Retro

40 år sedan tv-spelet Pong släpptes

      1 kommentar till 40 år sedan tv-spelet Pong släpptes

Idag för 40 år sedan skrevs spelhistoria. Atari lanserade då nämligen spelklassikern Pong.

Pong brukar räknas till ett av världens första tv-spel och den officiella historien för spelet tar sin början 1972, när Atari släppte en variant av spelet för arkadhallarna. Bakom speldesignen stod Nolan Bushnell och Ted Dabney.

Med dagens 3D-grafik och surroundljud så må den högst ordinära tvåfärgade grafiken se löjlig ut, men framgångarna för spelet lät inte vänta på sig – även om man inledningsvis hade problem med att hålla en tillräckligt hög produktion av arkadmaskiner för att kunna möta efterfrågan på spelet. När spelet först släpptes så drog det in fyra gånger mer pengar än andra spelmaskiner med myntinkast, enligt boken “Ultimate History of Video Games” av Steven Kent.

För den som aldrig provat på Pong så är spelidén löjligt enkel. Två pinnar rörs vertikalt över skärmkanterna och mellan dem studsar en pixlig liten boll fram och tillbaka. Sedan spelet först släpptes för 40 år sedan har det kommit otaliga kloner och varianter på spelet till så gott som varenda pryl med mikroprocessor och skärm.

Ett par år efter att den första arkadversionen av spelet hade lanserats så släppte Atari, genom ett samarbete med Sears, även spelet i en variant för att kunna spelas framför tv-apparaterna i hemmen. Spelmaskinen var banbrytande på många sätt och 150 000 enheter producerades inför julhandeln 1975.

För den som vill prova på Pong så finns en väldigt grafiskt enkel variant av spelet att prova på Classicgamesarcade.com.

Läs mer

Spela Pong

ClassicGaming.com Museum

Pong Video Game History

Taggar: tv-spel, pong, nostalgi, datorspel, Pong, Atari (Intressant?)

Annons
GILLADE DU ARTIKELN? REKOMMENDERA DEN GÄRNA - TACK!

One comment on “40 år sedan tv-spelet Pong släpptes

  1. Pingback: När spel mötte sport | Ancient Nation

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *