. Eftersom det blir kortare avstånd mellan din dator och WiFi-enheten du ansluter till, blir signalen bättre.

Välj en enkel och smart repeater

Efter att du konfigurerat repeatern – vilket som regel är lätt – sköts allt automatiskt. Du behöver aldrig fundera öer huruvida din dator är ansluten direkt till routern eller via repearten. Lika enkelt som genialt.

WiFi-repeater

Det finns många olika typer av repeaters. De smartaste och smidigaste modellerna är små boxar som ansluts direkt till ett vägguttag. Då slipper du alla sladdar och strömadaptrar. Netgear har en bra modell (WN3000RP, stöd för 802.11b/g/n) med Plug and Play-installation som låter dig koppla ihop enheten med ditt nätverk med i princip ett knapptryck. Du behöver inte ens köra någon programvara. Enheten har två externa antenner, medan de flesta konkurrerande modeller saknar externa antenner. Dessutom har modellen en vanlig Ethernet-port, för anslutning av till exempel en nätverkshårddisk eller skrivare med nätverkskort. Netgear WN3000RP kostar i skrivande stund 349 kronor hos NetOnNet.

Till sist…

Förhoppningsvis kommer dessa tips att hjälpa dig den gång du får problem med att strömmande video strular för dig. Om du har några egna tips på vad man ska tänka på för att få bäst kvalitet på strömmande video, lämna gärna en kommentar här nedan! Det tror jag alla andra läsare skulle uppskatta… :-)

Taggar: strömmande film, strömmande video, film, lagga, video, film, hackar, låser sig, rycker (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *