Windows XP

5 säkerhetstips för dig som fortfarande kör Windows XP

Den 8 april lade Microsoft ner supporten för Windows XP, vilket betyder att de inte kommer att släppa några fler uppdateringar. Det innebär att även om man hittar en säkerhetshål, kommer det inte att släppas någon säkerhetsuppdatering. Så hur skyddar du dig om du vill fortsätta köra Windows XP? Här kommer 5 enkla tips för att göra XP lite säkrare!

Microsoft har efter många förlängningar av tiden till slut lagt Windows XP på hyllan, och man kommer inte längre att släppa några säkerhetsuppdateringar. För en viss summa pengar går det för företag att fortfarande få uppdateringar ett tag till, men privatpersoner som kör Windows XP är numera relativt utsatta.

Även om Microsoft kan sluta uppdatera ett gammalt operativsystem, vilket inte är så konstigt med tanke på att operativsystemet har snart tretton år på nacken, kan inte företaget hindra användare från att köra XP.

Man har länge drivit kampanjer för att få användare att uppgradera till först Vista, sen Windows 7 och numera Windows 8, men det är fortfarande nästan 29 procent av Internetanvändarna som kör XP. Alla dessa är utsatta i och med att det hela tiden hittas nya säkerhetshål.

Windows XP och säkerhet efter 8 april

Det har publicerats många skrämmande artiklar om hur illa det är att fortfarande köra Windows XP. Och visst håller vi med om att det inte är speciellt säkert att använda XP, men en del av de värsta olyckskorparna kraxar lite väl högt. Många av de faror man målar upp är väldigt teoretiska.

Vi rekommenderar inte att du använder Windows XP, men lika lite som Microsoft kan vi inte bestämma över vilket operativsystem du ska använda. Det är helt upp till dig. Vad vi däremot kan göra är att ge lite tips om vad du som fortsätter med XP kan tänka på för att bli säkrare.

1. Skaffa ett bra antivirus

Antivirus är ett måste, oavsett vilken version av Windows du kör. Många av antivirustillverkarna har fortfarande stöd för Windows XP, vilket betyder att du kan skydda din dator mot farlig kod även om själva operativsystemet inte uppgraderas. På Microsofts sajt hittar du en lista över virusskydd som är kompatibla med XP.

Läs: 2014 års topp 6 bästa gratis antivirus för Windows

2. Aktivera Windows-brandväggen

Du har förmodligen redan Windows egna brandvägg aktiverad. Eller så har du en brandvägg via ditt säkerhetspaket, om du har ett Internet Security-paket installerat. Ett sådant kostar några hundralappar per år, men rekommenderas varmt eftersom det ger dig ett bra heltäckande skydd.

Läs: De bästa svenska Internet Security-paketen

3. Sluta använda administrationskontot

Ett vanligt fel man som användare gör, är att man loggar in i Windows på sitt administrationskonto – alltså det konto du skapade när du installerade Windows. Problemet med detta är att de program som installeras får tillgång till administrativa rättigheter. Det gäller även skadlig kod.

Om du däremot går till Kontrollpanelen och skapar ett nytt konto i form av en vanlig användare, kommer det inte att finnas lika många rättigheter. På så sätt riskerar du inte att program löper amok, raderar filer, ändrar systemfiler och så vidare.

4. Håll dina program uppdaterade

De allra flesta säkerhetshål som hittas, är inte i själva Windows. De är i olika typer av program. Mest utsatta är webbläsare och framför allt tillägg för webbläsare.

Nätkriminella försöker hela tiden hitta nya metoder för att kunna infektera din dator eller komma åt ditt system, och den smidigaste lösningen är om man kan skapa en preparerad webbsida som innehåller kod som körs lokalt på din dator. Det här kräver att man hittar ett säkerhetshål, och vanligtvis är detta i populära tillägg för webbläsaren.

Adobe Flash och Adobe PDF Reader är väldigt utsatta. Se till att du alltid håller dina Internetprogram (webbläsare, e-postklient och så vidare) och deras tillägg uppdaterade till senaste versionen.

Läs: Uppdatera din PC och täpp säkerhetshål med gratisprogram

5. Undvik att besöka farliga webbsidor

Att du undviker farliga webbsidor genom att inte besöka suspekta sajter, är en myt. Nätkriminella är duktiga på att infektera även legala och populära sajter med farlig kod. Såväl Aftonbladet som Expressen har råkat ut för det här.

Ett sätt att minska chanserna för att råka hamna på en olämplig sajt, är att installera SiteAdvisor, eller något liknande program som skannar igenom webbsajter och markerar länkar som leder till farliga sidor.

Läs: Programmen som gratis stoppar farliga länkar

Har du fler tips på vad man ska tänka på om man vill fortsätta köra Windows XP?

Taggar: Windows XP, Windows, Microsoft, säkerhet, säkerhetsuppdateringar, patchar, uppdateringar, antivirus, brandvägg (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

One comment on “5 säkerhetstips för dig som fortfarande kör Windows XP

  1. Pingback: HACKERNYTT.se - dagliga nyheter för dig som bygger framtiden

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *