5 nödvändiga program för din nya minidator

En minidator har långt ifrån samma prestanda som en vanlig bärbar PC eller en stationär dator. Därför länmpar det sig inte att installera vilka program som helst. Här kommer tips på 5 snåla och gratis verktyg du behöver!

Idag är var fjärde konsument-PC som säljs en minidator. Det går alltså att konstatera att genren har blivit en succé. Som jag skriver i min köpguide till minidatorer så ska en minidator ses som ett komplement till din vanliga PC eller Mac. Dessa billiga datorer har för snål prestanda för att kunna köra några tunga applikationer. Huvudsyftet är att använda Internet – surfa, skicka e-post och så vidare.

Men det finns ett par program du kan behöva som inte är webbaserade. Här nedan listar jag fem av mina favoritprogram jag kör på min egna minidator Asus Eee PC 901 Go. De är väldigt bra, helt gratis och tillräckligt resurssnåla för att kunna köras på en begränsad dator.

Panda Cloud Antivirus

Jag har testat ett flertal olika antivirusprogram på min minidator. Det jag tycker fungerar smidigast, i egenskapen av att det drar minst prestanda och håller sig tyst i bakgrunden, är Panda Cloud Antivirus. Antivirusprogrammet arbetar dock mycket över Internet, så det passar bäst för dig som alltid är uppkopplad med din minidator. Som alternativ kan jag rekommendera Avast.

AbiWord

Att köra Microsoft Office på en minidator är sällan att rekommendera, speciellt inte de nyare versionerna. Oftast behöver man bara en ordbehandlare och då finns det bättre val. AbiWord påminner starkt om tidigare versioner av Microsoft Word. Det är lätt att förstå och är trots att det är så litet en väldigt kraftfull ordbehandlare. AbiWord är helt kompatibelt med Word, vilket betyder att du utan problem kan öppna och spara Word-dokument. Vill du ha ett helt Officepaket rekommenderar jag OpenOffice.

openoffice

Paint.NET

För bildbehandling är Paint.NET ett bra val. Det är väldesignat och har alla grundläggande funktioner, och några till, för att du ska kunna redigera dina digitalfoton. Du kan fixa till bilderna, ändra storlek, beskära dem och så vidare. Paint.NET har många automatiska funktioner för att exempelvis rätta till kontrasten i ett foto med bara ett musklick.

Networx

Om du använder mobilt bredband i din minidator ger Networx dig bra information om hur snabbt ditt bredband är och hur mycket trafik du har skickat respektivve tagit emot. Det här är bra att ha eftersom mobilt bredband som regel har begränsningar för hur mycket du kan överföra per månad, innan hastigheten stryps. På utlandssemestern är Networkx nödvändigt för att se hur mycket det kommer att kosta. Mobilt Internet i utlandet kan som bekant bli väldigt dyrt.

Google Chrome

Många användare upplever att Google Chrome fungerar bättre än Firefox på en resurssnål minidator. Om du inte brukar surfa med många flikar uppe stämmer detta säkert eftersom Chrome då inte använder speciellt mycket internminne. Det kan dock vara värt att testa även Internet Exporer 8 och Opera 10 (som även har ett turboläge för långsamma datorer och Internetuppkopplingar). Kanske de fungerar ännu bättre för dig?

Kom gärna med fler förslag på nyttiga gratisprogram att installera på en minidator!

Taggar: minidator, netbook, program, programvara, mjukvara, gratisprogram, freeware, Panda Cloud Antivirus, AbiWord, Paint.NET, Networx, Opera, Chrome, Firefox, Google Chrome (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

6 comments on “5 nödvändiga program för din nya minidator

 1. Rurik Forsblom

  Jag kör med Google Chrome på min nya minidator Asus 1005PE. Det är den enda webbläsare som fungerar bra på denna dator! Explorer 8 fungerar mycket dåligt,den är långsam och ryckig. Firefox lite bättre,men även den är chanslös mot Google Chrome!

 2. Göran Lundin

  Hej.
  Om man vill se DVD filmer på en mini pc med extern DVD spelare, är det möjligt? Vilka program är bäst att använda.
  mvh//Göran

 3. Novisen

  Ok, Edit. Hr läst och förstår vad online/portabel betyder. Ursäkta att jag var för snabb utan att läsa på.
  Tack

 4. Novisen

  Trevligt med tips. En liten sak bara, vad betyder “portabelt/online”? Vi noviser funderar.

 5. BosseWeb

  Kör portabelt eller Online, istället!
  3 av de applikationerna finns ju som portabla.
  Antivirus-program ska ALLTID installeras.
  Installera så få program som möjligt för att bibehålla snabbheten i din dator.
  Fördelen med de portabla programmen är att de inte segar ner din dator genom en mängd ändringar i Windowsregistret.
  Ett litet register ger en snabbare dator, helt enkelt.
  AbiWord Portable:
  http://portableapps.com/apps/office/abiword_portable
  Paint.NET Portable finns ej – använd online bildbehandling:
  http://www.pixlr.com/ (på svenska)
  Networx Portable
  http://www.softperfect.com/products/networx/
  Google Chrome Portable
  http://www.axbom.se/blogg/kor-google-chrome-fran-usb-minne

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *