5 nätverkshårddiskar för hemanvändaren

Network Attache Storage (NAS) eller nätverkshårddisk, är teknik som låter dig lagra din data på ett smidigt sätt över ditt lokala nätverk eller över Internet. Vi har kikat närmare på fem NAS-enheter i olika prisklasser.

En nätverkshårddisk, eller NAS som den alltså kallas inom fackterminologi, är i grund och botten en extern hårddisk som kan anslutas direkt till ditt nätverk istället för via en dator. Har du ett nätverk med flera datorer anslutna, finns det goda skäl till att satsa på en nätverkshårddisk framför en ordinär USB-ansluten extern.

Den främsta fördelen är att du kan komma åt hårddisken från alla dina datorer. Det här gör den utmärkt för att dela filer, men även för att hantera säkerhetskopiering. Genom att köra backupverktyg på dina datorer, som säkerhetskopierar till din nätverkshårddisk, får du en bra lösning.

Det du bör tänka på om du ska använda din NAS till backup, är att du bör satsa på en enhet som har minst två hårddiskar som kan speglas mot varandra. Det betyder att den lagrade datan finns på bägge diskarna. Skulle en gå sönder, behöver du bara byta den disken utan att riskera att bli av med din backup. Två hårddiskar som speglar varandra kallas för RAID 1. Använder du fler diskar körs oftast RAID 5. RAID är ett sätt att koppla ihop diskar med varandra.

Många nätverkshårddiskar erbjuder även många andra funktioner. Det kan vara FTP- och webbserver, BitTorrent-hanterare, WiFi, skrivarserver och så vidare. Det kan vara bra att ha i åtanke för dig som exempelvis vill kunna komma åt dina filer från jobbet.

Billig men långsam

NetGear SC01
Cirkapris: 625 kr
NetGear SC01 är en billig NAS-enhet som i sitt grundutförande inte är utrustad med någon inbyggd hårddisk. För att få ner priset på den här enheten så har man bland annat skippat att utrusta den med kylfläktar, vilket gör att du bör ha i åtanke att den kan bli ganska varm,. Anslutningshastigheten via nätverket är 100 mbit/s, vilket är ganska långsamt med dagens mått mätt. Den här enheten lämpar sig bäst om du har en eller flera gamla diskar liggande hemma som du vill få nytta av utan att behöva lätta allt för mycket på plånboken.

Utbyggbar NAS-enhet med Gigabit-anslutning

QNAP TS-109 Pro Turbo Station
Cirkapris: 1995 kr
QNAP är även det en NAS-enhet som kommer utan någon medföljande inbyggd hårddisk. Här är prislappen satt högre och prestandan är därefter. Enheten har bland annat en inbyggd DHCP-server och det går även att koppla in en skrivare eller andra USB-enheter till den att dela via nätverket. Enheten är utrustad med Gigabit LAN-anslutning och filerna på disken går enkelt att nå och administrera via ett webbgränssnitt.

Enkel och billig enhet

Lacie Ethernet Big Disk 1 TB
Cirkapris: 2150 kr
Som namnet på den här enheten antyder så är denna NAS-enhet utrustad med en inbyggd hårddisk på 1 TB och det finns även möjlighet att koppla in ytterligare en disk. Nätverksanslutningen har hastigheten 1 GB/s och det går även att ansluta USB-enheter till den. Lacie Ethernet Big Disk är ett prisvärt alternativ om du behöver en billig nätverkslagringsenhet och inte har något behov av en massa extrafunktioner.

Gott om funktioner

D-Link DNS-323
Cirkapris: 1750 kr
Också den här enheten är i sitt grundutförande endast ett tomt skal där du sedan efter eget tycke och plånbok kan montera upp till två hårddiskar. Det låga priset till trots så erbjuder D-Link DNS-323 både en inbyggd FTP/HTTP-server, DHCP-server, stöd för iTunes, möjlighet att dela skrivare, med mera. Konfigurationen av enheten sker via ett lättbegripligt webbgränssnitt. Nätverksanslutningen är Gigabit LAN och det går att spegla de diskar du monterar in i enheten för ökad säkerhet.

Kraftfull hemmaserver

HP MediaSmart Server EX475 1 TB
Cirkarpris: 5500 kr
För dig som vill satsa på en rejäl hemmaserver med gott om plats så är HP MediaSmart en enhet att kika närmare på. Enheten , som är baserad på Windows Home Server, är utrustad med inte mindre än fyra platser för hårddiskar, varav en är upptagen vid leverans. Utöver tre usb-portar så är MediaSmart Server också utrustad med en e-sata-port på dess baksida vilket gör att utbyggnadsmöjligheterna är mycket goda. Servern är ämnad att kunna strömma mediafiler till kompatibla visare, såsom exempelvis Xbox 360.

[b]

image-120
[/b]

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

5 comments on “5 nätverkshårddiskar för hemanvändaren

 1. Jan Eriksson

  En sk Quick and Dirty lösning som jag kör hemma är.
  Wippies Router med fildelning + skrivardelning påsalget och en extern usb 2.0 hdd 160gb ipluggad .

  Inte vackert men funktionellt

  // Janne

 2. Martin

  Jag skaffade själv en DNS-323 för ett par månader sedan och är mestadels nöjd med den. Nuvarande firmware (1.06) har löst en del problem, bl a att man inte kunde ta bort filer som man hade laddat ner med den inbyggda Bittorrent-klienten. Dessutom har de gjort något med fläktarna så nu är den i stort sett ljudlös förutom när diskarna tvingas arbeta.

  Jag använder den huvudsakligen som backup-enhet och har laddat den med två st 500 GB Samsung Spinpoint-diskar. Har den kopplad till min trådlösa router vilket gör att min PS3a kommer åt den i nätverket och det funkar utmärkt att streama filer från NASen till PS3an.

  Utan att ha mer erfarenhet än så här skulle jag inte ha några problem med att rekommendera den som en pålitlig NAS.

 3. Hans Boström

  Kollade HPs modell i ert “test” (HP MEDIA SMART SERVER EX475 SERVER 512MB/1TB LAN) och enligt Dustin har den utgått. Vet inte om det enbart är från Dustins sortiment den utgått eller om HP slutar att tillverka den.

  /hans

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *